7 tips för att motverka ryckningar i ögat

7 tips för att motverka ryckningar i ögat
Bernardo Peña

Skriven och verifierad av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2023

Om dina ögonlock darrar eller rycker ofrivilligt kan detta vara ett tillstånd som ofta åtföljs av synproblem eller känslighet för ljus. Det kan uppstå upprepade gånger eller isolerat. Vi ska ge dig några råd för hur du kan motverka ryckningar i ögat.

Dessa ryckningar är mycket små darrningar i musklerna som kan uppstå av flera orsaker. Alla tvärstrimmiga muskler kan vara involverade och intensiteten varierar. Även om de dyker upp när som helst, är de vanligtvis så små att andra runtom dig inte uppmärksammar det.

Om ryckningarna inte är allvarliga kan du förbättra tillståndet eller till och med få det att försvinna med några enkla åtgärder. Nedan berättar vi mer om denna egenhet hos kroppen som vetenskapligt kallas “blefarospasm” eller ögonlocksspasm.

Varför man kan få ryckningar i ögat

Först och främst är det viktigt att försöka identifiera orsaken till denna händelse. För att göra detta är det viktigt att träffa en ögonläkare för att utesluta kronisk sjukdom.

Denna typ av ryckningar dyker vanligtvis upp, försvinner eller modifieras av sig själva med tiden. Ryckningar i ögat kan utlösas av olika faktorer, från vardagliga situationer till trauma.

Varför du kan få ryckningar i ögat

Enligt en specialiserad publikation av MedlinePlus är följande de vanligaste orsakerna till ryckningar i ögat:

 • Påfrestning
 • För lite sömn
 • Visuell trötthet
 • Konsumtion eller missbruk av giftiga ämnen som alkohol
 • Överdriven konsumtion av tobak och koffein

Vissa näringsbrister (som brist på magnesium, kalium och kalcium, och vitamin B12), allergier och sjukdomar som Sjögrens syndrom kan också ligga bakom.

Likaså, enligt en publikation från American Academy of Ophthalmology, kan brist på vätsketillförsel i ögat, slag mot området och användning av mediciner mot sjukdomar som Parkinsons också kan orsaka ryckningar.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Nycklarna till en god synhygien

Varningssymptom

Om du utöver ofrivilliga ryckningar i ögat också upplever yrsel eller dimsyn bör du uppsöka läkare så snart som möjligt, eftersom detta kan vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd. Andra betydande symtom som kräver omedelbar professionell uppmärksamhet är:

 • Sjunkande ögonlock
 • Huvudvärk
 • Du blinkar väldigt långsamt
 • Ryckningar som varar i veckor eller till och med månader
 • Ovanliga flytningar i ögat
 • Irritation och svullnad i ögat

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Ptos eller hängande ögonlock: Orsaker och behandlingar

Tips för att lindra ryckningar i ögat

När det finns ett känslomässigt ursprung bakom ryckningarna kan du hjälpa till att motverka dem med naturliga behandlingar, så länge som din läkare godkänner och rekommenderar dem. Här pratar vi om terapeutiska övningar, förändringar i din kost eller helt enkelt fysisk aktivitet.

Det är möjligt att ditt problem är tillfälligt och inte kräver recept på läkemedel. I ett sådant fall kan du följa följande tips för att behandla ögonryckningarna.

1. Öppna och stäng ögonen hårt

Sm ett första steg, använd kraft när du blinkar. Blunda så hårt du kan, håll i 30 sekunder och öppna sedan ögonen med samma intensitet. Ögat kommer att generera en tår som hjälper dig att återfukta ögat, vilket kan lindra torrheten som, vilket vi nämnde tidigare, är en möjlig orsakande faktor till ryckningarna.

Ett bättre alternativ kan vara att använda smörjande ögondroppar. I artikeln från American Academy of Ophthalmology som vi nämner ovan föreslår forskarna denna åtgärd för behandling av blefarospasm.

2. Massera ögat

ögonstörning och skärmanvändning
Innan du låter dina händer röra vid ditt ansikte bör du alltid tvätta dem väl med tvål och vatten.

En medicinsk publikation från Manual MSD visar att ett annat tips för att lugna ryckningar i ögat är att röra vid ansiktet eller ögonen. För att göra det, se till att dina händer är rena, gör sedan cirkulära rörelser med fingertopparna på dina ögonlock i 20 sekunder.

3. Blinka

Något så enkelt som att blinka flera gånger i rad kan minska besvären som orsakas av ögonryckningar. Med denna enkla åtgärd kan du smörja in ögat naturligt. Att blinka snabbt är ett annat tips för att lugna ryckningar i ögat.

4. Undvik stressiga situationer om du har ryckningar i ögat

Stress och ångest kan också orsaka ögonryckningar. För att undvika dessa problem måste du ta en paus från alla dessa nervpåfrestande situationer. Försök att koppla av och ta det lugnt, och om du finner det nödvändigt kan du också söka professionell hjälp.

5. Få tillräcklig vila och näring

Hur du lägger upp dina dagar är nyckeln till att förhindra ryckningar. De medicinska publikationerna som vi refererar till ovan talar om sömnbrist eller dålig vila som orsak till ögonryckningar.

För att undvika detta problem, tänk på att sova minst åtta timmar om dagen. Eftersom mat och allmänt välbefinnande är nära sammankopplade är det dessutom positivt att äta en balanserad kost och dricka tillräckligt med vatten.

6. Undvik koffein, alkohol och tobak

Ett annat tips du kan följa för att lindra ryckningar i ögat är att undvika överdrifter. Koffein, alkohol och tobak tenderar att orsaka flera skador på hela kroppen när de konsumeras överdrivet.

I denna mening kan en minskning eller undvikande av alla dessa ämnen hjälpa till att lindra problemet. I sin tur kan en ökning av din dagliga träning bidra till att förbättra nervsystemets allmänna hälsa och bekämpa ryckningarna.

7. Droppar eller kalla kompresser kan hjälpa till vid ryckningar i ögat

ögonstörning
En bra lösning för torra ögon är att använda smörjande ögondroppar.

Om dina ögon känns torra, kontakta en specialist som kan ordinera droppar eller en speciell gel för att återfukta dem. Du kan också följa traditionella huskurer och göra medel hemma och applicera exempelvis kamomillkompresser.

Enligt en studie utförd av forskare vid University of Costa Rica har kamomill egenskaper för att minska inflammation och orsaka lindring i det periokulära området, det vill säga vid ögonen.

Kom dock ihåg att det är nödvändigt att ha godkännande från en ögonläkare innan du använder detta populära recept. För att tillämpa det, följ dessa steg:

 • Förbered först en infusion med kamomill.
 • Vänta tills den når en uthärdlig temperatur.
 • Tvätta sedan området mycket väl.
 • Blötlägg en kompress i kallt vatten.
 • Applicera på slutna ögon och vänta några sekunder.
 • Upprepa sedan, men med kompressen blötlagd i den varma infusionen, även denna i några sekunder.
 • Upprepa så många gånger som din ögonläkare rekommenderar.

Ryckningar i ögat: Håll din ögonläkare informerad

Sammanfattningsvis, om du har något av ovanstående symtom är ett av de bästa tipsen för ögonryckningar att kontakta en specialist för att förhindra ytterligare skador. Undvik självdiagnos och ta inte till självmedicinering.

Kom ihåg att den här artikeln endast är en guide för dig för att försöka förbättra problemet på ett naturligt och enkelt sätt, men du bör alltid ha vägledning och tillsyn av en yrkeskunnig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.