Symptom på obalans i sköldkörteln

Om du går upp eller ner i vikt utan anledning, lider av frekventa muskelsmärtor, har koncentrationssvårigheter eller upplever ångest eller depression kan du ha problem som relaterar till din sköldkörtel.
Symptom på obalans i sköldkörteln

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Om du inte redan visste det så spelar sköldkörteln en viktig roll i kroppen, speciellt för din ämnesomsättning. Det är en fjärilsformad körtel som sitter i halsen, ovanför ditt nyckelben. När man drabbas av obalans i sköldkörteln kan det leda till en rad problem. Få reda på de huvudsakliga symtomen på obalans i sköldkörteln i dagens artikel.

Viktig men bortglömd: sköldkörteln

Oftast är du inte medveten om hur viktig denna körtel är förrän den “orsakar problem”. Sköldkörteln ansvarar för att producera många av de hormon som finns i kroppen.

De två viktigaste åkommorna i sköldkörteln är:

 • Hypertyreos: inträffar när sköldkörteln producerar mer hormon än din kropp behöver.
 • Hypotyreos: inträffar när den inte producerar tillräckligt med hormon.

När det kommer till sjukdomar som relaterar till sköldkörteln kan du stöta på:

 • Struma: en förstoring av körteln
 • Sköldkörtelcancer
 • Sköldkörtelknutor
 • Tyreoidit

Runt 12% av dagens befolkning drabbas av problem med sköldkörteln, och många upplever en obalans i den under sin livstid.

Tecken som indikerar en obalans i sköldkörteln

Din kropp skickar ständigt signaler till dig, men du lyssnar inte alltid. Det är en god idé att uppmärksamma alla signaler som kan indikera en obalans i sköldkörteln:

Trötthet och sömnproblem

Det är ett av de huvudsakliga symtomen på sköldkörtelproblem. Om du märker att allt du vill göra är att sova, behöver vila i över tio timmar i sträck eller att du har brist på kraft eller energi kan du lida av hypotyreos.

Om du har problem att somna eller lider av ångest kan det vara på grund av hypertyreos, vilket snabbar upp din puls.

Sömnlöshet på grund av sköldkörteln

Förändringar i vikten

Om du har hypotyreos kan du märka att det blir svårt att tappa vikt. Om du å andra sidan har svårt att gå upp i vikt, oavsett vad du gör, kan ditt problem vara relaterat till hypertyreos.

Humörsvängningar

Mentala och känslomässiga skiftningar är vanliga hos personer med obalans i sköldkörteln. Hypertyreos är relaterat till ångest, panikattacker, andningssvårigheter och en önskan att göra saker så fort som möjligt.

Om det är hypotyreos kan du drabbas av depression, nedstämdhet och trötthet. Detta eftersom serotoninnivåerna är högre än normalt. Det kan även orsaka koncentrationssvårigheter samt glömska.

Problem med matsmältningen

Personer med hypotyreos får ofta allvarliga problem med förstoppning (eftersom den ändrade hormonproduktionen kan sakta ner matsmältningsprocessen).

Personer med hypertyreos kan å andra sidan drabbas av diarré eller irritabel tarm.

Led- och muskelsmärta

Muskelsmärtor

Om dina muskler plötsligt känns avdomnade, du upplever smärta eller finner att dina fötter och händer ofta somnar kan det vara ett resultat av en otillräcklig produktion av sköldkörtelhormon. Du kan även uppleva:

 • Stelhet
 • Smärta
 • Inflammation
 • Svaghet
 • Tendinit

Om du har problem med att hålla saker stilla i händerna eller upplever svårigheter att gå uppför trappor eller nå höga platser kan ditt problem vara hypertyreos.

Fortplantningssystemet

Kvinnor med hypotyreos kan ha längre, tyngre och smärtsammare menstruationer. De kan även lida av infertilitet och hormonella obalanser (såsom premenstruellt syndrom). Hos både män och kvinnor ses en minskad sexlust.

Kvinnor med hypertyreos kan ha kortare menstruationer som vanligtvis är väldigt lätta. De kan också uppleva låg fertilitet.

Hår- och hudproblem

Hårproblem

Om ditt hår är väldigt torrt och skört eller om det har börjat falla av kan det vara för att produktionen av sköldkörtelhormon är dålig. Om din hud är torr och dina naglar sköra är den mest troliga diagnosen hypotyreos.

Om du har hypertyreos kan du märka av håravfall såväl som känslig och ömtålig hud.

Förändringar i kroppstemperaturen

Personer som ofta lider av kalla händer och fötter eller som har en temperatur på under 36,6 grader celsius kan lida av hypotyreos.

Om du å andra sidan är ovanligt varm eller svettas mycket under vintertid kan du lida av hypertyreos.

Ovanliga kolesterolnivåer

När det kommer till hypotyreos är LDL- eller HDL-nivåerna höga även om du bantar. Tvärtom kan personer med hypertyreos ha ovanligt låga kolesterolnivåer.

Ändrat blodtryck

Kolla blodtrycket

Flera studier har visat att personer med hypotyreos löper högre risk för att drabbas av högt blodtryck. Det motsatta inträffar hos personer med hypertyreos eftersom det systoliska trycket kan öka medan den diastoliska minskar.

Puls

Patienter med hypotyreos har lägre puls än normalt (runt 20 färre slag per minut än vanligt).

De med hypertyreos kan lägga märke till att deras puls är väldigt snabb eller uppleva hjärtklappning.

Svullen hals

Struma är ett vanligt problem som associeras med obalans i sköldkörteln. Denna förstoring av körteln kan orsaka en svullnad eller klump på halsen samt heshet. Det kan inträffa hos personer med antingen hypo- eller hypertyreos.

Har vissa människor en tendens att utveckla sköldkörtelproblem?

Det finns tre huvudsakliga faktorer som ökar risken för att utveckla en obalans i sköldkörteln:

 • Familjehistoria av sköldkörtelproblem
 • Kön och ålder (det är vanligare hos kvinnor och personer över 40)
 • Tobaksbruk (cigaretter innehåller substanser som är skadliga och giftiga för din sköldkörtel).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.