Symtom på leverinfektion du måste känna till

För att avgifta din lever måste du öka konsumtionen av vätskor, som naturliga juicer och grönsakssmoothies, vilka ger dig vitaminer och mineraler. Vidare bör du öka fiberkonsumtionen och undvika feta produkter.
Symtom på leverinfektion du måste känna till
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

En inflammerad lever, eller hepatomegali, är en sjukdom du bör uppmärksamma. Den inträffar när man drabbas av en leverinfektion och den ökar i storlek, vilket orsakar symtom som du bör vara medveten om. Idag ska vi informera dig om dessa för din egen och din familjs hälsas skull.

Varför drabbas man av en leverinfektion?

Som du vet genomför levern grundläggande och viktiga funktioner i vår kropp. Den syntetiserar vitaminer, eliminerar gifter, filtrerar, renar skadliga ämnen, och reglerar kroppens nivåer av aminosyror och fetter… uppgifter som är väldigt viktiga för att försäkra att vår kropp fungerar som den ska och att vi kan åtnjuta god livskvalitet.

Ibland kan dock något gå fel på grund av de många processerna som levern har hand om, vilket orsakar skada på vissa komponenter och ändrar deras syfte.

Ibland finns det virus eller bakterier som orsakar inflammation i levern. Andra gånger kan dåligt näringsintag, för mycket fett, alkohol, för mycket bearbetad mat eller att man tar för många läkemedel leda till hepatomegali. Det är därför värt att vara försiktig och veta vilka symptom som associeras med hepatomegali.

Symtom på inflammerad lever

Smärtsam lever

1. Influensaliknande symtom

Ja, du läste rätt, under de första dagarna av en leverinflammation är det normalt att märka av samma symtom som när du får influensan. En väldig starkt trötthet, låg feber, muskelsmärtor, illamående… I takt med att dagarna går mår vi dock inte bättre, utan känner oss tvärtom allt sämre.

2. Svullen buk

Eftersom det är en inflammation är det vanligt att buken blir svullen och hård. Du känner smärta i buken, och varje gång du äter upplever du en obehaglig känsla – känslan av att vara väldigt mätt, väldigt tung, och obekväm. Du kan må dåligt och ha långsam matsmältning.

3. Tarmproblem

Ett annat vanligt tecken på en inflammerad lever är att du märker att avföringen ändrat färg när du går på toaletten. Den är vitare. Detta är ett direkt resultat av en inflammation som orsakas av ett virus. När det kommer till din urin säger läkare att den kan få en mörkare färg.

4. Dålig smak i munnen

Du kan märka av en metallisk eller bitter smak i munnen. Du kan dock inte känna de vanliga smakerna hos mat, och allt smakar helt plötsligt illa, vilket gör att du tappar aptiten. Vidare märker du att du har dålig andedräkt, att du inte har någon aptit och att din mun är torr. Dessa är väldigt karaktäristiska symtom.

5. Smärta och obehag

Utöver tröttheten som vi redan diskuterat är det vanligt att känna sig obekväm under revbenen. Det är en känsla av att ha en spishäll runt magen. Ibland gör det att du förlorar viljan att göra saker, och det gör dig trött och sömnig.

6. Hudfärg

Ett av symtomen du bör uppmärksamma omedelbart är att din hud eller dina ögon plötsligt antar en gulaktig ton. Detta är gulsot och ett tydligt tecken på att din lever är sjuk, så uppsök omedelbart din läkare.

Vilka tester måste jag genomgå för att veta om jag har leverinfektion?

Doktor

Du behöver inte oroa dig, för de flesta leverproblem är behandlingsbara och det är fullt möjligt att återhämta sig från dem. Normalt sätt är det första en läkare gör att känna på din buk för att fastställa var svullnaden är. Han ordinerar sedan en bukröntgen för att se om levern är förstorad eller inte. Du kanske även får göra ett ultraljud av buken; ett test som varken är jobbigt eller smärtsamt.

Den sista fasen du kan få genomgå för att få en tydlig diagnos är en magnetröntgen av buken. För detta test måste du få ett färgämne injicerat. Men oroa dig inte, för läkare har som sagt goda behandlingar för att läka din leverinfektion.

Tips för att behandla leverinfektion

Motverka leverinfektion med maskros

Utöver behandlingen som läkare kan ordinera för leverinfektion vill vi ge dig några enkla riktlinjer för hemmet som kan vara till stor hjälp för din lever. Notera följande:

  • Ät mer fibrer, drick mer vätskor, naturliga juicer och grönsakssmoothies. Undvik rött kött, mjölk, fett och livsmedel med mycket kryddor eller kemikalier.
  • Avkok på mjölktistel: Få medicinalväxter är lika lämpliga för din lever än mjölktistel. Du kan hitta den i hälsokostbutiker, både i tablettform och i tepåsar redo för avkok. Drick det varje dag för att må bättre.
  • Grönt te: Du vet förmodligen redan att grönt te är ett avkok med fantastiska fördelar för hälsan. Det hjälper till med matsmältningen, är vätskedrivande, antiinflammatoriskt, rikt på antioxidanter och lämpar sig väl att ta varje eftermiddag. Missa inte detta tillfälle.
  • Maskros: Har du redan denna växt hemma? Det är en av de viktiga plantorna för att avgifta och ta hand om levern; den är som ett balsam som detta organ tacksamt tar emot varje dag efter lunch. Tveka inte – det är en enkel kur som gör dig mycket gott.

Se till att hålla koll på dessa tecken på leverinfektion, och rådfråga din läkare om du har några misstankar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Senosiaín, M., & Ibáñez, L. (2012). Protocolo diagnóstico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70372-4
  • Pradhan, S. C., & Girish, C. (2006). Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. The Indian Journal of Medical Research.
  • Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.