Symptom på magsår du måste känna till

Symptom på magsår du måste känna till
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Magsår – utan tvekan har du hört talas om detta irriterande tillstånd tidigare. Det innebär att ett sår utvecklas på slemhinnan i magen eller tarmen. Symptom på magsår inkluderar svår smärta, och de förekommer ofta under stressiga situationer, även om så inte alltid behöver vara fallet. Det är därför det är viktigt att ha all information.

I dagens artikel kommer vi att tala om symptom på magsår, så att du blir bättre på att känna igen dem.

Vad är magsår?

Magsår är ganska vanligt förekommande. De kan visa sig om din livsstil inte är så hälsosam som den borde vara, och bildar ett sår på slemhinnan i magen eller övre delen av tunntarmen (även känd som tolvfingertarmen).

Dessa sår uppkommer när det sker en plötslig förändring i din matsmältning. Utsöndringen av för mycket magsyra är ett exempel på ett tillstånd som kan orsaka dessa sår. Det kan också överraska dig att få höra att nästan 20% av världens befolkning lider av detta problem enligt statistik. Du måste vara försiktig, för om magsår lämnas obehandlade kan de leda till allvarligare komplikationer.

Vad orsakar magsår?

Ett sår i magen
  • Den vanligaste orsaken till magsår är en infektion som orsakas av bakterien Helicobacter pylori. När du först tänker på magsår kanske du förknippar dem med stress och de metaboliska förändringar som förändrar nivåerna av kortisol i kroppen, vilket kan leda till matsmältningsproblem. Men försök att komma ihåg att så inte alltid är fallet – bakterier är (i de flesta fall) långt mer ansvariga för magsår. Forskare vid bland annat Umeå universitet har i linje med detta upptäckt nya sätt att tackla denna magsårsbakterie.
  • Tar du regelbundet smärtstillande läkemedel med ibuprofen? Om du gör det bör du vara försiktig eftersom långvarig konsumtion av stora mängder ibuprofen kan förändra kroppens utsöndring av magsyra och leda till magsår.
  • Användningen av tobaksprodukter är en annan stor riskfaktor. Om du fortfarande röker dessa hemska cigaretter är det hög tid att du slutar och istället sätter din hälsa i första rummet. Det är värt det!
  • Regelbunden alkoholkonsumtion och intag av syrlig eller mycket kryddstark mat kan i förlängningen leda till att du drabbas av magsår.
  • Stress är en sista faktor att beakta, men som vi nämnde ovan är det aldrig 100% av orsaken. Människor som har mycket låga stressnivåer och är fria från ångest kan också drabbas av magsår.
Kvinna med magont

Förutom smärta och allmänt obehag är sura uppstötningar ett vanligt symptom på magsår, vilket kan förväxlas med matsmältningsbesvär. Men kom ihåg att om du lämnar ditt sår obehandlat så kommer det så småningom att urholka väggen i magen eller tunntarmen. Detta leder till inre blödningar och även påverkan på andra närliggande organ, som bukspottkörteln.

Magsår är ett allvarligt problem, så ha dessa symtom i åtanke och tveka inte att prata med din läkare om alla former av obehag, smärtor eller bekymmer du bär på. Här är en lista med några fler vanliga symptom på magsår:

Symptom på magsår

  • En känsla av att vara “uppstoppad”. Kanske du just åt, och nu känns magen full och hård, som om du ätit alldeles för mycket och knappt kan andas. Om det drabbar dig ofta och inte bara någon gång ibland, bör du konsultera med din läkare.
  • Hicka, rapningar och gaser: Går du igenom en lång process efter att du har ätit som börjar med hicka. Åtföljs det av okontrollerbara rapningar och slutar med gaser ett par timmar senare? Det kan vara ett magsår.
  • Buksmärtor: Smärta eller en brännande känsla som är koncentrerad kring naveln och inte svarar på någon behandling kan vara ett problem. Om det varar i mer än en vecka är det dags att konsultera med en läkare.
  • Omfattande hungerkänslor under korta tidsperioder: En annorlunda bieffekt av magsår är att du kan känna dig “uppstoppad” i några timmar efter du ätit för att sedan plötsligt bli vrålhungrig igen. Detta är faktiskt en falsk hunger som orsakas av ett överskott av magsyra som irriterar magsåret.
  • Kräkningar med blod: Detta är ett omisskännligt tecken på att ditt magsår redan har eroderat magslemhinnan eller väggen i tolvfingertarmen. Om det händer måste du omedelbart bege dig till akuten. Men håll dig lugn – magsår kan behandlas. Med rätt medicinering och vissa förändringar i din kost och livsstil kan det fixas snabbt. Det viktiga är att inse allvaret i dina symtom så att du omedelbart kan agera.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.