Vad är mensskivan och hur skiljer den sig från menskoppen?

Mensskivan liknar menskoppen till utseendet, men det är stor skillnad mellan dessa två produkter. Ta reda på vilka skillnaderna är här!
Vad är mensskivan och hur skiljer den sig från menskoppen?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 28 december, 2022

Det finns fler och fler anhängare för hållbara produkter för mensskydd. Så är fallet med menskoppen. Men det finns också en annan metod som är budgetvänlig, bekväm och med en extra funktion. Den kallas mensskivan.

Denna variant av koppen innebär också att du sparar pengar på lång sikt eftersom du slipper lägga ner pengar varje månad på bindor eller tamponger; dessutom bidrar du till miljön genom att göra det.

Mensskivan är en sanitetsartikel som erbjuder allt du letar efter under de speciella dagarna i månaden. Dessutom innebär alternativet inga hälsorisker, är säkert att använda och ger en rad andra fördelar.

Vad är mensskivan och vilka är fördelarna med den?

Mensskivan är en sanitetsprodukt som är återanvändbar. Den liknar menskoppen, men är plattare och bredare.

Den är tillverkad av medicinskt silikon, definierat som en syntetisk polymer vars egenskaper tillåter säker kontakt med levande vävnad. Den är utformad för att placeras vid livmodertappen.

Vissa läkare jämför dess utseende och tjocklek med kronbladet på en ros. De påpekar också att tack vare tillverkningsmaterialet kan man undvika sannolikheten för att förändra det vaginala pH-värdet och att utveckla infektioner.

Skivan är allergivänlig. Dessutom minskar det risken för blodläckage, eftersom den fäster smidigt på slidväggarna. Denna fördel gör det möjligt att ha samlag under menstruationen. Detta var förstås inte omöjligt tidigare, men tack vare kanten på produkten sker ingen blodförlust under penetration.

Utöver dessa fördelar är att välja skivan ett sätt att undvika överdriven plastanvändning. En rapport i tidningen National Geographic visar att vanliga mensprodukter är tillverkade i plast, kommer inslagna i plast, med plastapplikatorer, med plastsnören eller med tunna absorberande lager av plast.

Skillnaderna mellan menskoppen och mensskivan

Även om de två formaten är en del av samma familj och bådas syfte är att hålla inne blodflödet under mensen, finns det ändå några viktiga skillnader, som vi ska ta upp nedan.

Menskopp
Menskoppen skiljer sig något från mensskivan, men det de har gemensamt är att båda är budget- och miljövänliga.

Storlek

Till skillnad från koppen, som finns i olika storlekar, är mensskivan one-size-fits-all. När det gäller kvinnor med svaghet i bäckenbotten eller som drabbats av ett lätt framfall är skivan ett bra alternativ eftersom den anpassar sig enligt anatomin.

Inga irriterande drag eller sug

Skivan har inte samma grepp som koppen. Den har ingen utstickande tapp. På grund av detta stör den inte användaren på samma sätt som menskoppen kan störa om den är felaktigt placerad.

Hållbarhet

Skivan håller ett par år av användning på grund av det ultratunna silikonskiktet som den är tillverkad i. Även om den har kortare hållbarhet än koppen, är den fortfarande budgetvänlig på medellång sikt.

Funktion

Den är förstås i grunden designad för att samla upp menstruationsblod, men är också utvecklad för kvinnor som vill ha vaginalt penetrerande samlag under mensen utan att det ska vara så bökigt. Detta kan inte hända med koppen.

Som sjukhuset Universitario La Moraleja uttrycker det så ska din mens inte hindra dig från att njuta av intimitet med din partner. För användarens trygghet kan skivan samla mer blod än koppen, och risken för läckage är nästan noll.

Det är viktigt att inte betrakta mensskivan som preventivmedel, för det är den inte.

Placering

Mensskivan sitter vid livmodertappen, i det djupaste området av livmoderhalsen. Å andra sidan sitter koppen lägre, nästan i mitten av slidan. Just på grund av dess placering minimerar skivan sannolikheten för läckage.

Kapacitet

Medan en kopp har en lagringskapacitet på 30 till 50 milliliter, kan mensskivan samla upp till 75 milliliter. På grund av sin struktur och dubbla kant kan den sitta upp till 12 timmar inne i kroppen.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Behandla menorragi: riklig menstruation

Hur sätter man in mensskivan?

De som har erfarenhet av menskoppen har redan fått lite erfarenhet av att kunna anpassa sig till skivan. De har som sagt inte det tapphandtag som koppen har, men med lite övning kan du sätta in den i några snabba steg:

  1. Vik den: Böj skivan med fingrarna till formen av en 8:a.
  2. Sätt in mensskivan: För den mot toppen av slidan, i riktning mot livmoderhalsen.
  3. Justera den: Väl inne, fäst en av ändarna bakåt och för den andra framåt, mot blygdbenet.

För att sedan ta ut skivan, för ett finger runt konturen och skjut den försiktigt nedåt. På så sätt kommer den ut horisontellt.

En livmoder
Kvinnor med livmoderframfall kan ha fördel av denna produkt. Den ger vanligen mindre obehag än en menskopp.

När man ska använda och när man inte ska använda mensskivan

Det är sant att alla kvinnor kan ta till fördelarna med mensskivan. Men i synnerhet de som diagnostiserats med allvarlig försvagning av bäckenbotten kan finna lindring med denna produkt. Faktum är att hos personer med detta tillstånd kan menskoppen glida eller orsaka obehag.

Mensskivan erbjuder lite mer anpassningsförmåga och stöds bättre av de inre strukturerna i slidan.

Som en kontraindikation är en nylig förlossning eller abort särskilda situationer som begränsar användningen av skivan. Detta eftersom det är nödvändigt att snabbare bli av med det förlorade blodet för att förhindra vaginalinfektion. Av samma anlednig är skivan inte lämplig efter ett medicinskt ingrepp på livmoderhalsen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vilka hormoner påverkar menstruationscykeln?

Hygien och menstruationsskivan

Hygienen för dessa sanitetsprodukter är avgörande, med tanke på deras återanvändningsbara karaktär. För att sterilisera skivan innan du sätter in den för första gången, koka den i en kastrull med vatten i 5 till 10 minuter.

Under mensen, tvätta bara skivan med tvål och vatten varje gång du tar ut den. När din mens är slut, koka den igen. Förvara skivan i en bomullspåse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.