Ta bort tatueringar med laser: Hur fungerar det på huden?
Olika laserbehandlingar har på senare år blivit ett säkert och effektivt alternativ för att ta bort tatueringar. Det är dock bäst att veta hur de går till och vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta innan du genomgår proceduren.
Att ta bort tatueringar med laser är inget nytt. Man kan ta bort tatueringar genom användning av pulserande ljus från en laser som kallas Q-switched, som man applicerar på bläckpartiklarna under så kort tid som en nanosekund, utan att bränna huden.
Om du funderar på att ta bort en tatuering, fortsätt läsa. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att fatta ditt beslut.
Neodym yag laser (Nd yag) för att ta bort tatueringar
Detta system är baserat på användningen av en ljusstråle som är stark nog att utföra fullständig borttagning av tatueringar. Det avger mycket korta, heta och snabba skurar av laser för att orsaka uppvärmning och separation av bläckpartiklarna, enligt en publikation av S. Karger 2017.
Våglängden som denna enhet har är justerbar, vilket gör att specialisten kan välja placeringen av pigmentet som ska behandlas med stor precision. Det är viktigt att programmera in rätt våglängd för att lasern ska sönderdela bläcket. Varje färg absorberar olika våglängder av ljus.
Vilka resultat kan man förvänta sig?
Denna procedur är effektiv och behandlingen avslutas vanligtvis att med 90%-100% av tatueringen är borttagen. Det som finns kvar är helt enkelt inte märkbart med blotta ögat.
Från den första sessionen är förändringarna märkbara, men slutresultatet är av uppenbara skäl inte omedelbart. Man uppnår det inte på endast en session, utan det behövs mellan 6 och 12 sessioner, beroende på faktorer som följande:
- Storleken på tatueringen
- Hudpigmentering
- Tatueringsfärgning: Mörkare pigment behöver färre sessioner för att sönderfalla än ljusare pigment. Svart bläck absorberar mer ljus. Å andra sidan är ljusare färger mer reflekterande, gör att ljuset studsar och lasern är mindre effektiv. Till exempel är gula, rosa och violetta färger de svåraste att ta bort. Vit färg och färg som ligger mycket nära personens hudfärg bör inte behandlas, eftersom den då kommer att mörkna ännu mer, permanent.
- Tatueringens djup
- Tatueringens ålder: Om tatueringen är relativt gammal har färgen redan bleknat lite och därför behöver du färre sessioner.
- Plats på kroppen: Tatueringar som finns på områden av kroppen där det finns en större blodcirkulation kommer att blekna snabbare. Likaså kommer tatueringar som är placerade längre bort från hjärtat, till exempel på händer eller vrister, att förbli starkt färgade längre.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är rekonstruktiv bröstkirurgi och när är det lämpligt?
Är det smärtsamt att använda laser för att ta bort tatueringar?
Vi förstår att smärta är subjektivt, så huruvida en person anser att denna behandling är smärtsam beror på individens tolerans. Men realistiskt sett, om man har stått ut med att få en tatuering, kan man som regel tolerera att man tar bort den.
Vid behov kan man applicera en bedövningskräm på området några minuter innan start. Dessutom är det viktigt att applicera kyla på området under borttagningen.
Intervallet mellan sessionerna är minst 6 veckor. Under denna tid kommer celler i kroppen att känna igen och fånga in partiklarna som blivit sönderdelade av lasern. På så sätt kan kroppen eliminera dem tillsammans med toxiner från kroppen genom lymfsystemet.
Proceduren är mycket säker, så länge det är en kompetent och utbildad specialist som utför den med hjälp av den angivna utrustningen.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: “Nu är vi likadana” Pappan tatuerade sonens cancerärr
Vilka försiktighetsåtgärder bör jag vidta efter varje session?
- Använd en antiseptisk och antiinflammatorisk kräm i minst en vecka, på grund av eventuell bildning av sårskorpor eller blåsor.
- Undvik att skrapa dessa lesioner och låt dem falla av naturligt.
- Undvik exponering för svett i 2 veckor, och även för värmekällor (inklusive solen).
- Använd inte pooler, bastur eller offentliga duschar under en rimlig tidsperiod för att undvika eventuella infektioner.
- Undvik solexponering för det behandlade området i minst 15 dagar efter varje pass och använd solskyddsmedel.
Möjliga biverkningar av laserbehandling för att ta bort tatueringar
Förändringar i pigmentering
I allmänhet kan man se mörkare hudtoner efter en behandling. Detta beror på kroppens reaktion, som genererar mer (hyperpigmentering) eller mindre melanin (hypopigmentering) i det behandlade området. Dessa förändringar är tillfälliga och försvinner vanligtvis inom 6 till 12 månader efter behandlingen.
Huden kan bli känsligare
Obehag som rodnad, svullnad och ömhet är vanliga efter sessionen. Blåmärken och blåsor kan förekomma. Under läkning är det mer sannolikt att området blir infekterat. När den naturliga läkningsprocessen är över kommer dessa lesioner att ha försvunnit.
Ärrbildning
Detta förekommer i väldigt få fall. För att undvika denna typ av permanenta komplikationer måste du ta hand om din hud efter laseringreppet. Om det bildas blåsor och sårskorpor måste du ta hand om dem på rätt sätt.
Ta bort tatueringar med laser: Ett säkert alternativ
Tack vare laserteknik är borttagning av tatueringar nu säkert och effektivt. Resultaten är mycket goda och man ser vanligtvis inga ärr på huden efter det.
Det viktiga är att få det gjort av utbildad personal med lämplig utrustning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bäumler W. Laser Treatment of Tattoos: Basic Principles. Curr Probl Dermatol. 2017;52:94‐104. doi:10.1159/000450809
-
Serup J, Bäumler W. Guide to Treatment of Tattoo Complications and Tattoo Removal. Curr Probl Dermatol. 2017;52:132‐138. doi:10.1159/000452966
- Choudhary, S., Elsaie, M. L., Leiva, A., & Nouri, K. (2010). Lasers for tattoo removal: A review. Lasers in medical science, 25(5), 619-627. https://doi.org/10.1007/s10103-010-0800-2
- Khunger N, Molpariya A, Khunger A. Complications of Tattoos and Tattoo Removal: Stop and Think Before you ink. J Cutan Aesthet Surg. 2015;8(1):30‐36. doi:10.4103/0974-2077.155072