Symptom på glutenintolerans och hur man behandlar det
Gluten är kombinationen av glutenin och gliadin. Det hittas i spannmål såsom vete, korn och råg. Gluten är strukturen som bildar bröddeg, och uppstår under tvättprocessen av stärkelse. Dessvärre klarar vissa kroppar inte av detta ämne, vilket är varför vi idag ska tala om några symptom på glutenintolerans.
Vad är glutenintolerans och hur inträffar det?
Glutenintolerans är den onormala fysiologiska reaktionen av dålig matsmältning av proteiner, vilket orsakar tarmproblem.
Hos vissa förstör gluten den villi som finns på slemhinnan i tunntarmen. Det hindrar kroppen från att bearbeta mat, vilket leder till kronisk inflammation i tarmarna som hindrar näringsämnen från att absorberas ordentligt.
Hur diagnostiseras det?
Du kan diagnostisera glutenintolerans med följande tester:
- Blodprov (efter att man fastat).
- Tarmbiopsi: det involverar ett vävnadsprov som tas från den övre delen av tunntarmen.
Vanliga symptom på glutenintolerans
- Matsmältningsproblem såsom diarré, inflammation, gaser eller förstoppning.
- Närvaron av keratosis pilaris på baksidan av armarna. Det orsakas av brist på fettsyror och vitamin A.
- Att känna sig trött efter att ha ätit mat som innehåller gluten.
- Utvecklingen av autoimmuna sjukdomar, inklusive ledgångsreumatism, kolit och lupus.
- Neurologiska problem såsom yrsel och balansbrist.
- Oregelbundna hormonnivåer.
- Återkommande migrän.
- Smärta och svullnad i leder.
- Plötsliga skiftningar i humöret, från ångest och depression till eufori.
- Svårigheter att fokusera.
Hur behandlar man glutenintolerans?
Efter att man har identifierat symptom på glutenintolerans och fått en diagnos är det dags att hantera problemet. Glutenintolerans är inte ett tillstånd som behandlas med läkemedel, utan strategier för att hålla sig till en 100% glutenfri kost.
Genom att ta bort livsmedel med gluten försvinner symptomen och tunntarmen får chansen att återhämta sig från skador. Denna återhämtning är permanent, men bara om gluten helt utesluts från kosten. Vi vill även nämna att det räcker med små mängder gluten för att förvärra symptomen. Om du inte håller en 100% glutenfri kost kan glutenintoleransen eller celiakin bli kronisk.
Efter de första två veckorna med en balanserad kost kommer symptomen börja lägga sig. Serologisk normalisering kan ta 6-12 månader, medan återhämtningen av tarmarnas villi dröjer två år efter att man påbörjat behandlingen.
För bebisar är dock resultaten långsammare. Behandlingen består i grund och botten av att ta bort fyra spannmål: vete, havre, korn och råg, såväl som deras derivat.
Vilka livsmedel innehåller gluten?
Vete och mjöl är vanliga ingredienser i kosten. Därför finns det flera livsmedel som innehåller gluten som du måste ta bort. Om du lider av glutenintolerans är några saker du måste undvika:
- Öl
- Spannmål
- Bröd och tårtor
- Friterad mat
- Salladsdressing
- Pasta
- Kött- och skaldjurssubstitut
- Soja
- Soppa
Vilka livsmedel innehåller inte gluten?
- Mjölk och derivat såsom ost, keso, grädde och yoghurt
- Alla typer av kött
- Färsk fisk och skaldjur
- Ägg
- Grönsaker och rotfrukter
- Frukt
- Ris och majs
- Baljväxter
- Socker och honung
- Olja och smör
- Kaffe
- Apelsin-, citron- och colaläsk
- Vin
- Nötter
- Salt
- Naturliga kryddor
- Oliver
- Och mycket mer!
Vitaminer för glutenintoleranta?
Att ta vitamintillskott är viktigt i fall med glutenintolerans på grund av skadan som åsamkats slemhinnan i tarmarna. Det försämrar nämligen absorptionen av järn, kalcium och andra vitaminer.
Vidare innehåller en stor andel av glutenprodukterna vitaminer och mineraler, och om dessa exkluderas kommer din kost ha brist på näringsämnena ifråga. För att hantera det bör du tala med en specialist som kan rekommendera glutenfria vitaminprodukter som ger dig 100% av det dagliga rekommenderade intaget.
Avslutningsvis är det viktigt att notera att glutenintolerans har en lösning. Det kräver helt enkelt att man ändrar sin kost och livsstil. Det betyder dock inte att du måste sluta äta på restaurang eller isolera dig.
Så länge du håller dig till rekommendationerna från en specialist behöver du inte oroa dig. Ta hand om din mage idag så att du kan fortsätta njuta av morgondagen, och kom ihåg att hålla utkik efter dessa symptom på glutenintolerans.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012
- Balakireva, A. V., & Zamyatnin, A. A. (2016). Properties of gluten intolerance: Gluten structure, evolution, pathogenicity and detoxification capabilities. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8100644
- Lichtenstein, G. R. (2018). Gluten-Free diet. Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(75)90081-1
- Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.01.011