Upptäck ett enkelt recept på kanelkakor

Om du vill lära dig ett enkelt recept på kanelkakor är den här artikeln något för dig! Dessutom har vi en hälsosam variant med havregryn som du kommer att älska.
Upptäck ett enkelt recept på kanelkakor
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Kanelkakor är en idealisk klassiker att bjuda på till te eller fika och mellanmål. Dessutom, om du aldrig har provat dem eller om du testat att baka dem men inte fått dem att smaka som du vill, är den här artikeln något för dig! Idag vill vi ge dig ett enkelt recept på kanelkakor som du kan prova hemma.

Enligt en studie som publicerades 2014 är kanel, förutom att det är en viktig ingrediens som ger en unik smak, en medicinalväxt som ger fördelar för människokroppen.

Således är denna krydda ett naturligt koaguleringsmedel, det förbättrar blodcirkulationen och främjar regenerering av vävnader. Dessutom tillhandahåller kanel komponenter som har antioxidativa och antimikrobiella egenskaper samt motverkar diabetes och tillväxt av svamp.

Ett enkelt recept på kanelkakor

Även om kanel är en vanlig ingrediens i söta bakverk har vissa svårt att tåla smaken eftersom den har en tendens att dominera, inte bara i smak utan också med sin intensiva och karakteristiska doft! Så om du vill baka dessa kakor för att bjuda dina vänner, se till att de inte har några problem med just kanel.

Den allmänna rekommendationen när du ska baka detta recept på kanelkakor är att komma ihåg att ingredienserna måste ha rumstemperatur och att mängderna måste vara exakta. Här är vad du behöver och hur du bakar dem steg för steg.

Du kanske är intresserad av att läsa vidare: Drick kanariefrö- och kanelvatten mot igentäppta artärer

recept på kanelkakor
Det är enkelt att baka detta recept på kanelkakor, dock kan det finnas de som tycker att smaken är lite intensiv.

Ingredienser för recept på kanelkakor

 • 1 ägg
 • Salt (en nypa)
 • 2 teskedar kanel
 • 300 gram vitt mjöl
 • 150 gram vitt socker
 • 1/2 tesked bakpulver
 • 1 extra matsked socker och 1/2 matsked kanel att strö ovanpå
 • 130 gram smör, som är lite varmare än rumsvarmt (med en konsistens som liknar majonnäs)

Beredning av degen steg för steg

 1. För att göra degen, börja med att vispa smöret tillsammans med sockret i en skål tills det är vitt och pösigt. Du kan göra det för hand eller med en mixer eller elvisp.
 2. Tillsätt sedan ägget och vispa in det tills du har en homogen smet.
 3. Blanda samman mjöl med kanel, bakpulver och salt och sikta ner dem i en skål.
 4. Tillsätt dessa ingredienser hälften i taget till smeten med hjälp av en sil för att undvika att klumpar bildas.
 5. Blanda med en spatel med stora tag. Du kan behöva använda händerna för att blanda ihop degen helt.
 6. Knåda i 5 minuter tills degen är blank och mjuk.
 7. Slå sedan in den i plastfilm och låt den vila i 40 minuter i kylskåpet. När degen fått vila blir det enklare att forma kakorna.

Forma kakorna

 • Efter att degen har vilat, se till att du har en ren diskbänk och strö lite mjöl på den (använd tillräckligt så att degen inte klibbar fast). Börja kavla ut degen jämnt med hjälp av en kavel.
 • När du har fått degen ca en centimeter tjock, kan du använda ett runt kakmått för att göra kakorna. På så sätt får de alla samma storlek. Knåda ihop eventuella degrester på nytt, kavla ut och upprepa processen tills all deg är slut.
 • En annan metod som du kan använda för att forma dina kakor är att rulla små bollar i samma storlek och sedan platta ut dem med händerna tills de har samma tjocklek. Med den här tekniken blir kakorna inte perfekta som det föregående alternativet, men det går snabbare att göra dem. Förvärm ugnen till 175 grader medan du formar dina kakor.
 • Blanda sedan sockret med kanelen i en skål och strö detta jämnt ovanpå kakorna.
 • Lägg dem på en smord plåt (sidan med socker och kanel ska vara vänd uppåt) och placera dem i ugnen i 15 minuter.
 • Efter denna tid, kontrollera att de är klara och ta ut dem från värmen. När de har svalnat är de redo att ätas.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Recept på enkla och utsökta gräddkakor

Nyttigt recept på kanelkakor

Du kan också göra andra varianter på dessa utsökta kakor, till exempel kan du tillsätta olika ingredienser som fungerar bra tillsammans med kanel, till exempel ingefära. Du kan också skapa en hälsosammare version genom att ersätta sockret med naturligt sötningsmedel och vetemjölet med havregryn och fullkornsmjöl.

Så om du gör dessa förändringar får du ett recept som innehåller färre kalorier och dessutom bidrar med hälsofrämjande element, som kostfiber. När det gäller detta kan vi rekommendera havre som kan minska kolesterolhalterna i blodet, kontrollera blodsockernivåerna, förbättra utsöndringen av insulin och minska risken för kranskärlssjukdomar.

Nedan följer den hälsosamma versionen av dessa kakor. Notera ingredienserna och följ detta nyttiga recept på kanelkakor.

Ingredienser

 • Salt (en nypa)
 • 2,5 dl fullkornsmjöl
 • 1/2 dl solros- eller majsolja
 • 2 teskedar malen kanel
 • 1/2 dl mjölk med låg fetthalt
 • 1 tesked vaniljessens
 • 1 dl havregryn
 • 4 matskedar flytande sötningsmedel som tål höga temperaturer
havregryn
Havre kan ge en betydande mängd fiber för att förbättra den hälsosamma aspekten av detta recept.

Steg för att baka kanelkakorna

 1. Blanda de torra ingredienserna i en skål: Fullkornsmjöl, havreflingor, kanel och salt.
 2. Blanda med en spatel och forma ett hål i mitten. Tillsätt oljan och sötningsmedlet.
 3. Blanda med hjälp av spateln tills allt är jämnt fördelat.
 4. Tillsätt sedan mjölken tillsammans med vaniljessensen och knåda i 5 minuter tills du får en mjuk deg.
 5. Slå in den med en plastfilm och låt den vila i 15 minuter i kylskåp.
 6. Sätt sedan på ugnen vid 180 grader och kavla ut degen på samma sätt som anges i föregående recept medan ugnen värms upp.
 7. Skär ut kakorna med en kniv, en kakform eller forma kakorna med händerna.
 8. Lägg dem i en smord skål och pudra lite kanel på var och en.
 9. Grädda dem i 15 minuter.
 10. Om degen blir klibbig kan du tillsätta lite mer mjöl eller havregryn tills du får en fin konsistens som passar för att forma kakorna.

Prova dessa recept på kanelkakor

Kanelkakor är perfekta som efterrätt, för att servera med kaffe eller för att njuta av när du blir sugen på något sött. Dessutom är det lätt att baka dem och du behöver inga ovanliga ingredienser.

Tänk på att du från dessa recept kan göra andra sorters kakor genom att lägga till ytterligare ingredienser, som till exempel frukt eller nötter. Denna kombination gör att dina kakor får en saftigare konsistens och du kommer också att tillsätta näringsämnen utan att öka kaloriintaget märkbart.

Slutligen vill vi påminna dig om att kanel inte bara är en krydda som ger smak – den ger också viktiga fördelar för vår hälsa eftersom den har aktiva föreningar som gör den till en naturlig antioxidant med antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper.

Så vad väntar du på?

Prova detta recept idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • de la Nutrición, F. E. (2017). Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. España: Fundación Española de Nutrición. Recuperado de https://www. fen. org. es/storage/app/media/PUBLICACIONES202017.
 • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2014.
 • Kawatra, P., & Rajagopalan, R. (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy research7(Suppl 1), S1.
 • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition50(9), 822-834.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.