Tartar på rödbetor: Ett steg-för-steg-recept

Visste du att nitrater kan bekämpa högt blodtryck? Vi visar hur du får in dem i din kost med en tartar på rödbetor.
Tartar på rödbetor: Ett steg-för-steg-recept
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tartar på rödbetor är ett bra recept om du vill lägga till denna rotsak till din kost. Och det är dessutom väldigt gott! Rödbetan har många olika hälsofördelar, särskilt när det gäller att förebygga hjärtproblem. Därför rekommenderar specialister att du äter dessa betor varje dag.

Nu gillar inte alla smaken av rödbetor eftersom den är lite stark och speciell. Därför kan det vara bra att känna till några olika sätt att tillaga dem för att få in dem i din kost.

Vi ska nu berätta hur du gör en av de bästa möjliga rätterna på ett enkelt sätt med rödbeta som huvudingrediens.

Recept på tartar på rödbetor

Ingredienser

  • 2 kokta rödbetor
  • 1 stor avokado
  • En halv bukett gräslök
  • 4 inlagda gurkor
  • 1 tsk senap
  • En halv lime
  • Salt och peppar
rödbeta

Läs den här artikeln för att lära dig mer: Shake med rödbeta och persilja för att undvika åderbråck

Så här gör du:

Välj helst en mogen avokado eftersom det är enklare att bearbeta. Gröp ur fruktköttet ur skalet och ta bort kärnan. Mosa avokadon med en gaffel tills du har en slät kräm.

Hacka sedan gräslök och saltgurka. Det är bäst att skära dem i så små bitar som möjligt. Blanda dem med avokadon och tillsätt senap, lite peppar, en nypa salt och saften av en halv lime. Blanda allt väl och spara det till senare.

rödbetor i skivor

För rödbetorna finns det två alternativ. Du kan köpa konserverad eller färdigkokta; vilket du tycker blir enklast. Du kan även köpa färska och koka dem i saltvatten hemma, men tänk bara på att det tar lite längre tid att få dem mjuka.

Skär dina mjuka rödbetor i små tärningar. Hemligheten bakom den bästa tartaren är att alla ingredienser är mycket finhackade. Härifrån är det bara att arrangera allt på ett fat.

För att göra detta, använd en rund form, gärna av glas så att du kan se de vackra lagren. Lägg hälften av rödbetorna på botten. Lägg avokado- och senapskrämen ovanpå, lägg sedan ytterligare ett lager rödbetor ovanpå. Ställ den till sist i kylen några minuter – den är godast när den serveras kall.

Som tillbehör kan du ha nachos eller tortillas. Men du kan också äta den bara som den är, som förrätt.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 fantastiska sätt att nyttja fördelarna med avokado

Fördelarna med rödbetor

Vi kan inte avsluta utan att berätta om fördelarna med rödbetor. Det är en rotfrukt som generellt kan hjälpa dig att hålla dig frisk, och att bli friskare.

De är bra för ditt kardiovaskulära system

Rödbetor innehåller nitrater. Dessa föreningar har en kärlutvidgande effekt, vilket gör dem effektiva för att kontrollera och modulera blodtrycket. Det visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Biomolecules.

Tänk på att högt blodtryck är ett tillstånd som fungerar som en grund för andra komplexa problem. Detta är särskilt oroande när det kombineras med åderförkalkning.

Förbättrar träningsprestandan

Nitraterna i betorna anses i sig själva vara en ergogen syra. Den kärlutvidgande effekten hjälper musklerna att få syre och näringsämnen. Detta orsakar en minskning av tröttheten och en ökning av prestationsförmågan, enligt en studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

För att få ut det mesta av denna effekt är det bäst att äta minst två rödbetor under timmen innan du ska ägna dig åt intensiv fysisk träning. Det finns ännu fler fördelar om du gör detta regelbundet i 14 dagar. Du kan även få ett liknande resultat genom att ta ett tillskott med nitrater i kapslar.

Hjälper till att bekämpa åldrande

Liksom många andra röda grönsaker innehåller rödbetor antocyaniner. Dessa vegetabiliska ämnen fungerar som pigment och innehåller massor av antioxidanter. Regelbunden konsumtion förknippas med en lägre risk att utveckla neurodegenerativa problem, vilket framgår av forskning publicerad i Antioxidants.

Att tillaga en tartar på rödbetor är enkelt

Som du har sett är det här receptet på tartar på rödbetor extremt enkelt – och det är också väldigt gott. Det tar nästan ingen tid alls att förbereda och du kan snabbt se till att få njuta av en rätt fylld med högkvalitativa antioxidanter, vitaminer och fettsyror.

Kom ihåg att lägga till det i en i övrigt varierad och balanserad kost för att skörda alla dess fördelar. Dessutom, om du tränar ofta, kan du även uppleva en förbättring av prestationsförmågan genom att äta dessa betor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bonilla Ocampo DA, Paipilla AF, Marín E, Vargas-Molina S, Petro JL, Pérez-Idárraga A. Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules. 2018 Nov 2;8(4):134. doi: 10.3390/biom8040134. PMID: 30400267; PMCID: PMC6316347.
  • Domínguez R, Maté-Muñoz JL, Cuenca E, García-Fernández P, Mata-Ordoñez F, Lozano-Estevan MC, Veiga-Herreros P, da Silva SF, Garnacho-Castaño MV. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 5;15:2. doi: 10.1186/s12970-017-0204-9. PMID: 29311764; PMCID: PMC5756374.
  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.