Biofeedback, en metod för att hantera och bekämpa stress

Har du hört talas om biofeedback? I dagens artikel diskuterar vi fördelarna med detta som medel att hantera och bekämpa stress.
Biofeedback, en metod för att hantera och bekämpa stress

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om biofeedback? Det är ett enkelt koncept och dess hälsofördelar är många. Så det kan vara dags att prova biofeedback om du har upplevt stress ett tag och inget annat har fungerat för dig. Den här avslappningstekniken kan hjälpa dig att hantera och bekämpa stress.

Biofeedback kan i många fall hjälpa personer som redan har testat många andra strategier utan framgång. Men låt oss börja med att förklara vad detta koncept är. Vad använder man det till? Jo, detta är en typ av terapi där man använder sensorer som man fäster vid kroppen för att mäta specifika kroppsfunktioner. Detta är för att hitta din stressnivå.

Detta hjälper genom att ge dig en bättre förståelse för hur din kropp fungerar så att du kan hantera stress. Låt oss dyka djupare in på detta område.

Hur fungerar biofeedback?

Biofeedback fungerar på ett enkelt sätt. Du fäster sensorer på specifika platser på din kropp, som örsnibbarna eller hårbotten, vilka sedan skickar information om dig. Du bör fästa sensorerna så att de sitter i fast kontakt med din hud.

Det intressanta är att du måste vara aktiv vid mätningen. Varför det? Jo, eftersom detta test inte fungerar ifall du ligger still och är passiv. Vid mätningen ser du sedan dina resultat på en skärm i realtid vilket visar dig hur du reagerar i olika situationer.

St. Jude Children’s Research Hospital menar att detta är en interaktiv process där du kan uppnå en typ av kontakt med din kropp du aldrig har uppnått tidigare.

Biofeedback – en metod för att hantera och bekämpa stress

Denna metod är skräddarsydd efter individuella behov, och beroende på dina hälsoproblem kan du behöva olika testmetoder för optimala resultat.

Så det är en bra idé att börja med en personlig intervju för att ta reda på vad du behöver innan du går igenom processen. Detta eftersom att stress kan påverka dig på olika sätt.

stressad och trött kvinna
Stress påverkar alla delar av kroppen, så det är inte ett litet problem – underskatta det inte!

Hjärnvågor

Detta är en av de mest rekommenderade biofeedback-tillämpningar för dem som upplever migrän eller huvudvärk på grund av stress. En tekniker placerar sensorer i hårbotten eller på tinningarna och du kan sedan se hjärnvågorna med hjälp av ett elektroencefalogram.

Det är ett intressant sätt att lära sig hur stress påverkar din hjärna. Det är faktiskt ganska fantastiskt!

Studera andningen för att hantera och bekämpa stress

En annan metod fokuserar på andningen när stress hindrar din andningsdynamik eller om du känner dig kvävd. En tekniker placerar sensorerna på buken och bröstet för att avgöra hur ditt andningsmönster och din frekvens ser ut.

Pulsen

Ett hjärta som slår för snabbt (takykardi) kan hitta svar i biofeedback. Du kan ta reda på hur din hjärtfrekvens ser ut och hur den varierar genom sensorer på bröstet, underkroppen och handlederna. Det kan vara så att ditt hjärta börjar slå snabbare och kanske hoppar över ett slag precis innan stressen slår till.

Studier av muskelsammandragningar för att hantera och bekämpa stress

Kramper, spända muskler och kontraktioner är alla en del av stress som kan orsaka verkligt kaos i din kropp, och biofeedback kan avläsa även detta.

En tekniker placerar sensorer på skelettmusklerna och observerar sedan noggrant den elektriska aktivitet som får musklerna att dra ihop sig.

Svettkörtelaktivitet

Du kan se hur svettkörtlarnas aktivitet ser ut genom att använda biofeedback. Som du säkert vet kan stress göra att man svettas mer än vanligt.

Terapeuten placerar sensorerna runt fingrarna eller i din handflata, och ger dig sedan en analys av hur din kropp reagerar på stress.

Kroppstemperatur

Slutligen är temperaturmätning en annan metod för biofeedback. Den tenderar att antingen sjunka eller stiga med stress. Så hur tror du att din kropp reagerar? Det kan du ta reda på med sensorer placerade på fingrarna.

Fördelar med biofeedback för att hantera och bekämpa stress

Nu när du vet lite mer om det, kan du säkert bättre förstå hälsofördelarna med biofeedback. Låt oss i alla fall diskutera dem mer detaljerat. Metoderna som vi beskriver ovan hjälper dig främst att få en uppfattning om hur din kropp fungerar och hur den reagerar på stress.

Vilken nytta har du av detta?

Det kan hjälpa dig att lära dig att förutse en episod av stress eller ångest, så du kan arbeta med att andas dig genom den stressinducerande situationen. Du kan göra det genom att till exempel ta en promenad eller försöka rensa huvudet på något annat sätt. På det här sättet kan du undvika det du nu vet är på gång att hända dig, oavsett om det är takykardi, andfåddhet, nervositet eller huvudvärk.

Biofeedback är också bra för dem som behöver lösa sina sömnproblem och bättre hantera illamående och inkontinens (urin eller avföring) som ibland är förknippade med stress. Faktum är att vissa studier rapporterar att detta har en effekt på förstoppning.

Att känna din kropp kan hjälpa dig att bli mer medveten om hur du mest effektivt kan hantera och bekämpa stress.

bekämpa stress med olika tekniker
Det är lättare att hantera stress om du kan känna igen förändringarna i din kropp när du konfronteras med en situation som skapar stress.

Kontraindikationer för biofeedback

Trots alla fördelar med denna typ av terapi är det normalt att det även finns vissa kontraindikationer. Mayokliniken varnar för följande:

  • Sensorerna som används i denna typ av terapi kan generera allergier i känslig hud eller hos personer med någon hudsjukdom. Kontakta därför din läkare i förväg för att ta reda på om det är säkert för dig om du har en tendens att utveckla eksem eller dermatit.
  • Om du har en arytmi finns en möjlighet att biofeedback inte ger dig korrekta resultat om hur du reagerar på stress. Vi rekommenderar att du diskuterar även detta med din läkare.

Välj rätt terapeut om du ska utföra biofeedback

Så, är du intresserad av den här tekniken?

Se till att du väljer rätt terapeut, som är licensierad och utbildad. Se till att de kan svara på alla frågor du har om hur proceduren går till.

Som du kan se finns det många hälsofördelar med biofeedback. Har du redan provat det? Hur upplevde de det?

Låt oss veta!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguilar, G. (1984). Biorretroalimentación térmica para el tratamiento de la migraña clásica: Un estudio de línea base múltiple entre sujetos. Revista de Análisis del Comportamiento.
  • Moscoso, M. S. (1983). Perspectiva histórica de la biorretroalimentación. Revista latinoamericana de psicología15(1-2), 11-33.
  • Naranjo Hernández, D., García Freyre, I., & Companioni Acosta, S. (1999). Biorretroalimentación como método terapéutico: Informe preliminar. Revista Cubana de Medicina38(1), 7-12.
  • Adame, Enrique Coss, and Cynthia Fernanda Guerrero Hernández. “La biorretroalimentación en el estreñimiento.” Estreñimiento crónico, síndrome de intestino irritable y enfermedad inflamatoria intestinal: 61.
  • Thomson, S. A. (1983). Los usos de la biorretroalimentación en psicoterapia. Revista latinoamericana de psicología15(1-2), 47-61.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.