Symtom på njurinfektion hos kvinnor

När du drabbas av en njurinfektion tryter din vanliga ork alltmer. Du upplever en trötthet som förvärras för var dag som går.
Symtom på njurinfektion hos kvinnor

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Vi kvinnor har en anatomi som gör oss mer benägna att drabbas av njurinfektioner. Så lite som en enkel urinvägsinfektion kan bli komplicerad, sprida sig till en av njurarna och leda till de obehagliga konsekvenser som vissa av oss har haft oturen att bli bekanta med. Idag ska vi tala om njurinfektion hos kvinnor.

Vad orsakar en njurinfektion?

Njurar

Dina symtom kommer med största sannolikhet mycket plötsligt, och de kan förändras från den ena dagen till nästa utan förvarning. De flesta kvinnor blir överraskade när de diagnostiseras med en njurinfektion, men tillståndet kan faktiskt uppstå av många olika anledningar. Här är några vanligt förekommande:

 • Den vanligaste orsaken är en urinvägsinfektion som aldrig läker ordentligt. Ibland beror detta på att du inte genomgår den rätta behandlingen. Många kvinnor försöker till exempel självmedicinera, och det är definitivt inte någon bra idé. Det är viktigt att du träffar en läkare och ordineras rätt behandling så att infektionen i urinblåsan kan bli helt botad och inte får chansen att sprida sig till njurarna.
 • På grund av vår anatomi tenderar vi kvinnor att vara mer benägna att drabbas av dessa infektioner. Av denna anledning är det viktigt att upprätthålla god hygien för att undvika att ådra sig dem. Men var försiktig – alltför intensiv rengöring “där nere” kan eliminera de nyttiga bakterier som hjälper till att upprätthålla kroppens naturliga balans. Du bör också vara försiktig vid sexuell aktivitet för att undvika att få en infektion.
 • Polycystiska njurar kan också vara roten till dessa infektioner.
 • Diabetes är en annan faktor att beakta.
 • En historia av njursten är definitivt en faktor som ökar risken för njurinfektioner.
 • Svagt immunförsvar är en annan riskfaktor.

Symtom på njurinfektion

Ryggsmärta


1. Oförklarlig trötthet

Trötthet är något som brukar komma smygande. Visst, det är normalt att ha dagar då vi känner oss tröttare än vanligt: ​​under vår menstruation, när vi har migrän, osv. Men i fallet med en infektion i njurarna märker du att du med tiden förlorar all din kraft. Det är nästan som om du har blivit påkörd av ett tåg, och du känner bara lättnad när du sitter eller ligger ner.

 • Tröttheten är progressiv, vilket innebär att den förvärras för var dag som går, och du upplever inte några dagar då du plötsligt börjar må bättre.
 • Den är inte relaterad till stress eller mängden fysisk aktivitet du får.
 • Ingen medicin ger dig lättnad, och du har svårt att utföra din dagliga aktiviteter.

2. Olika typer av smärta

Njurinfektioner orsakar vanligtvis olika typer av obehag som du bör lära dig att känna igen:

 • Smärta på båda sidor av buken.
 • Smärta som ibland strålar till ljumsken. Applicering av tryck på området ger tillfällig lindring.
 • Svår smärta i nedre ryggen, oftast på ena sidan. Det känns som en brännande disk i området.
 • Intermittent men intensiv huvudvärk.

3. Symtom relaterade till urinering

 • Ett vanligt symtom på en njurinfektion är ett konstant behov av att gå på toaletten. Varje gång du kissar har du fortfarande kvar behovet av att gå igen.
 • Urinen får en annan färg, liknande den hos Coca Cola. Detta är ett tecken på att det kan finnas blod eller var i den.
 • Smärta vid urinering.

4. Feber

Även lägre feber kan vara en varningssignal om att något händer i kroppen, särskilt vid en infektion. Om du har något av ovanstående symtom plus feber gör du klokt i att gå till din läkare så snart som möjligt. Detta är oftast ett tydligt tecken på att du lider av en njurinfektion.

5. Aptitlöshet

Många gånger åtföljs extrem trötthet av förlorad aptit. Du blir inte sugen på något stadigt – inte ens en enkel sallad. Vad som är desto vanligare är att du känner dig väldigt törstig. Det beror på att infektioner torkar ut kroppen mer, vilket ökar ditt sug efter vätska.

6. Snabb puls

Hjärtklappning eller takykardi är en direkt följd av feber och infektion. Kroppen reagerar snabbt på attacken, vilket får ditt hjärta att slå snabbare. Detta bidrar också till tröttheten.

7. Illamående och kräkningar

Om du har nått ett stadium där du upplever illamående och kräkningar är det ett tecken på en mer avancerad njurinfektion. Du börjar få problem med matsmältningen och blir intolerant mot vissa livsmedel. Detta kan leda till förvärrad svaghet, skakningar, trötthet, med mera.

Försök att inte låta det gå så här långt. Du kan oftast identifiera en njurinfektion ganska tidigt om du upplever feber, trötthet, smärta i nedre delen av ryggen och blod i urinen.

Buksmärta är ett tecken på njurinfektion

Kom ihåg att det alltid är din läkare som ordinerar den bäst lämpade behandlingen för dig. Vanligen behövs antibiotika för att bota en njurinfektion, men oavsett ska du alltid följa de råd din läkare ger dig.

Under behandlingen ska du se till att äta rätt, få massor av vila och inte förlora hoppet. Du kommer att återhämta dig fullständigt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.