Hur man diskar och desinficerar köksredskap av trä

Köksredskap av trä ger köket en varm och elegant touch, samtidigt som de är idealiska för matlagning eftersom de är skonsamma mot kastruller och andra ytor. Men de kräver noggrann rengöring.
Hur man diskar och desinficerar köksredskap av trä

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Köksredskap av trä är oumbärliga, eftersom de är mycket gamla inslag i köket som har bevarats genom generationer. De är tåliga och ger en traditionell stil – men de kan orsaka bekymmer om vi inte rengör dem noggrant. Läs mer i den här artikeln för att lära dig hur du desinficerar dem på rätt sätt!

Skedar, pepparkvarnar, skärbrädor och till och med trävispar finns på marknaden, vilket gör att man kan använda träredskap i alla typer av matlagning. De har också fördelen av att de är miljövänliga, de repar inte kastruller och försämras inte av värme.

Trä innehåller dock porer som matrester och fukt kan fästa vid. På grund av detta är det viktigt att du rengör dem väldigt noga för att undvika att bakterier ansamlas på ytorna.

Produkter du kan använda för att rengöra köksredskap av trä

Jämfört med andra redskap som man använder i köket behöver träredskap en mer exakt rengöring på grund av att de är lite mer rustika. Dessutom, om vi inte utför detta underhåll, kan träet förlora kvalitet och se slitet ut.

Som tur är så finns det effektiva sätt att desinficera träredskap och förlänga deras livslängd. Följande är några lättillgängliga produkter som du bör känna till.

Varmvatten och diskmedel

Detta är den enklaste metoden för att rengöra träredskap på daglig basis. I denna process är det viktigt att använda vatten med en ganska hög temperatur, eftersom det mjukar upp intorkade matrester.

Först och främst bör du skölja dem med lite vatten för att börja lösa upp smuts på ytan. Du bör sedan applicera och gnugga in diskmedel med en svamp som du gnuggar över hela ytan tills all smuts är borta. Skölj till sist redskapet igen och använd en ren handduk för att torka av det ordentligt.

Citron

Citron är en mycket användbar produkt vid desinficering av träredskap, eftersom det hjälper till att eliminera fett och starka lukter.

Applicera citronsaft över hela redskapet för att desinficera det. Skölj sedan med vatten och torka med en ren handduk som inte skadar träet.

citron på skärbräda
Citronsyran är det huvudsakliga ämnet i citroner som gör att denna frukt är så effektiv för att rengöra köksredskap av trä.

Använd natriumbikarbonat för att rengöra köksredskap av trä

Med tiden kan träredskap få fläckar som vanligtvis kommer under beredningen av såser. Det finns faktiskt en specifik rengöringsmetod för att ta bort dessa missfärgningar och bevara redskapets utseende.

Bikarbonat är ett av de ämnen som kan vara effektiva i dessa fall. Bred ut det på redskapet, tillsätt citronsaft och gnugga med en disksvamp eller disktrasa tills fläcken bleknar. Skölj till sist med vatten och häng upp redskapet för att torka.

Vinäger

Vinäger är en annan produkt som hjälper till att eliminera obehagliga lukter och förnya utseendet på träredskapet.

Det första du behöver göra är att göra en blandning som innehåller vinäger och vatten i lika stora mängder. Blötlägg sedan redskapet i denna flytande lösning i upp till 20 minuter. Som ett sista steg, skölj med vatten för att ta bort lukten och torka torrt med en ren handduk.

Oljor för  att rengöra köksredskap av trä

Oljor kan användas för att motverka slitage av träredskap. De hjälper till att bevara färgen och skapar snygga ytor.

Du kan använda till exempel mineralolja eller kokosolja. Processen består av att du häller lite av din utvalda olja på en ren trasa och gnider in den över hela redskapet. Efter 10 till 15 minuter, skölj med varmt vatten och torka ordentligt.

Vad man inte ska göra med köksredskap av trä

Du bör inte använda en diskmaskin för att desinficera köksredskap av trä. Detta eftersom att redskapen då utsätts för värme och vatten tillsammans under lång tid, vilket kan orsaka fukt och bakteriell spridning.

Du bör dessutom undvika att blötlägga dem i vatten under långa perioder. När du gör detta för ofta kan vätskan sugas in i träets porer och bli en grogrund för skadliga mikroorganismer.

Utöver detta bör du använda endast neutrala diskmedel för rengöring, eftersom kemiska rengöringsmedel leder till att försämra träet. Dessutom bör du kasta bort redskap som det bildats sprickor på eftersom smuts samlas i sådana skrymslen.

diskmaskin
Du bör aldrig använda diskmaskinen för att rengöra träredskap, eftersom det kan skada dem och göra dem mer mottagliga för bakterier.

Upptäck mer i den här artikeln: Hur du gör för att skapa utrymme i ditt hem

Träredskap och hygien ska vara av hög kvalitet

För att redskapen ska ha lång hållbarhet och för att förlänga deras livslängd genom rätt skötsel är det viktigt att de är av god kvalitet. Vi rekommenderar att du köper robusta träredskap som du kan använda utan risk för att de går sönder.

Det är viktigt att komma ihåg att våra vanor kring hygien alltid bör vara konsekventa och noggranna. Detta eftersom att alla typer av slarv innebär att bakterier kan överföras till maten under tillagningen eller att ytor kan skadas oåterkalleligt.

Notera också att du kan även kan slipa dessa träredskap då och då, särskilt skärbrädor, för att hålla dem fasta och snygga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muire C. Tallar madera [Internet]. Barcelona: Editorial Gustavo Gili; 2017 [citado 30 de marzo de 2021]
  • MINCETUR. Plan de Desarrollo de Mercado de Turquía. Perfil de utensilios de madera para la cocina de mercado de Turquía [Internet]. Perú: Dirección de Desarrollo de Mercados Internacionales del MINCETUR
    y de PROMPERÚ; (S.F) [citado 30 de marzo de 2021]
  • Generalitat de Catalunya. Guía de prácticas correctas de higiene para restaurantes. Catalunya: Agencia de Salud Pública de Catalunya; 2015 [citado 30 de marzo de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.