Upptäck egenskaperna hos den exotiska rosa drakfrukten

Den exotiska rosa drakfrukten är en högt värderad växt när det gäller dekorativa ändamål. Men denna ätbar frukt har nyligen också blivit ett modernt gastronomiskt alternativ.
Upptäck egenskaperna hos den exotiska rosa drakfrukten
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Den exotiska rosa drakfrukten kallas även dragonfruit eller pithaya, och är en frukt från pitahayasläktet eller skogskaktusar (Hylocereus) som Hylocereus cacteus. Den kommer från södra Mexiko och Centralamerika, och det finns olika sorter av denna tropiska frukt. Bland dem har vi en med rosa skinn, som kan ha kött av samma färg, eller vitt kött med små svarta frön inuti.

Trots att denna frukt har ett exotiskt utseende har den en smak som liknar många andra frukter. Vissa beskriver smaken som en blandning av kiwi och päron.

I följande artikel ska vi berätta om kompositionen och egenskaperna hos den rosa drakfrukten.

Den rosa drakfrukten: egenskaper och hälsofördelar

Drakfrukten har väckt vetenskapens intresse under de senaste åren på grund av dess anmärkningsvärda näringsinnehåll. Forskare har därför upptäckt några av dess viktigaste effekter, både som livsmedel och inom kosmetikaindustrin. Bland de viktigaste fördelarna utmärker sig följande:

Antioxiderande egenskaper

Detta är en av de viktigaste positiva egenskaperna hos den rosa drakfrukten. Som vi har vetat länge innehåller den olika föreningar som fungerar som antioxidanter – molekyler som skyddar kroppens celler från inverkan av fria radikaler.

Det finns gott om vetenskapliga bevis som kopplar fria radikaler till vissa kroniska sjukdomar som artrit, cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. Även om fria radikaler inte är den enda orsaken, kan en kost som är rik på antioxidanter verka förebyggande.

skivor av den rosa drakfrukten
Pithaya är en frukt som kommer från en kaktus. Den är karakteristisk för Centralamerika, men finns också i andra delar av världen.

Älskar du exotiska frukter? Läs: 13 fantastiska fördelar med guavajuice

Den rosa drakfrukten innehåller oligosackarider med prebiotisk effekt

En del av näringsinnehållet i drakfrukten består av kolhydrater. Förutom glukos och fruktos innehåller den anmärkningsvärda mängder oligosackarider. Dessa är kortare eller längre sockerkedjor.

Forskare har observerat att magsaften och enzymerna i denna inte kan bryta ner denna typ av fiber. Därför når de tjocktarmen osmälta, där de fungerar som föda för tarmbakterierna. Det är därför vi kan säga att drakfrukt kan stimulera tillväxten av vissa sunda probiotiska stammar, som bifidobakterier och Lactobacillus.

Det finns fortfarande mycket att upptäcka om förhållandet mellan en hälsosam tarmflora och god hälsa. Idag vet vi att tarmflorans hälsa påverkar vissa sjukdomstillstånd, som inflammationsrelaterade tarmsjukdomar, irritabelt tarmsyndrom, fetma, metaboliska syndrom och fettlever.

Den rosa drakfrukten stärker immunförsvaret

Kroppens förmåga att hantera patogener beror på vissa faktorer i vår kost. På grund av detta måste celler, som bland annat de i immunsystemet, få alla näringsämnen de behöver för att fungera optimalt.

Som experter påpekar utmärker sig här rollen hos näringsämnena C-vitamin och zink, som båda finns i drakfrukt. Det är också viktigt att komma ihåg A-vitamin (vilket i denna frukt du får genom betakaroten, som är en föregångare till A-vitamin).

Detta näringsämne har förmågan att förhindra infektioner, medan askorbinsyra (C-vitamin) stöder olika cellulära funktioner i det medfödda och förvärvade immunsystemet. Vidare finns en stor del av dessa celler i lymfvävnaden som är direkt associerad med tarmen.

Vårt tarmmikrobiom samverkar med dessa celler, så alla livsmedel med prebiotisk effekt håller mikrobiomet i god form och främjar denna positiva effekt på immunsystemet.

Den rosa drakfrukten innehåller järn

Drakfrukt är en av få frukter som ger oss en betydande mängd järn. Som vi ska få se nedan innehåller den 1,9 mg per 100 gram, cirka 10% av vårt dagliga behov.

Dessutom främjar detta mineral absorptionen av C-vitamin i vår kropp.

Betydelsen av frukt

Det är viktigt att ta en titt på drakfruktens värde som en del av all frukt vi äter. De flesta frukter har positiva näringsegenskaper. Att äta lite frukt varje dag har därför positiva effekter på vår hälsa och vårt välbefinnande i allmänhet.

Att äta 3 till 5 portioner frukt och grönsaker om dagen bidrar till en lägre förekomst av fetma och vissa typer av cancer. Det minskar också riskfaktorer förknippade med kardiovaskulära problem, såsom förhöjt blodtryck. Dessutom förbättrar det som nämnt också tillståndet i vårt tarmmikrobiom.

Näringskomposition

Alla hälsoegenskaper hos drakfrukten beror på vissa av komponenterna som finns i frukten. Näringsvärdet liknar det för de flesta frukter med högt innehåll av vatten, fiber och vitaminer. Sammansättningen per 100 gram drakfrukt är som följer:

 • Vatten: 87 gram
 • Protein: 1,1 gram
 • Fett: 0,4 gram
 • Kolhydrater: 11 gram
 • Fiber: 3 gram

Det finns också vissa vitaminer från B-gruppen som utmärker sig, som B1, B2 och B3. Dessutom innehåller denna frukt en anmärkningsvärd mängd vitamin C och mineraler som kalcium, järn, fosfor och zink. Slutligen är det värt att nämna närvaron av fytonäringsämnen som lykopen (särskilt i varianten med rött fruktkött), karotener och fenoler.

Hur väljer man rätt drakfrukt och hur äter man den?

den rosa drakfrukten i skål
Drakfrukten kan användas i sallader eller som juice.

När du väljer drakfrukt bör du leta efter en som är ljusröd. De frukter som fortfarande är gröna är inte tillräckligt mogna. Det är vanligt att se lite fläckar på skalet. Finns det många fläckar, är det ett tecken på att frukten är mycket mogen.

För att äta denna frukt, skär du upp den på längden med en vass kniv. Du kan skrapa ut fruktköttet med en sked, precis som när du ska äta en avokado. Det är viktigt att se upp för bitar av skalet, eftersom denna del av frukten inte är ätbar. När du har skalat din drakfrukt och skurit den i bitar finns det flera olika sätt att avnjuta den.

Du kan till exempel göra följande:

 • Skär den i kuber och ät den som den är eller tillsammans med annan frukt.
 • Tillsätt i sallader.
 • Blanda den i juicer eller smoothies tillsammans med andra frukter.
 • Tillsätt den i yoghurt eller mjölk.

Den rosa drakfrukten – en exotisk frukt med många näringsämnen

Det är viktigt att inkludera frukt i din dagliga kost, med tanke på de många fördelarna de ger din kropp. Drakfrukten är ett bra alternativ. Detta är utan tvekan en av de mest attraktiva exotiska frukterna på marknaden.

Drakfrukt är inte bara väldigt god och läskande, den bidrar dessutom med fiber och ett stort antal vitaminer och mineraler. Denna frukt hjälper också till att förhindra kroniska sjukdomar. Slutligen förbättrar den tillståndet i tarmmikrobiomet och stärker immunförsvaret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ames BN, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Procedings of the National Academy of Sciences of the  U S A. Septiembre 1993.90(17):7915-7922.
 • Carr A.C, Maggini S. Vitamine C and Inmune Function. Nutrients. Noviembre 2017. 3;9(11):1211.
 • Chew B.P, Park J. S. Carotenoid action on the immune response. Nutrients. enero 2004. 134(1):257S-261S.
 • Childs CE, et al. Diet and Immune Function. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1933.
 • Ghezzi P, et al. The oxidative stress theory of disease: levels of evidence and epistemological aspects. British Journal of Pharmacology. Junio 2017.174(12):1784-1796.
 • Quigley EM. Gut bacteria in health and disease. Gastroenterology and Hepatology  (N Y). Septiembre 2013.9(9):560-569.
 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-516.
 • Sonawane M.S. Nutritive and medicinal value of dragon fruit. The Asian Journal of Horticulture. Diciembre 2017. 12(2):267-271.
 • Wichienchot S., et al. Oligosaccharides of pitaya (dragon fruit) flesh and their prebiotic properties. Food Chemistry. Junio 2010. 120(3):850-857.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.