Vad är het sten-massage och vilka är fördelarna?

Om du är under mycket stress kan het sten-massage vara ett perfekt alternativ för dig. Lär dig om vad det är, fördelarna och när det kan vara bra att undvika.
Vad är het sten-massage och vilka är fördelarna?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Muskelsmärta utvecklas till följd av en serie faktorer som sträcker sig från stress, sömnlöshet, ångest, cirkulationsproblem eller även ledproblem. Därför har man utvecklat olika typer av terapier för att lösa dessa problem. Ett exempel på detta är het sten-massage.

Detta är en behandling som kombinerar vanlig terapeutisk massage med applicering av stenar på huden vid olika förhöjda temperaturer. Detta kan hjälpa flödet av vital energi och samtidigt lindra fysiska och även emotionella störningar. I dagens artikel hittar du all information du behöver angående het sten-massage!

Vad är het sten-massage?

Det officiella namnet på denna metod är geotermisk terapi och det handlar om att man lägger varma stenar på kroppen. Stenarna värms upp i förväg och placeras sedan på huden för att lindra muskelspänningar och hjälpa till att reparera skadad mjukvävnad och för att öka energin.

Det är viktigt att notera att stenarna som används för denna terapi är speciella. De är vanligtvis gjorda av basalt, vilket är en typ av vulkanisk sten med en platt och jämn form. Massageterapeuten värmer upp dem i förväg till mellan 40 och 50 °C. Därefter applicerar terapeuten stenarna på specifika delar av kroppen, såsom ryggraden, bröstet, magen, ansiktet, handflatorna och fötterna.

När det gäller tekniken beror det på den terapeut som gör jobbet. Vissa håller stenarna i händerna och placerar dem sedan på kroppen. De kan också kombinera het sten-massage med svensk massage, vibrationer eller cirkulära massagerörelser.

Stenar som man använder för massage.
Denna teknik ger muskelavslappning och minskar stress samt förbättrar blodcirkulationen.

Vilka är fördelarna med het sten-massage?

Denna praxis har blivit populär tack vare dess avslappnande effekter på kroppen i samband med dess energiförnyande egenskaper. Det finns dock också många andra fördelar som vi ska förklara i detalj nedan!

1. Smärtlindring

Detta är den mest populära fördelen med het sten-massage. Värme är ett mycket bra hjälpmedel för att lindra muskelsmärta och spänningar i kroppen eftersom värme ökar blodflödet i det drabbade området, vilket i sin tur hjälper till att minska muskelspasmer. Utöver detta kan det också minska inflammation som kan uppstå i musklerna.

2. Minskad stress och ångest

Stress och ångest är problem som fler och fler människor lider av på grund av nutidens upptagna livsstil. Detta gör att bekymmer eller olägenheter i vardagen blir omvandlade till små laddningar av negativ energi.

Bland de många behandlingar som finns för detta är tekniker med uppvärmda stenar effektiva för att angripa och reducera stressnivåerna. Med hjäpl av denna typ av massage så kommer energin att börja flöda och skapa harmoni mellan kropp, sinne och själ igen.

3. Större ledflexibilitet

När en person utvecklar en ledsjukdom, utlöser det en annan uppsättning utbredda smärtor som kan vara mycket obekväma. Därför kan man i dessa fall använda massage som en av de första lösningarna när man märker av begränsningar, som till exempel rörelseproblem.

Massage som utförs med heta stenar är oftast ett effektivt alternativ, eftersom denna typ av behandling är perfekt för att låta musklerna slappna av och minska inflammation.

4. Förbättrad sömnkvalitet

Olika faktorer, såsom stress, ångest, och även smärta i kroppen leder ofta till andra tillstånd kopplade till sömnsvårigheter. I detta avseende är det viktigt att betona behovet av effektiv vila för att fungera optimalt under dagen.

Het sten-massage är användbart för att främja kroppens allmänna avslappning, vilket möjliggör djupare och bättre sömnkvalitet.

5. Het sten-massage erbjuder också estetiska effekter

Slutligen kan vi inte förbise fördelarna med dessa behandlingar för huden. Förbättringen av blodcirkulationen och eliminering av toxiner bidrar till mycket mjukare och friskare hud.

Detta innebär att effekterna från en massage återupplivar, syresätter och fräschar upp den dermatologiska vävnaden.

Rekommendationer och kontraindikationer vid het sten-massage

Trots de fördelar som massage med uppvärmda stenar ger för kroppen finns det en rad rekommendationer som du bör ta hänsyn till. Det faktum att det är ett naturligt förfarande betyder inte att det inte finns några kontraindikationer. Så vi föreslår att du är uppmärksam på följande punkter.

Konsultera en läkare

Innan du går till ett spa där de utför denna typ av massage, är det bäst att först konsultera en läkare för att diagnostisera ditt tillstånd om detta ger symptom som är anledningen till att du vill ha denna massage. Det kan vara så att ditt tillstånd går utöver enkel muskelsmärta. Därför är det säkrast att du först blir undersökt av en specialist.

I denna mening finns det några fall där dessa metoder med heta stenar inte rekommenderas. Till exempel om du har blödningsstörningar, brännskador på huden eller om du har opererats under de senaste sex veckorna.

Gå endast till en utbildad terapeut

Oberoende vilken behandling du väljer, bör du noggrant undersöka de personer som kommer att ha ansvaret för att utföra det. Det är inte alla som känner till de rätta teknikerna för het sten-massage.

Du bör därför se till att du går till en utbildad terapeut med erfarenhet inom området. Detta förhindrar allvarliga konsekvenser, såsom brännskador eller förvärring av vissa skador.

Undvik att placera stenar på skadad hud

Om du har blåmärken, rivsår, skärsår eller brännskador, oavsett i vilken grad, bör du undvika dessa typer av massage helt tills det att skadorna är läkta. Att applicera heta stenar på huden kan öka risken för mer betydande skador.

Det kan också orsaka infektioner på grund av bakterier från de oljor som terapeuten använder vid behandlingen.

Utför inte vid andningssjukdom

Detta kan verka vara sunt förnuft, men många tar det inte på allvar. Alla med förkylning, influensa eller feber bör undvika att få en het sten-massage tills de är helt återhämtade.

Kom ihåg att en förkylning gör det svårt att reglera din kroppstemperatur. Följaktligen, om heta stenar appliceras på huden, kan upplevelsen vara mycket obehaglig.

Heta stenar placeras på en kvinnas rygg.
Undvik denna typ av behandling om du har andningssjukdomar.

Het sten-massage i samband med geotermisk terapi

Kort sagt så är geotermisk terapi en säker och givande teknik. Många av dem som provat på denna sorts massage upplever relativt omedelbara förändringar när det gäller avslappning av muskler, liksom förbättringar vid läggdags.

Om du behöver mer uppmuntran listar vi några slutliga rekommendationer som kommer att vara mycket användbara:

  • Se till att du går till ett ställe som har tidigare erfarenhet och korrekta hygienprocedurer.
  • Kontakta din massageterapeut och förklara dina eventuellt underliggande tillstånd. På så sätt kan de anpassa sig efter dina behov.
  • Om du är osäker, kontakta först din läkare och sedan terapeuten.
  • Informera massageterapeuten om du har några hälsotillstånd.
  • När det gäller hur ofta du bör gå beror det på vilken typ av person du är. Om du till exempel är idrottare kan du få en massage två till tre gånger i veckan vid intensiv träning. Om du är mindre fysisk aktiv kan du gå en eller två gånger i månaden.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • VARELA-ACOSTA, MARIA JOSE. ESTUDIO COMPARATIVO ENTRE MASAJE RELAJANTE VS. MASAJE CON PIEDRAS CALIENTES EN ESPALDA PARA ESTRES ACADEMICO EN ESTUDIANTES DE OCTAVO SEMESTRE DE LA CARRERA DE MECATRONICA DE LA UNIVERSIDAD TECNICA DEL NORTE. Diss. UNIBE, 2013.
  • Angulo Amado, Dayana. “Dispositivo para contrarrestar los efectos de la insuficiencia venosa en mujeres a través de masajes terapéuticos a base de piedras de mármol.” (2020).
  • Arévalo Barriga, Fabyana Gabriela, and Valeria Margarita Cajas Mera. Efectos de la terapia geotermal en el tratamiento del dolor muscular cervical y lumbar en pacientes que acuden al área de rehabilitación del Hospital Básico Dr. Publio escobar del cantón Colta junio–noviembre 2016. BS thesis. Universidad Nacional de Chimborazo 2017, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.