Havregryn till frukost: är det nyttigt?

Att äta havregryn till frukost är perfekt för att förbättra matsmältningen och minska risken för sjukdom. Så varför är detta spannmål så nyttigt? Lär dig allt om det i denna artikel!
Havregryn till frukost: är det nyttigt?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi har diskuterat vikten av att äta frukost många gånger här på Steg för Hälsa. Medan vissa föreslår att det är dagens viktigaste måltid, menar andra att man inte alls behöver äta frukost. Hur som helst, om du äter frukost är det viktigt att basera denna måltid på näringsrik mat av hög kvalitet. Just på grund av detta ska vi idag berätta varför vi rekommenderar att du äter havregryn till frukost.

I den här artikeln ska vi också berätta om fördelarna med detta sädesslag.

Havregryn till frukost

Enligt en artikel i Journal of Food Science and Technology, utmärker sig havre på grund av dess innehåll av kostfiber, aminosyror, fettsyror, vitaminer, mineraler och fytokemikalier. På grund av detta anser många det idag vara ett av de hälsosammaste och mest kompletta sädesslagen.

När det gäller val av spannmål eller sädesslag är havre helt klart det första valet. Detta sädesslag har komplexa kolhydrater och en betydande mängd fiber. Den innehåller också mikronäringsämnen som B-vitaminer och mineraler som kalcium och järn. Dessa är nödvändiga för utvecklingen av vitala fysiologiska reaktioner.

Dessutom är det viktigt att nämna att detta är ett mycket mångsidig livsmedel. Med andra ord kan du äta havre i flera olika former som dagens första måltid. Du kan till exempel kombinera havregryn med bär, bananer, vissa mejeriprodukter och andra ingredienser som också ger kroppen viktiga näringsämnen.

havregryn till frukost
Havre är känt som ett av de mest kompletta sädesslagen när det gäller näringsämnen. Det är därför ett bra val för frukost och mellanmål.

Vill du veta mer om havre? Läs den här artikeln: Sätt att äta havregryn och varför det är så hälsosamt

Fördelarna med att äta havregryn till frukost

En av fördelarna med att äta havregryn till frukost är att det ger dig betaglukan. Detta är en typ av löslig fiber som är mycket fördelaktig för din hälsa.

Låt oss ta en titt på några andra skäl till varför experter rekommenderar det…

Det förbättrar sammansättningen av vårt tarmmikrobiom

Lösliga fibrer är ett viktigt ämne för att säkerställa att de nyttiga bakterierna som lever i tarmarna trivs. Forskning publicerad i The Journal of Nutritional Biochemistry visar just detta.

Detta ämne fermenteras i tarmarna och producerar kortkedjiga fettsyror som är antiinflammatoriska. Många av produkterna från jäsningsprocessen fungerar också som ett substrat för att säkerställa att bakterierna trivs.

Det är värt att notera hur viktigt vårt mikrobiom är för vår hälsa. I dag har experter kommit fram till att detta är ett oberoende organ som är involverat i immunsystemets funktion. Det minskar också den risk vi har för att utveckla komplexa patologier.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: 5 livsmedel som återställer din tarmflora

Havregryn till frukost hjälper till att minska förstoppning

När det gäller att bekämpa förstoppning behöver man inkludera fiber i kosten, förutom att få i sig tillräckligt med vatten. Just på grund av detta är det bra att äta havregryn till frukost. Assimileringen av näringsämnen hjälper till att förbättra tarmrörelserna och främja peristaltiken.

Enligt en studie publicerad i International International Journal of Clinical Practice, kan för lite fiber i kosten göra det mer sannolikt att man drabbas av förstoppning på medellång sikt.

Förebyggande av tjocktarmscancer

För att förhindra utveckling av komplexa sjukdomar, som koloncancer, är det viktigt att se till att fiber är en del av din kost. Att äta havregryn till frukost kan ha en positiv effekt på att minska risken för denna sjukdom, vilket en metaanalys publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition lägger fram.

Ett recept för att njuta av havregryn till frukost

Det finns många sätt att göra havregryn till en del av din frukost. Nedan delar vi med oss av ett av våra favoritrecept. Du kan servera det med de tillbehör du gillar bäst. Varför inte prova några nya kombinationer?

Ingredienser

 • 125 ml (växtbaserad) mjölk
 • 3 msk havregryn (45 g)
 • Tillbehör (nötter, frön, frukt etc.)

Så här tillagar du det

 1. Värm först mjölken över medelhög värme tillsammans med havregrynen medan du rör om.
 2. När gröten får en tjock konsistens är den klar.
 3. Lägg upp i en skål och låt det svalna något.
 4. Lägg slutligen på de tillbehör du gillar bäst. Det kan till exempel vara bär, nötter, chiafrön eller riven mörk choklad.
havregryn till frukost
Havregryn är mångsidigt och passar bra med andra hälsosamma ingredienser som frukt, frön och nötter.

Njut av havregryn till frukost och njut av bättre hälsa

Att äta havregryn till frukost är perfekt för att förbättra tarmtransiten och minska risken för kroniska sjukdomar. Detta livsmedel är utmärkt påbörja din dag på bästa sätt, med tanke på dess näringsmässiga värde och den energi det ger dig. Och faktum är att detta inte bara är ett hälsosamt alternativ till frukost. Du kan också äta det till lunch, som mellanmål eller som ett komplement till en lätt middag.

Vad väntar du på? Börja äta mer havregryn redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
 • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
 • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.