Upptäck och undvik vaginala infektioner

Regelbunden konsumtion av socker eller alkohol kan kombinerat med stress utlösa vaginala infektioner.
Upptäck och undvik vaginala infektioner
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Precis som alla andra delar av kroppen kan ditt underliv utveckla olika typer av infektioner som kan vara allt från irriterande till smärtsamma. Det är sant att sexuell kontakt orsakar flera vaginala infektioner, men det är inte den enda anledningen. Enkla faktorer som att använda offentliga toaletter, inte tvätta sina handdukar tillräckligt ofta samt att ha dålig hygien är alla potentiella orsaker du bör vara medveten om.

Det är viktigt att som kvinna se upp för tecknen som visar på vaginal infektion, och även att veta vilka de potentiella orsakerna är. Det finns gott om sätt att minska risken för att drabbas, och kunskap är nyckeln till att hitta och behandla dem innan de blir allvarliga.

Vilka är tecknen på vaginal infektion?

Vaginala infektioner kan upptäckas med hjälp av några vanliga symtom som vanligtvis dyker upp vid början av infektionen. Bland dem hittar vi följande:

  • Vaginal odör
  • Klåda
  • Brännande känsla
  • Smärta vid urinering eller samlag
  • Flytningar som är grönaktiga, gula, rosaaktiga eller vita – med eller utan odör.

Samtliga av ovan nämnda symtom kan vara ett tecken på en vaginal infektion. När du upptäckt den är det viktigt att skrida till handling innan den utvecklas till ett värre problem. Som tur är kan du undvika det genom att följa rekommendationerna i dagens artikel.

Hur kan jag undvika vaginala infektioner?

naken kropp med handduk runt höften

Som vi sade ovan, det finns ett antal olika faktorer som orsakar vaginala infektioner. Om du dock tar snabba åtgärder mot dem kan du avsevärt minska risken för att få en i första taget.

Bär underkläder av bomull

Underkläder av 100% bomull kan hjälpa dig att hålla dig torr, vilket skyddar dig från vaginala infektioner. Bomull leder bort vätska, som är vad jästen lever på. När du köper nya underkläder bör du se till att åtminstone grenen är gjord av bomull.

Ha ordentlig hygien

Din dagliga personhygien är ett av de huvudsakliga sätten att förebygga vaginala infektioner. Det är alltså viktigt att du tvättar den känsliga regionen av din kropp med en varsam tvål som inte rubbar kroppens naturliga pH-värde.

Utöver att bada bör du efter toalettbesök alltid torka framifrån och bakåt för att undvika överföring av bakterier och baciller till underlivet. Puder, parfymerade tvålar, bubbelbad, doftsatta tamponger och “feminina” deodoranter kan också ändra bakteriebalansen i underlivet och till och med förvärra en existerande infektion.

Undvik att bära tajta kläder

Jeans som är för tajta

Jeans eller shorts som sitter för tajt kan bilda en varm och fuktig miljö som är perfekt för att bakterier och jäst ska kunna frodas. Försök att bära lössittande kläder, till exempel kjolar.

Håll dina intima områden torra

Fuktighet och fukt är perfekta miljöer för jäst- och bakterietillväxt. Det är väldigt viktigt att du torkar ditt intima område innan du tar på dig några kläder.

Undvik att använda vaginala “duschar”

Att skölja insidan av underlivet med vilken vätska som helst kan förstöra de “goda” bakterierna som förebygger vaginala infektioner. Detta utsätter dig för risk att drabbas av dessa jobbiga problem och gör dig dessutom mer sårbar för andra typer av sjukdomar.

Förbättra din diet

En hälsosam diet är ett väldigt viktigt sätt att hålla vaginala infektioner borta. Flera studier har till exempel visat att regelbunden konsumtion av socker och alkohol kombinerat med stress kan utlösa vaginala infektioner. Experter rekommenderar sålunda att du undviker dessa livsmedel samt stressiga situationer, och föreslår att du istället dricker mer vatten och äter frukt och grönsaker för att hålla din urinväg ren.

  • Bland de livsmedel som rekommenderas för att förebygga vaginala infektioner hittar vi: kål, spenat, ananas, rovor, mangold, vitlök, pepparrot, persilja, rödbetsblast, maskros, broccoli och citrusfrukter.
  • Utöver detta är det rekommenderat att äta gott om naturell yoghurt som innehåller mjölksyra, vilket hjälper till att återställa den friska balansen av bakterier som du kanske förlorat.

Juicer som kan hjälpa till att förebygga vaginala infektioner

person som hackar vitlök på skärbräda

Det finns juice som agerar som naturlig antibiotika och hjälper kroppen att bli av med virus, svamp och bakterier som till exempel kan orsaka vaginala infektioner. Vitlök bekämpar bakterier och svamp, och är även rik på antioxidanter och näringsämnen som stärker immunförsvaret.

Ingredienser

  • 1 knippe spenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tomater

Beredning

Tvätta alla ingredienser väl och lägg dem därefter i mixern tillsammans med 12 cl vatten. Kör tills det är helt jämnt och drick vätskan utan att sila den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.