Hummus: En naturlig antioxidant rik på näringsämnen

Fördelarna med hummus gör den till en otrolig rätt. Utöver att vara rik på vitaminer och antioxidanter är den naturligt antidepressiv, förbättrar matsmältningen och hjälper till att kontrollera aptiten.
Hummus: En naturlig antioxidant rik på näringsämnen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Har du hört talas om hummus? Har du provat? Om du gillar kikärtor kommer du älska denna delikata röra, som egentligen inte består av mer än en blandning av citronsaft, olivolja, vitlök, paprikapulver, sesamfrön och oliver, med kikärtor som bas.

Receptet varierar från land till land, men ingredienserna kan inte bli nyttigare. I flera studier, vilka vi täcker nedan, har man faktiskt redan beskrivit rätten som ett superlivsmedel och en effektiv kur för att behandla depression. Vill du lära dig mer om hummus?

De fantastiska fördelarna med hummus

Det är en viktig rätt i Mellanösterns kök. Länder såsom Turkiet, Libanon, Syrien och även Grekland och Cypern njuter vardagligen av detta nyttiga recept.

Även om du kan hitta den i matbutiken finns det många som föredrar att göra den hemma för att säkerställa att hummusen är färsk och innehåller bra ingredienser.

Färsk citronsaft, lite möra kikärtor och kryddor efter personlig smak garanterar att du får den bästa hummusen som passar just dig.

Vilka fördelar erbjuder denna mjuka och jättegoda röra?

Naturligt antidepressiv

Hummus är naturligt antidepressiv

En studie från 2007 utförd av University of Tel Aviv (Spanien) avslöjade följande:

 • Hummus är en naturlig antioxidant med effekter som liknar de från läkemedel som används för att behandla depression.
 • Den tillhandahåller en känsla av välmående då den ökar utsöndringen av serotonin. Detta förklaras av den nyttiga kombinationen av paprikapulver och olivolja. Båda innehåller en typ av aminosyra som främjar detta hormon.
 • Hummus är mättande, avslappnande och hjälper dig att somna.

Även om den är ett utmärkt antidepressivt medel kan du också ta en titt på dessa 9 örter som lugnar nerver och ångest

Rik på vegetabiliskt protein

Vi talar om kikärtor, som är en av världens rikaste källor till protein och basen för många recept.

Det är intressant att veta att hummus utgör en del av många idrottares kost eftersom den ger så pass mycket energi. Tack vare olivoljan och citronsaften är den även rik på antioxidanter som hjälper matsmältningen. Utöver det är den mättande och reglerar blodsockernivåerna.

Ett komplett livsmedel för hela familjen

Du vet redan att hummus är rikt på vegetabiliska proteiner, men ta en titt på dess näringsvärden. Det är fantastiskt för hela familjen!

 • Järn
 • Kalium
 • Kalcium
 • B-vitaminer
 • Magnesium
 • Folsyra (perfekt för gravida kvinnor och växande barn).
 • Den är rik på tiamin och riboflavin – två typer av vitaminer som stärker musklerna och nervsystemet.
 • Den innehåller även retinol, som är en grundläggande komponent för att hålla vävnaden ung och elastisk.
 • Tack vare sitt höga innehåll av antioxidanter är hummus perfekt för att hantera hypertoni och förbättra hjärthälsan.
 • Den är även bra för att eliminera urinsyra tack vare sina vätskedrivande egenskaper.

Förbättrar matsmältningen

Kikärtor innehåller fibrer

Lider du av förstoppning? Behöver du rensa tarmen och kroppen rent generellt? Lägg då till hummus som en regelbunden del av din kost. Dess nyttiga kolhydrater absorberas långsamt, vilket ger dig stadigt med energi och reglerade blodsockernivåer.

Fibrerna i kikärtorna förbättrar tillsammans med citronsaften, vitlöken, olivoljan och de nyttiga kryddorna tarmfunktionen och hjälper till att spola ut gifter från grovtarmen.

Besök denna artikel: 3 avkok för att rensa tarmarna

Innehåller inte mycket fett

Som vi nämnde ovan är livsmedlen som ingår i denna röra väldigt nyttiga, då de är rika på essentiella fettsyror såsom linolsyra, oljesyra och omega 3.

Hummus är utmärkt på rågbröd. Om du har lite råa morötter och selleri får du ett mellanmål som är lika gott som det är nyttigt.

Motverkar cancer

Folsyra och saponiner försvarar kroppen mot cellskador

Antioxidanter och vitlök, som agerar som en naturlig antibiotika, kan bekämpa många av de skadliga celler som kan utvecklas till en tumör.

Glöm heller inte att folsyra och saponiner är mycket lämpliga för att försvara mot den genetiska cellskada som kan orsaka cancer.

Hur kan du motstå ett rostat bröd med lite hummus på? Njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797
 • Giron-Calle, J., Vioque, J., del Mar Yust, M., Pedroche, J., Alaiz, M., & Millan, F. (2004). Effect of chickpea aqueous extracts, organic extracts, and protein concentrates on cell proliferation. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/1096620041224175
 • Magee, P. J., Owusu-Apenten, R., McCann, M. J., Gill, C. I., & Rowland, I. R. (2012). Chickpea (Cicer arietinum) and other plant-derived protease inhibitor concentrates inhibit breast and prostate cancer cell proliferation in vitro. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.688914
 • Gupta, N., Bisen, P. S., & Bhagyawant, S. S. (2018). Chickpea Lectin Inhibits Human Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Apoptosis Through Cell Cycle Arrest. Protein & Peptide Letters. https://doi.org/10.2174/0929866525666180406142900
 • Thomson, M., & Ali, M. (2003). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.1177/21.3.279

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.