10 symtom som kan göra dig uppmärksam på ett problem med gallblåsan

10 symtom som kan göra dig uppmärksam på ett problem med gallblåsan
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 15 januari, 2023

Ett problem i gallblåsan uppstår vanligtvis på grund av en förändring i gallans sammansättning. För att förstå det bättre är det först värt att komma ihåg att detta lilla päronformade organ – som sitter under levern – lagrar och frigör galla, ett ämne vars huvudsakliga funktion är att hjälpa till med nedbrytningen av fett.

När maten når tunntarmen drar gallblåsan ihop sig och Oddis sfinkter öppnas. Sedan rör sig galla genom den för att sedan uppfylla sin matsmältningsfunktion. Men flera förändringar kan påverka denna process, vilket resulterar sjukdomar i gallblåsan. Hur kan du känna igen dem?

Vad behöver du veta för att känna igen problem med gallblåsan?

När magen och tarmen smälter maten frigörs galla genom den gemensamma gallgången. Därefter fyller gallan sin funktion i tunntarmen.

Sjukdomar i samband med dess funktion uppstår vanligtvis när något hindrar gallans passage genom kanalerna. Detta beror nästan alltid på närvaron av gallsten, som bildas av ämnen som ackumuleras och hårdnar, antingen för att de är svårsmälta eller för att de intas i för stora mängder.

Och även om dess funktion inte är avgörande för livet, kan förändring i gallblåsan leda till symtom som påverkar din livskvalitet. Det är därför det är så viktigt att vara uppmärksam och söka medicinsk intervention i tid för att rätta till ett problem med gallblåsan.

dålig andedräkt och problem med gallblåsan
På grund av sin roll i matsmältningsprocessen tenderar ett problem i gallblåsan att manifestera sig med matsmältningsbesvär, smärta och gaser eller vissa andra magsymtom.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Den bästa kosten efter avlägsnande av gallblåsan

De möjliga symtomen på ett problem med gallblåsan

Inledningsvis är det ofta svårt att upptäcka ett gallblåseproblem på grund av frånvaron av uppenbara symtom. Det är möjligt att kliniska manifestationer kan uppstå när sjukdomen har pågått ett tag. Det är hur som helst bra att veta vilka tecken man ska hålla utkik efter. Låt oss ta en titt på dem.

1. Magsmärtor kan vara ett problem med gallblåsan

Buksmärtor är ett av de främsta varningstecknen på problem med gallblåsan. Det kallas också gallstensanfall och smärtan uppstår vanligtvis i den övre högra delen av magen, precis under revbenen.

Som förklaras i en artikel publicerad i National Center for Biotechnology Information, orsakas denna smärta vanligtvis av en blockering av gallgångarna på grund av stenbildning. Det är ofta mer intensivt efter att man har ätit stora, tunga måltider.

En speciell egenskap hos denna smärta är att den kommer och går. Det uppstår ofta med intensitet efter mycket feta måltider, när  gallblåsan drar ihop sig för att frigöra galla och underlätta matsmältningen.

2. Matsmältningsbesvär

På grund av gallblåsans roll i matsmältningsprocessen orsakar störningar i dess funktion ofta kontinuerliga episoder av matsmältningsbesvär och gaser.

 • När gallsafterna inte når tarmen korrekt, antingen på grund av en obstruktion eller inflammation i kanalerna, blir matsmältningen tyngre och buken tenderar att svälla.
 • Det är också vanligt med rapningar, flatulens och andra symtom. Dessa är typiska för svår och långsam matsmältning.
 • Obehaget tenderar att uppstå efter måltider, särskilt när dessa är för stora eller rikliga på fett.

3. Illamående och kräkningar

Plötsligt illamående och kräkningar kan indikera närvaron av gallsten eller inflammation i gallblåsan. Den exakta orsaken till detta symtom är okänd, men en publikation i BMJ Case Reports visar att det kan bero på en gastrokolisk fistel.

4. Brist på aptit

Plötslig aptitlöshet är ett symtom som kan vara ett tecken på olika hälsoproblem. Därför, när det pågår under en längre tid, är det nödvändigt att konsultera en läkare. Ibland kan det bero på problem med gallblåsan, såsom bildandet av gallsten eller inflammation i kanalerna.

5. Gulsot kan vara symtom på ett problem med gallblåsan

Ansamlingen av galla i gallblåsan kan orsaka lever- och matsmältningssvårigheter som med tiden kan göra att huden och ögonvitan får en gul nyans (gulsot). Allt detta beror på det faktum att ämnet finns kvar i blodet och lätt når kroppens celler och vävnader.

Det bör dock noteras att inte alla fall av kolestas (försämring av gallbildning och/eller gallflöde) manifesterar sig med detta symtom. Det är möjligt att gulsot kan genereras efter lever och gallkirurgi antingen på grund av en skada eller läckage i gallgången.

6. Förändringar i urinen

Även om förändringar i urinen vanligtvis är relaterade till något njurproblem, är det viktigt att komma ihåg att de också kan orsakas av en sjukdom i gallblåsan.

Gallpigmenten som ackumuleras med stenarna gör att urinen får en gulaktig eller brunaktig färg. Om du har detta symtom bör du gå till en läkare eller akutmottagning så snart som möjligt.

7. Diarré kan vara ett tecken på ett problem med gallblåsan

Matsmältningsstörningar orsakade av en funktionsstörning i gallblåsan kan leda till diarréepisoder. Detta symtom uppstår vanligtvis tillsammans med buksvullnad och smärta som gradvis sprider sig över magen.

8. Förändringar i avföringen

Gallstenar bildas av en blandning av galla, kolesterol och bilirubin som, när de stelnar, hindrar matsmältningen och ökar smärtan. Eftersom de kan växa betydligt, blockeras kanalerna och kan orsaka förändringar i avföringen och till exempel ge den en blek eller lerliknande färg.

9. Halitos

Gallblåsdysfunktion, borttagning av gallblåsan eller närvaron av gallsten kan visa sig med dålig andedräkt (halitos). Eftersom galla inte kan användas optimalt under matsmältningsprocessen, genereras obehagliga rapningar och dålig lukt ur munnen.

dålig andedräkt och problem med gallblåsan
Förekomsten av gallsten kan visa sig med en dålig lukt i munnen.

10. Feber kan indikera ett problem med gallblåsan

Frossa och feberepisoder som uppträder med vissa störningar i matsmältningssystemet kan vara tecken på utveckling av gallsten i gallblåsan eller en infektion i gallblåsans kanaler. Enligt uppgifter från Johns Hopkins Medicine lider ungefär en tredjedel av alla patienter med problem med gallblåsan av dessa symtom.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Förbättra din lever med en simpel kur: boldo

Upplever du dessa symtom? Om så är fallet, kontakta din läkare!

Har du en gallblåsa som inte fungerar korrekt kan du bli drabbad av allvarliga hälsokomplikationer om du inte ingriper i tid. Av denna anledning, om dessa symtom uppstår, är det viktigt att få träffa en läkare för att få en diagnos.

Du bör notera att dessa symtom kan indikera flera hälsoproblem, och inte alla behöver vara relaterade till gallblåsan. Av denna anledning är det avgörande att en läkare utför passande tester och bestämmer lämplig behandling i enlighet med fallet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jones MW, Small K, Kashyap S, et al. Physiology, Gallbladder. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482488/
 • Jones MW, Hannoodee S, Young M. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Gallbladder. [Updated 2021 Nov 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459288/
 • Housset C, Chrétien Y, Debray D, Chignard N. Functions of the Gallbladder. Compr Physiol. 2016 Jun 13;6(3):1549-77. doi: 10.1002/cphy.c150050. PMID: 27347902.
 • JARAMILLO, D. G. (2009). Clasificación y fisiopatología de los cálculos biliares. Universitas Médica, 50(1), 91-97
 • Sigmon DF, Dayal N, Meseeha M. Biliary Colic. [Updated 2022 Aug 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
 • Diehl AK. Symptoms of gallstone disease. Baillieres Clin Gastroenterol. 1992 Nov;6(4):635-57. doi: 10.1016/0950-3528(92)90044-f. PMID: 1486206.
 • McGowan DR, Norris JM, Zia K. Vomiting gallstones as a presenting feature of small bowel obstruction secondary to inflammatory stricture. BMJ Case Rep. 2013 Apr 22;2013:bcr2013008819. doi: 10.1136/bcr-2013-008819. PMID: 23608850; PMCID: PMC3645219.
 • Njeze GE. Gallstones. Niger J Surg. 2013;19(2):49–55. doi:10.4103/1117-6806.119236
 • Purca Romero, F. G. (2017). Halitosis, etiologia, diagnostico, tratamiento. http://repositorio.uigv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.11818/1341/TRABAJO%20DE%20SUFICIENCIA%20FELIPE%20GENARO%20PURCA%20ROMERO.pdf?sequence=2&isAllowed=y
 • Stinton LM, Shaffer EA. Epidemiology of gallbladder disease: cholelithiasis and cancer. Gut Liver. 2012;6(2):172–187. doi:10.5009/gnl.2012.6.2.172
 • Shah R, John S. Cholestatic Jaundice. [Updated 2022 Jul 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482279/
 • Poniewierka E, Pleskacz M, Łuc-Pleskacz N, Kłaniecka-Broniek J. Halitosis as a symptom of gastroenterological diseases. Prz Gastroenterol. 2022;17(1):17-20. doi: 10.5114/pg.2022.114593. Epub 2022 Mar 18. PMID: 35371354; PMCID: PMC8942002.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.