Träning och kost för en endomorf kropp

En endomorf kropp är en av de olika kroppstyperna som vi människor kan ha. Dagens artikel innehåller några rekommendationer för att hålla denna kroppstyp i bästa möjliga form.
Träning och kost för en endomorf kropp

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

En endomorf kropp är en av de olika kroppstyperna som vi människor kan ha. Dagens artikel innehåller några rekommendationer för att hålla denna kroppstyp i bästa möjliga form.

Vi kategoriserar ofta människor efter deras kroppsform, och en endomorf kropp är en av dessa typer. Det finns speciella egenskaper som skiljer den från en ektomorf och en mesomorf kropp.

Om du har denna kroppsform finns det några väl beprövade träningsprogram och kostplaner som du kan följa för att hålla dig i god form.

Hur ser en endomorf kropp ut?

Människor med en endomorf kropp tenderar att gå upp i vikt på grund av fett. De tenderar också att ha svårt att bygga muskelmassa.

Några av deras typiska egenskaper är följande:

Vad som händer är att dessa kroppar tenderar att bete sig på ett evolutionärt sätt, vilket alltid har varit en fördel i tider av matbrist. Den långsamma ämnesomsättningen och förmågan att lagra och generera fettdepåer gav människor med denna kroppstyp en bättre chans att överleva.

Idag är dock de flesta av våra kostplaner världen över fulla av processade och kolhydratrika livsmedel, så det är inte längre någon fördel att ha denna kroppstyp. Dessutom tenderar endomorfa individer att samla all överflödig mat i form av fettlager.

Men de har några positiva egenskaper. Dessa kroppstyper har svårt att bygga muskelmassa. Trots detta behåller de musklerna när de väl har skapat dem.

Kvinna med endomorf kropp mätt runt buken

Att träna en endomorf kropp

En stillasittande livsstil varken rekommenderas eller är hälsosam för någon av kroppstyperna. Detta är om möjligt än mer sant för en endomorf kropp på grund av deras långsamma ämnesomsättning och hur lätt de lagrar fett. Därför är kost och träning av yttersta vikt för dessa människor.

Du vet förmodligen redan att personer med denna kroppstyp tenderar att vara överviktiga, särskilt utan en hälsosam livsstil. Inte bara det, utan alla hälsoproblem som härrör från en stillasittande livsstil, som hjärt- och kärlproblem eller diabetes, kommer att dyka upp.

Det viktiga för endomorfa kroppar är att aktivera ämnesomsättningen och försöka förhindra att den återgår till sin naturliga långsamma takt. Det kan man göra genom att träna och bygga muskelmassa.

Muskler förbrukar mycket mer energi än fettreserver. Därför, ju mer muskelmassa en kropp har, desto mer energi kommer den basala ämnesomsättningen att använda, och desto mindre sannolikt är det att lagra fett.

För detta ändamål rekommenderar läkare och forskare funktionella övningar som kombinerar styrketräning och konditionsträning. Detta för att träna hjärt- och lungsystemet och bränna kalorier samtidigt som man genererar muskelmassa för att hålla uppe ämnesomsättningen.

Dessa träningsrutiner kan till exempel vara HIIT-rutiner (högintensiv intervallträning) och  Tabata-pass. Specialister rekommenderar också att kombinera dessa rutiner med styrketräning med vikter för att öka styrkan lite mer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 10 tips för att bränna fler kalorier utan att träna

Den rekommenderade kosten

Frukt och grönsaker på gafflar

Som vi nämnde ovan utvecklades den endomorfa kroppen för att överleva i tider av svält och brist på mat. Därför kommer den att aktivera sin reservmekanism ju större kaloriunderskottet är. Det betyder att den kommer att sänka din ämnesomsättning så mycket som möjligt och lagra så mycket fett som möjligt.

Därför kommer dieter som kraftigt begränsar kalorier bara att leda till lagring av vad dessa människor äter. Den goda nyheten är att proteiner och fetter är mer mättande än kolhydrater och är perfekta för denna typ av kroppstyp. Därför bör dessa individer äta en kost med låg kolhydrathalt och baserad på proteiner och hälsosamma fetter.

Vidare har endomorfa kroppar inte någon nytta av att äta många måltider om dagen eller långvarig fasta. Helst bör de äta två eller tre måltider om dagen som innehåller endast lite socker och är rika på protein. Kosten ska givetvis vara hälsosam och välbalanserad vad gäller mat och proportioner.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Negativ kroppsbild och dess effekter på självkänslan

Det är möjligt att hålla en endomorf kropp i schack

Faktum är att tendensen till fettansamling och låg muskelmassa inte är någon ursäkt för endomorfa kroppar att ge upp och välja bort en hälsosam livsstil. Genom att äta en balanserad kost med låg kolhydrathalt och hög proteinhalt kan man undvika att bygga upp oönskade fettansamlingar.

Det räcker naturligtvis inte med en balanserad kost. Motion är alltid nödvändigt och något som därför rekommenderas. Prioritera i det här fallet styrkeövningar som ökar muskelmassan och som du kan kombinera med aeroba övningar som förbränner lagrade kalorier.

Att följa dessa rekommendationer är ett av de bästa sätten att förhindra att en endomorf kropp blir ett hälsoproblem. Så ge inte upp!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • AL, N. A. CURSO PRINCIPIOS PRINCIPIOS DE NUTRICION APLICADA AL CULTURISMO Y DEPORTE. (n.d.).
  • MANUAL PARA EL TÉCNICO DE SALA DE FITNESS. Nerea Salinas – Google Libros. (n.d.).
  • Durán-Agüero, S., Valdés-Badilla, P., Varas-Standen, C., Arroyo-Jofre, P., & Herrera-Valenzuela, T. (2016).
  • Spanish Journal of Human Nutrition and Dietetics PALABRAS CLAVE R E S U M E N Perfil antropométrico de deportistas paralímpicos de élite chilenos. Rev Esp Nutr Hum Diet, 20(4), 307–315. https://doi.org/10.14306/renhyd.20.4.253

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.