Vad är meningen med TikTok-trenden "Glow Up"?

Tycker du att det är dags att göra en förändring i ditt liv? Då är du kanske redo för en "glow up" - vi berättar om denna trend och hur du kan delta i den!
Vad är meningen med TikTok-trenden "Glow Up"?
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 24 september, 2022

Om du är en frekvent användare av sociala medier vet du att olika nya trender dyker upp då och då. Under de senaste veckorna, på TikTok och Instagram, har folk pratat om ett fenomen de kallar “glow up”. I den här artikeln förklarar vi vad det syftar på.

Termen “glow up” är ordagrant översatt som “att lysa på ett intensivt sätt”. Det hänvisar till de transformationer som människor går igenom för att ta fram andra versioner av sig själva. I sociala nätverk använder man det för att prata om de fysiska förändringar som man kan se hos artister, kändisar och influencers.

Det finns dock de som har kritiserat denna trend för att bara fokusera på viktminskning och siktar mot ideal som inte alla kan möta. Det måste dock inte alltid hänvisa till denna aspekt.

Faktum är att en riktig “glow up” syftar till att få fram det bästa i dig själv och göra förändringar i din fysik eller mentalitet för att stärka dig själv. Därför ska det generera välbefinnande och inte vara en källa till stress.

Hur får man en “glow up”?

En “glow up” är en anmärkningsvärd förvandling i ditt liv. Men förändring innebär handling.

Nedan kommer vi att ge dig några rekommendationer så att du kan ta fram din sanna essens, det utseende och de känslor om dig själv som du alltid har velat ha. Men även om det är trevligt att dela våra förändringar på sociala nätverk med vänner, familj och följare, kom ihåg att det finns ett liv utanför dessa digitala områden.

Så börja din resa mot din egen “glow up” med dessa rekommendationer!

Vi tror att du också skulle vilja läsa den här artikeln:  5 nycklar till att komma över känslomässigt lidande

Sikta på en “glow up” bortom det fysiska

Flera institutioner och experter säger att psykisk hälsa bör vara en prioriterad fråga. För i allmänhet påverkar det befolkningen på ett fundamentalt sätt.

Enligt uppgifter från Pan American Health Organisation (PAHO) har graden av ångest, depression och posttraumatisk stress skjutit i höjden. I den meningen är det viktigt att prioritera känslomässigt välbefinnande och inte bara fokusera på det fysiska.

Trots vårt stora behov av egenvård, träning och en hälsosam kost, är överdriven omsorg om utseendet inte hälsosamt. Kom ihåg att en riktig “glow up” är en som får dig att må bättre i dig själv och att den inte bör vara en press som bara beror på tillfälliga trender.

kvinna tittar på sin mobil

Sätt upp mål och gör en plan för din “glow up”

När du väl har bestämt dig för att du vill göra förändringar i ditt liv för att få fram glöden inom dig bör du sätta upp de mål du vill uppnå. Det räcker inte att bara vilja ha det. Du bör fråga dig själv varför och vad du vill förvandla dig till.

Gå igenom vad dina sanna önskningar är och gör en plan när du har etablerat dem. Kom ihåg att det alltid är bra att söka hjälp.

Det vill säga om du vill förändra någon aspekt av din personlighet som du inte är bekväm med, kan du gå till en terapeut. Och om du vill ha en fysisk förvandling, kan du gå till en expert på kosmetika och kläder eller. Och om du vill ändra din kroppssammansättning, kan du gå till en nutritionist och en tränare.

Ät bättre

Oavsett skälen till varför du vill ha en “glow up”, kommer en god kost att hjälpa dig att nå dit. Kom ihåg att för att se och må bra på utsidan måste du först ta hand om dig själv från insidan. Detta syftar också på att främja hälsosamma vanor.

I den meningen är det att äta bra, med ett rikligt intag av grönsaker, frukt, hälsosamma fetter och proteiner grunden för detta välbefinnande. Undvik ultrabearbetade livsmedel. Det finns allt fler bevis för att det finns ett nära samband mellan mental hälsa och mat.

Arbeta med din självkänsla och egenvård

För att uppnå en riktig “glow up” som tar fram det bästa du har inom dig är det nödvändigt att odla din självkänsla och självkärlek. Kom ihåg att förändringen börjar på insidan.

Du kan ändra dina negativa tankar och göra en lista över alla saker du gillar med dig själv. Fokusera inte på de dåliga saker som du vill förändra, utan på de bra saker du vill uppnå.

Om du vill förändra dina matvanor och träna för att gå ner i vikt är det bättre att göra det för din hälsa och för kärleken till din kropp. Å andra sidan är det bra att etablera egenvårdsrutiner för att göra aktiviteter som leder till ett ökat välbefinnande för dig, som att ha ett hemmaspa en kväll, lyssna på musik och dansa eller utöva en hobby.

Träning är en genväg till din “glow up”

Träning är utan tvekan en positiv vana som alla borde ha med i sin vardag. Det har visat sig förbättra humöret och hjälpa till att förebygga olika sjukdomar. Världshälsoorganisationen uppger att globalt sett uppnår 1 av 4 vuxna inte de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet.

Du bör utöva muskelstärkande träning 2 till 3 dagar i veckan, samt kardiovaskulär träning i minst 30 minuter om dagen. För att komma bort från ett stillasittande liv och uppnå förändringar som får din glöd att lysa, ta en promenad. Det är också bra att utöva en sport, gå med i ett gym eller anmäla dig till aktiviteter du gillar, som dans.

att vandra kan ge en "glow up"

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Livets stege: Förbättra dig själv dagligen med 5 steg

Alla har vi delar av vårt fysiska utseende som vi gillar mer och andra som vi inte gillar så mycket. Det är helt normalt.

Men att lära sig om kolorimetri, smink och styling kan hjälpa dig att förbättra din fysiska image. Ur denna synvinkel är det bra att du känner dig hemma i hur du klär dig, sminkar dig och väljer frisyr efter ålder, längd och kroppsform.

Det handlar inte om att begränsa dig själv på grund av hur du ser ut. Tvärtom handlar det om att förbättra dina funktioner för att få dem att glöda mer – dvs. en glow-up!

Det finns färger på kläder som gör att vissa hudtoner utmärker sig mer, till exempel. Var inte rädd för att rådfråga experter och göra förändringar som ger dig ett nytt utseende eller en ny look. Ibland kan en enkel frisyr och hårtoning återuppliva och förnya dig.

Sminka dig för att få en "glow up"

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Negativ kroppsbild och dess effekter på självkänslan

Ta hand om din omgivning om du vill ha en “glow up”

För att få en riktig “glow up” är miljön vi lever i avgörande. Du måste ta hand om de utrymmen du befinner dig i.

Ett rent och snyggt hem, skrivbord eller garderob erbjuder många fördelar. Dessutom kan det att spela musik och använda sig av dofter som främjar glädje och vitalitet vara viktiga saker för att hjälpa oss på vägen mot positiva förvandlingar.

Om du är omgiven av negativa människor är det stor sannolikhet att du själv kommer att bli lite negativ. Av denna anledning, om du vill ha en stor förändring i ditt liv, är det tillrådligt att leta efter relationer och människor som bidrar till detta och får dig att växa. Se dig om och observera hur din miljö är och hur fruktbart den kan vara för att ta fram din glöd!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.