Vad är en subkutan injektion och hur ska den administreras?

En subkutan injektion är ett enkelt sätt att ge medicin och det är inte särskilt dyrt. Det är mycket användbart med läkemedel som absorberas långsamt, som t.ex insulin. I den här artikeln berättar vi hur det fungerar.
Vad är en subkutan injektion och hur ska den administreras?

Senaste uppdateringen: 29 juni, 2022

En subkutan injektion är en ganska vanlig typ av injektion inom den medicinska världen. Anledningen är att patienten kan administrera den till sig själv, vilket är fallet med insulin för diabetiker.

En subkutan injektion injiceras i fettvävnaden under huden. Det går med andra ord in i fettlagret som vi hittar mellan huden och muskeln. Denna vävnad innehåller endast ett fåtal blodkärl och är därför lämplig för små mängder läkemedel.

Dessutom rekommenderar specialister att läkemedlet ska vara långsamt absorberande och behandlingen kontinuerligt. Även om det är lätt att använda, är det viktigt att komma ihåg vissa aspekter av denna typ av administration.

Vad är en subkutan injektion?

Man kan lätt förväxla subkutana injektioner med intradermala injektioner. Det senare hänvisar till en injektion där nålen endast tränger in i dermis (hudens mellersta lager).

Precis som med den subkutana typen är den intradermala bra för läkemedel som man vill ska bli absorberade långsamt och lokalt. Skillnaden mellan dem är djupet och vinkeln. I den intradermala typen går nålen in i en vinkel på 10 grader, eller nästan parallellt med huden.

Subkutana injektioner, å andra sidan, är de injektioner där nålen penetrerar den subkutana vävnaden. Vi kan hitta denna vävnad mellan huden och muskelskiktet. Det är också känt som fettvävnad.

Specialister använder detta område för att administrera mediciner i små mängder. Närmare bestämt är det vanligtvis i mängder under 1 milliliter, men kan även nå upp till 2 milliliter. Eftersom det är vävnad med få blodkärl kan kroppen ta upp medicin härifrån långsamt och gradvis.

Detta är en av de största skillnaderna när man jämför denna typ av injektion med intravenösa injektioner. Intravenösa injektioner ger snabbare effekt. Subkutana injektioner är också lättare att administrera, och billigare. En av de huvudsakliga användningsområdena är för läkemedel som en person inte kan ta oralt.

kvinna ger sig själv en subkutan injektion i magen
Insulininjektioner är ett mycket vanligt exemplet på subkutana injektioner. Varje patient får lära sig att injicera läkemedlet i sitt eget hem.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Egenskaper och behandling av hyperinsulinemi

Tips innan du utför en subkutan injektion

Innan du gör en subkutan injektion bör du ha några saker i åtanke. Som en artikel publicerad i Nursing förklarar, bör du inte injicera irriterande vätskor. Detta kan leda till bölder eller till och med vävnadsnekros.

Till skillnad från andra injektioner måste du andas in efter att du har satt in nålen. Detta är en åtgärd som vanligtvis hjälper till att kontrollera om nålen vid dessa injektioner är korrekt placerad. Det kan dock lämna ett blåmärke.

Dessutom bör du tänka på att specialister avråder från att massera området där injektionen gavs. Det kan göra att kroppen tar upp ämnet snabbare, vilket inte är vad vi vill här.

Det är bäst att variera platsen där du sätter injektionen om du behöver göra det flera gånger. Det är t.ex. vad händer med insulin för de patienter som har diabetes. På så sätt kan vi förhindra att sår uppstår.

Områdena behöver bara vara åtskilda med några centimeter. Med insulin rekommenderar vi att du administrerar det i cirklar för att hela tiden skifta området där du injicerar dig själv.

Material du behöver för en subkutan injektion

För att administrera en subkutan injektion behöver du olika material. Det första är sprutan. Denna kommer i tre delar: nål, slang och kolv. Nålen är den del som behöver penetrera huden, medan tuben är den del där du lägger läkemedlet. Kolven hjälper till att införa och dra ut läkemedlet ur sprutan.

Sprutorna kan variera något i sin utformning, men alla har märken som hjälper dig att veta hur stor volym du har och ska injicera.

För att utföra den subkutana injektionen, använd en ny nål varje gång. Nålen måste ha rätt storlek. Det är bäst att använda engångshandskar när du hanterar nålen eller sprutan eftersom det minskar risken för infektion.

Specialister rekommenderar att du har steriliserade servetter hemma som du kan använda som yta att lägga allt material på. Det är också en bra idé att ha desinficerande sprit eller spritservetter.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är en intrakardiell injektion? När används den?

Hur går det till?

En subkutan injektion bör ha ett visst djup och en lämplig vinkel. Du kan lägga den i 90 grader (vinkelrätt) eller i 45 grader. Du bör göra det vid den förstanämnda vinkeln när du kan, och i en 45-graders vinkel för de områden eller personer som har lite fettvävnad.

Enligt en publikation i Murcia Salud är det inte alltid nödvändigt att rengöra huden före injektionen. Det bör endast göras i de fall där huden är synbart smutsig.

Det är också viktigt att förbereda sprutan innan processen. Du måste applicera den med din dominerande hand, mellan tummen och pekfingret. Ta med andra handen tag i den del av huden där du behöver ge injektionen.

Som Kaiser Permanente förklarar, ska du föra in nålen med kraft. När den är helt inne i vävnaden trycker du på kolven så att läkemedlet tränger in i din kropp. Ta sedan ut nålen i samma vinkel som du satte in den.

När detta är gjort kan du släppa huden med den andra handen. Det kan komma lite blod från platsen där du stack in nålen. Gör det det, kan du bara trycka lite med en bomullstuss.

subkutan injektion i hand
Vid vissa procedurer som kräver lokalbedövning kan man använda subkutana injektioner för att applicera bedövningsmedlet.

Var kan man ge en subkutan injektion?

Du kan ge en subkutan injektion i olika delar av kroppen. Ett av de vanligaste områdena för detta är buken. Du bör sticka in nålen 5 cm från naveln och undvika att komma för nära. Du bör också undvika att sätta press på höftbenen eller revbenen.

Ett annat område där du kan ge en subkutan injektion är i benet. Mer specifikt är det det yttre området av låret, mellan knät och höften.

Nedre delen av ryggen, precis ovanför skinkorna, är ett annat område du kan använda. Se i så fall till att injektionen är under din midja och ovanför en tänkt linje som ligger precis ovanför din skinka. Ett sista område för denna typ av infektion är i armen.

Om du lär dig att göra det på rätt sätt minskar du riskerna

Kort sagt är en subkutan injektion en typ av injektion som man ger i fettvävnaden som ligger mellan huden och muskeln. Man använder det ofta för att ge små mängder medicin. Metoden passar bäst för läkemedel som kräver en långsam och gradvis absorption.

Ett av de viktigaste användningsområdena är att administrera insulin. För att göra detta korrekt rekommenderar vi att du ofta byter injektionsställe på dig själv och att du förbereder materialen på rätt sätt. Likaså är det viktigt att följa de bästa sterila och antiseptiska rutinerna för god hygien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.