Tillaga havregryn på rätt sätt för att dra nytta av dess egenskaper

Vi visar dig det bästa sättet att tillaga havregryn för att få ut det mesta av ett av de bästa sädesslagen som finns.
Tillaga havregryn på rätt sätt för att dra nytta av dess egenskaper
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det kan vara fördelaktigt att äta havregryn regelbundet för att dra nytta av dess egenskaper. Att tillaga havregryn på rätt sätt är lätt och på så sätt kan det hjälpa till med bättre matsmältning, vilket möjliggör en bättre användning av näringsämnen och en inaktivering av vissa ämnen som annars kan blockera upptaget. Av denna anledning rekommenderas att man följer ett antal processer för att få ut det mesta av detta spannmål.

Innan du börjar är det viktigt att betona att intaget av fibrer är avgörande för att bibehålla ett gott hälsotillstånd över tid. Havregryn är en bra källa till detta element. Att regelbundet inkludera dessa små gryn i kosten är mycket fördelaktigt för matsmältningskanalens funktion.

Hur man tillagar havregryn på rätt sätt

En av huvudpunkterna innan du tillagar havregryn är att blötlägga dem i några timmar. På detta sätt inaktiveras ovanstående antinäringsämnen, vilket kommer att förbättra fördelarna senare. Det är så klart säkert att äta havregryn utan att blötlägga dem först, men med denna enkla process får du en slutprodukt av högre kvalitet.

Påse med havregryn.
Havre ger komplexa kolhydrater och fibrer till kosten.

Å andra sidan, när du kokar dessa gryn bör du välja mjölk istället för vatten som matlagningsvätska. Det gör inte bara att havregrynen blir mycket krämigare, utan den resulterande rätten kommer att ha ett högre näringsvärde.

På så sätt kommer den inte bara att innehålla komplexa kolhydrater och fibrer, utan även en god handfull proteiner med högt biologiskt värde. Dessa element har visat sig vara väsentliga för att förebygga sjukdomar och upprätthålla en bra kroppsvikt.

Men när det kommer till tillagningen är det ingen bra idé att koka havregryn för länge. Detta gör bara att havregrynen blir för degiga och till slut hårda. Det är bättre att förkorta processen lite för att uppnå ett mycket mjukare och behagligare resultat när det kommer till smak och konsistens. Dessutom förhindrar det också att det fastnar i botten av kastrullen. Vi rekommenderar att du rör om i kastrullen då och då. Vi ska berätta mer om tillagningen nedan.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln också: Fördelarna med havregryn – ett sädesslag att äta mer av

Ett recept för att tillaga havregryn

Du känner säkert redan till nyckelpunkterna för att tillaga havregryn på ett optimalt sätt. Vi ska nu ge dig ett enkelt recept som du kan laga regelbundet och äta till frukost. Det kommer att hjälpa dig att börja dagen med energi och ger dig de nödvändiga näringsämnena som behövs för att kroppen ska fungera korrekt.

Ingredienser:

Produkterna du behöver för att utföra receptet är:

 • 2 dl mjölk
 • 6 matskedar havreflingor eller havregryn
 • Mald ceylonkanel
 • Socker eller flytande sötningsmedel efter smak

Så här gör du:

 1. Blötlägg havregrynen i vatten i ett par timmar.
 2. Häll sedan noga av vattnet från havregrynen och lägg i alla ovanstående ingredienser, utom kanelen, i en kastrull.
 3. Koka på medelvärme i cirka 10 minuter, rör om då och då med en träslev.
 4. Efter denna tid ska grynen vara mjuka och konsistensen vara lätt degig. Detta är en indikation på att havregrynsgröten är klar.
 5. Strö till sist lite kanel ovanpå och låt gröten svalna lite innan du serverar.
 6. Gröten kan ätas både varm och kall.

Havre passar mycket bra ihop med andra näringsrika livsmedel som frukt, nötter och frön. Detta kan du med fördel lägga till receptet för att öka maträttens näringstäthet.

Jordgubbar och havre.
Havre är ett gott och näringsrikt spannmål som du kan inkorporera i många vanliga recept för att skapa olika rätter.

Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln också: Frukostar med havregryn som snabbar upp förbränningen

Fördelarna med havre

Havre är ett av spannmålen med högst innehåll av lösliga fibrer. Detta element fungerar som ett prebiotikum och har en mycket positiv effekt på tarmmikrobiotan. Detta visar forskning publicerad i The Journal of Nutritional Biochemistry. Beta-glukanerna i havre stimulerar tillväxten av bakterier och minskar risken för dysbios.

Det är också ett livsmedel som bidrar med en betydande mängd kolhydrater av hög kvalitet. Detta näringsämne är det huvudsakliga energisubstratet för högintensiva aktiviteter. Dessutom är de viktiga i återhämtningsprocessen. När man äter dessa gryn tillsammans med protein stimulerar de effektivt glykogenpåfyllningen, enligt en studie publicerad i Nutrients.

Tillaga havregryn på bästa sätt för att dra största möjliga nytta av det

Som du har sett är hur vi tillagar våra havregryn nyckeln för att få ut det mesta av dem rent näringsmässigt. Det ökar smältbarheten av detta sädesslag och du kan även skapa ett högre näringsvärde genom att lägga till andra kvalitetsprodukter, som mjölk. Det är en utmärkt rätt för både idrottare och stillasittande personer. Faktum är att havre är ett av de bästa spannmålen att inkludera i din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.