Uppdämda känslor kan få fysiska konsekvenser

Uppdämda känslor kan få fysiska konsekvenser
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2023

Alla våra uppdämda känslor bygger upp och manifesterar sig i våra kroppar, och det kan orsaka fysiska sjukdomar. Ja, du läste rätt.

“Det vi inte kan uttrycka med ord kommer fram i form av fysisk smärta.” Kom ihåg den här meningen eftersom den kommer att hjälpa dig när du behöver prata om dina känslor och tankar.

I den här artikeln kommer vi att berätta varför uppdämda känslor kan göra oss sjuka, och så klart också hur man undviker detta.

Kroppen kan skicka många signaler till oss även om vi inte är uppmärksamma. När vi stänger in våra känslor under en längre tid börjar de byggas upp ovanpå varandra, och detta kan orsaka fysiska sjukdomar.

Rädsla, avund, kritik… Vissa människor lagrar dessa känslor i en sorts känslomässig ryggsäck. Detta gör bara att vi mår psykiskt och fysiskt dåligt.

Sjukdom är ett budskap som vår kropp skickar så att vi vet att vi upplever en känslomässig blockering, eller att vi behöver förändra eller bli av med någon aspekt av våra liv.

När vi tar fel väg, vilket innebär att vi inte säger ifrån för att vi inte vill skapa bråk eller prata om något som kan bryta banden med någon, börjar symptomen och smärtan dyka upp.

Många sjukdomar orsakas av att hålla inne känslor. Ett organ eller annan del av kroppen kommer då att drabbas, beroende på vilken känsla vi undertryckt.

Smärta är en varningssignal och vi kan inte blunda för den.

När sådana symtom uppträder bör vi ta en paus från våra aktiviteter och avgöra vilka negativa tankar eller övertygelser som är så pass ingrodda i vårt liv att de kan skada oss.

Uppdämda känslor är sjukdomar

Det finns en sorts psykosomatisk koppling som kopplar tankar till ett symptom.

Du kanske inte ska nöja dig med att bara gå till doktorn för undersökning eller recept. Istället är det bättre att försöka dig på lite introspektion för att förbättra dina tankar och följaktligen hur du känner.

Stress kan till exempel orsaka sår eller hjärtinfarkt. Depression i sin tur kan orsaka förlust av energi och ökad aptit. Detta är att tala i somatiska termer. Faktum är att de vanligaste smärtorna och problemen härrör från våra känslor:

Känslor och deras effekt på huvudet

Detta är utan tvekan det centrala i vår kropp. Du kan uppleva huvudvärk på grund av en ökning av hastigheten med vilken ditt blod pulserar eller på grund av sammandragning av artärer.

Denna sista orsak indikerar oförmågan att kommunicera eller uttrycka grundläggande känslor, såsom kärlek.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: 4 vanliga orsaker till morgonhuvudvärk

Man med huvudvärk

Nacksmärta och uppdämda känslor

Denna del av kroppen förbinder sinnet med kroppen. När det är svårt att röra på nacken kan det bero på mer än en dålig nattsömn. I själva verket kan det vara en indikation på att ha en begränsad och stel vision av livet.

Trotsighet och trångsynthet kan orsaka nacksmärtor. Även för mycket stress.

Ryggsmärtor och uppdämda känslor

När du löser ett problem känns det som om en last har lättnat från ryggen. Denna belastning som du bär är relaterad till de känslor och upplevelser du har haft tidigare, som du fortfarande inte har förlåtit eller glömt.

Dessutom är ryggraden den som stödjer din rygg och låter dig göra alla dina aktiviteter. Smärta i det här området är en varning om att något inte står rätt till, och att du kanske borde släppa några av dessa uppdämda känslor.

Vi tror att du kanske också vill läsa: 8 medicinska orsaker till ryggsmärta

Hjärtproblem och uppdämda känslor

Människor associerar detta organ med kärlek, men också med andra känslor som hat. Det är centrum för våra känslor. Det är därför hjärtkomplikationer kan uppstå från att vara i komplexa eller hopplösa situationer.

Kanske har du gått för långt med ett förhållande eller uppmärksammat saker som inte tillför något gott till ditt liv.

Fötter och uppdämda känslor

Våra fötter gör att vi kan gå framåt, men de ger oss också stabilitet. Dessutom ger de oss säkerhet. Därför betyder fotproblem att du kanske inte känner dig säker, att du inte vet vilken väg du ska ta eller hur du ska tänka på framtiden och dina projekt.

Visste du att allergier är ett tecken på att man upplever en hög nivå av rädsla, och att högt blodtryck orsakas av att man är alert och vaksam för länge? Visste du också att urinvägsinfektioner härrör från negativa känslor om våra personliga relationer?

Tips om hur du kan kanalisera dina känslor och förebygga sjukdomar

Kanske trodde du att bara negativa känslor kunde göra oss sjuka, men så är inte helt fallet. Till exempel kan för mycket glädje orsaka hyperexcitation som kan skada hjärtat.

Några rekommendationer som hjälper till att kanalisera dina känslor och undvika sjukdomar är:

Befria dig från oproportionerliga känslor

Ett bra sätt att börja är att identifiera vilka som är dina vanligaste och överdrivna känslor. Oavsett om de är positiva eller negativa, kan uppdämda känslor leda till skadliga konsekvenser.

Till exempel är bitterhet och förbittring ohälsosamma känslor. Hur bryter vi oss loss från dem? Genom förlåtelse.

Detta är en väldigt modig teknik, eftersom den hjälper dig att bli av med det som plågar dig. Det hjälper dig också att lämna de tunga bördorna du har burit på dig bakom dig.

Ta avstånd från utlösande situationer

När du väl upptäcker vilka känslor som skadar dig och du påbörjar ditt hårda arbete för att eliminera dem från ditt liv, är nästa steg att undvika ett återfall.

Om du till exempel inser att brist på tolerans är ett stort problem för dig, dra inte till situationer som gör dig intolerant.

Tills du är säker på att du har eliminerat roten till känslan i fråga, avlägsna dig själv från utlösande situationer.

Umgås med familj och vänner

Att tillbringa tid med människorna vi älskar är ett bra botemedel mot själens sorg. Kanske är det ett bra tillfälle att berätta allt om vad du känner och som du har hållit för dig själv i alla dessa år.

Du kanske tänker att det bästa är att inte ägna dig åt gamla minnen, men att förlåta och helande är bra för dig och andra omkring dig.

Var i kontakt med naturen

Att ta en promenad i parken, åka på semester till bergen, utöva yoga eller meditera på stranden, simma i havet och träna utomhus är utmärkta aktiviteter som hjälper dig att släppa negativa och ohälsosamma uppdämda känslor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad y Estrés, 7(2–3), 111–121.
  https://doi.org/10.1007/978-0-387-77242-4

 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia, 38(3), 493–507.
  https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Vecina Jiménez, M. L. (2006). EMOCIONES POSITIVAS. Papeles Del Psicólogo, 27, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.eswa.2014.09.043

 • Piqueras Rodriguez, J., Ramos Linares, V., Martínez, A., & Oblitas, L. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica, 16(2), 85–112. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

 • Punset, E., Mora, F., García Navarro, E., López Cassá, É., Pérez González, J. C., Lantieri, L., … Planells, O. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Observatorio de Salud de La Infancia y La Adolescencia, 24–35.
  https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

 • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud, 5, 15–28.

 • Ortega, M. del C. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(2), 462–470.
  https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11559

 • Salleh M. R. (2008). Life event, stress and illness. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS, 15(4), 9–18.
 • Uchino BN, Eisenberger NI. Emotions in Social Relationships and Their Implications for Health and Disease: Introduction to the Special Issue of Psychosomatic Medicine. Psychosom Med. 2019 Oct;81(8):676-680. doi: 10.1097/PSY.0000000000000741. PMID: 31599821.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.