3 naturliga medel mot gallblåseinflammation

I den här artikeln delar vi med oss av de bästa naturliga medlen mot gallblåseinflammation: citronsaft med olivolja, kurkumin och mariatistel.
3 naturliga medel mot gallblåseinflammation

Senaste uppdateringen: 24 november, 2020

Kolecystit är inflammation i gallblåsan som ofta beror på gallstenar. Andra allvarligare orsaker kan vara tumörer eller vissa infektioner. Därför är medicinsk behandling absolut nödvändig om du vet eller tror att du lider av någon av dessa åkommor. Men det finns också några riktigt bra naturliga medel mot gallblåseinflammation som kompletterar den medicinska behandlingen.

3 naturliga medel mot gallblåseinflammation

I den här artikeln kan du lära dig några intressanta alternativa naturläkemedel för gallblåseinflammation: citronsaft med olivolja, kurkumin och mariatistel. Att ta dessa kan hjälpa behandlingen i mildare fall av inflammation. Det är dock viktigt att först och främst rådfråga din läkare innan du påbörjar någon form av behandling.

Vad är kolecystit?

Kolecystit är en inflammation i gallblåsan, ett organ som sitter under levern och under revbenen på höger sida av kroppen. Den innehåller galla, ett ämne som levern producerar och som deltar i matsmältningsprocessen, särskilt med att finfördela fetter i tarmarna.

Men i vissa fall kan gallsten bildas och orsaka inflammation när gallan byggs upp. Detta orsakar svår buksmärta. Dessutom blockerar dessa stenar kanalerna, vilket kan vara farligt om det inte behandlas i tid.

Du kanske också är intresserad av: Vilka livsmedel bör man äta om man har gallsten?

Riskfaktorer

Även om vem som helst kan drabbas av kolecystit, finns det vissa faktorer som ökar risken för att bli drabbad av detta i gallblåsan. Äldre kvinnor löper till exempel en högre risk. Det finns dock även andra faktorer som kan påverka utvecklingen av gallblåseninflammation:

 • Graviditet.
 • Hormonterapi.
 • Övervikt och plötsliga viktförändringar.
 • Diabetes.

Naturliga medel mot gallblåseinflammation

1. Citronsaft och olivolja

gallblåseinflammation: citronjuice och olivolja
En hemmagjord blandning av olivolja och citron kan vara bra för att förbättra funktionen i gallblåsan och levern.

För det första är en av de enklaste och billigaste av våra naturliga medel mot gallblåseinflammation citronsaft. Denna citrusfrukt har sedan urminnes tider använts för att lösa upp gallsten, i vissa fall i kombination med andra medicinska ingredienser, såsom olivolja.

Man kan hitta information om hur man gör levern och gallblåsan rena med citrusfrukter, olivolja och magnesiumsalter på vissa webbplatser. Denna behandling medför dock vissa hälsorisker, så du bör inte använda dig av den utan att först rådfråga din läkare.

För att använda dessa ingredienser som en hälsosam kur, ta en matsked olivolja och blanda med en matsked citronolja och drick denna blandning på fastande mage varje dag. Genom att göra detta underlättar du leverns och gallblåsans funktioner på ett skonsamt och naturligt sätt.

2. Kosttillskott med kurkumin

Studier visar att ett oralt kosttillskott med kurkumin kan vara effektivt för behandling av kolecystit. Kurkumin är huvudingrediensen i  gurkmeja, som är naturligt antiinflammatoriskt.

Även om det behövs mer forskning för dessa typer av behandlingar verkar det som om kurkumin kan stimulera sammandragningar av gallblåsan. Detta skulle bidra till att minska bildningen av gallstenar och också underlätta att få ut befintliga stenar.

Dessutom har detta kosttillskott fördelen att det inte har några biverkningar, inte ens vid långvarig användning. Emellertid rekommenderar man medicinsk övervakning för att ställa en korrekt diagnos, följa upp och bestämma lämplig dos.

3. Naturliga medel mot gallblåseinflammation: mariatistel

gallblåseinflammation: Mariatistel
Mariatistel är ett naturligt medel som har använts sedan antiken tack vare dess effekter på levern och gallblåsan. Du kan antingen dricka den som ett te eller ta den som kosttillskott.

Mariatisteln är en medicinalväxt som utmärker sig för sina läkande egenskaper. Den hjälper till att förbättra funktionen på levern. Dessutom kan den också hjälpa till att regenerera vävnaderna i detta organ om levern är skadad. Utöver det kan mariatisteln också hjälpa till att göra gallblåsan ren och hjälpa dig att få ut gallsten. Därför är det en mycket fördelaktig ört om du har kolecystit eftersom den är ett naturligt och enkelt botemedel mot inflammation i gallblåsan.

 • Du kan antingen blanda mariatistel i den dryck du vill dricka eller ta ett den som tillskott i form av en kapsel eller ett piller. Du kan också hitta dess koncentrerade aktiva substans, känd som silimarin.

Har jag gallblåseinflammation?

Slutligen är det värt att nämna att om du lider av smärtor relaterade till gallblåsan är det mycket viktigt att du överväger att följa dessa tips:

 • Undvik att äta tills smärtan passerar.
 • Drick mycket vatten. Du kan också dricka osötad äppeljuice.
 • När du börjar äta igen, undvik fet mat och livsmedel som orsakar en ökad produktion av magsyra.

Dessutom bör du genast ta dig till en läkare om smärtan är mycket intensiv, om du börjar kräkas eller om du har svårt att andas. Var också uppmärksam på urinen: om den är mörkbrun, kontakta en läkare omedelbart. Om dina ögonvitor eller hud verkar gulaktiga ska du också kontakta läkare omedelbart.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rasyid, A., & Lelo, A. (1999). The effect of curcumin and placebo on human gall-bladder function: An ultrasound study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x
 • Abenavoli, L., Capasso, R., Milic, N., & Capasso, F. (2010). Milk thistle in liver diseases: Past, present, future. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3207
 • Sun, J. (2007). D-limonene: Safety and clinical applications. Alternative Medicine Review.
 • Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. ;15(1):195–218. doi:10.1208/s12248-012-9432-8
 • Gaby, A. R. (2009). Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones. Alternative Medicine Review.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.