Symptom och orsaker till osteomalaci
Osteomalaci är en sjukdom som påverkar benmetabolismen och med tiden orsakar en minskning av mineraliseringen av ben.
Ben består av celler som kallas osteocyter och en mineraliserad cellmatris. Denna matris är det som gör dem hårda och ger dem struktur. Det är därför vävnaden hos en person med osteomalaci mjuknar på grund av brist på vitamin D.
Som du kan föreställa dig ökar detta tillstånd risken för frakturer. Fortsätt läsa eftersom dagens artikel kommer att ta upp allt du behöver veta om osteomalaci, dess symptom och behandlingar.
Vad är egentligen osteomalaci?
Som vi nämnde ovan är detta en störning av benmetabolismen. Enligt en artikel av Sociedad Española de Medicina Interna syftar det på en uppmjukning av benen. Med andra ord, en minskning av processen för benmineralisering.
Den främsta orsaken till denna störning är brist på vitamin D. Benmineralisering är en process som sker med hjälp av kalcium och fosfor, som vi får i oss genom kosten.
D-vitamin måste göra sitt för att absorbera dessa mineraler på tarmnivå. Det är ett hormon som vi kan syntetisera i huden och njurarna. Det kräver dock en viss mängd solljus dagligen för att kunna aktiveras.
Det är därför en brist på tillräckligt med solexponering leder till en brist på effekt av detta vitamin. Således absorberar tarmen inte tillräckligt med kalcium, vilket är nödvändigt för benmineralisering.
Osteomalaci är vanligare hos äldre människor. Faktum är att denna störning kallas rakitis hos barn. Den största skillnaden ligger i det faktum att denna situation förändrar den korrekta utvecklingen av brosk i barndomen.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kvinnor är mer stillasittande efter pensioneringen, enligt studie
Symptom på osteomalaci
Detta tillstånd är för det mesta helt asymptomatiskt, men det kan förekomma skelettsmärta och uttalad muskelsvaghet när det utvecklas.
Enligt specialister på Mayo-kliniken drabbar smärtan nedre delen av ryggen, bäckenet och höfterna. Det kan också dyka upp i benen eller revbenen. Den blir ofta värre på natten, och varken vila eller vanliga smärtstillande medel kan lindra smärtan.
Muskelsvaghet beror på en gradvis förlust av muskeltonus. Faktum är att en av de mest karakteristiska karaktärerna är den så kallade vaggande gången. Det hänvisar till ett avvikande sätt att gå, som ett resultat av smärta och svaghet.
Utöver dessa symptom är det största problemet med osteomalaci att tillståndet ökar risken för frakturer. Detta beror på att benen är mycket ömtåligare och eventuella skador kan leda till frakturer.
Orsaker och riskfaktorer
Osteomalaci uppstår på grund av en defekt process vid benmineralisering. Tidigare nämnde vi att den främsta orsaken är brist på vitamin D, men det finns även andra.
D-vitaminbrist kan bero på att man får för lite solljus eller äter en näringsfattig kost. Andra orsaker inkluderar njur- eller leversjukdom. Du är förmodligen redan medveten om att levern och njurarna är avgörande för att kroppen ska syntetisera och aktivera vitaminet.
Därför är det viktigt att tänka på att osteomalaci också kan vara en sekundär effekt efter tarmkirurgi. Eftersom att tarmen absorberar kalcium och fosfor, kan ett kirurgiskt avlägsnande av en del av tarmen innebära att absorptionen förändras.
Detsamma gäller vid celiaki. Detta autoimmuna tillstånd förstör gradvis tarmens absorption och minskar absorptionsförmågan.
Riskfaktorer
Det finns många faktorer som ökar risken för osteomalaci. Enligt en publikation av Versus Arthritis är denna risk högre hos äldre människor. Detta beror på att de får ofta för lite sol, särskilt de som är inlagda på sjukhus eller vistas inomhus.
Dessutom verkar det som om asiater, särskilt indier, också är i riskzonen. Detsamma gäller alla som bär kläder som täcker en stor del av huden under dagen (till exempel kvinnorna som bär burka).
Gravida kvinnor och barn har ett högre behov av vitamin D. Därför är det viktigt att de får tillräckliga mängder då de är en del av befolkningen som är benägna att drabbas av osteomalaci och/eller rakitis.
Diagnos av osteomalaci
Detta är en svår diagnos att ställa, vilket är varför det är viktigt att läkaren granskar befintlig medicinsk litteratur. Läkaren behöver lära sig så mycket denna kan om symptom, underliggande problem och andra faktorer som kan styra dem. Detta beror på att en fysisk undersökning ger mycket varierande och ospecifika resultat.
Vissa kompletterande tester hjälper vanligtvis till att bekräfta diagnosen.
- Först: ett blodprov för att mäta nivåerna av kalcium, fosfor och D-vitamin.
- Urinanalys kan också vara användbart, och läkare kan använda detta för att studera funktionen hos njurarna, eftersom det kan avslöja ökad kalcium- eller fosforutsöndring.
- Röntgenundersökningar kan vara viktiga, eftersom de kan avslöja benfrakturer på grund av en minskning av bentätheten som liknar osteoporos.
- Pseudofrakturer, som man ofta ser som ljusa linjer, är ett karakteristiskt radiologiskt fynd vid osteomalaci och pekar vanligtvis att benet är mycket känsligt.
Behandling
Att behandla osteomalaci är ganska enkelt. Enligt en artikel från Cleveland Clinic räcker det för att få i sig tillräckligt med D-vitamin i kroppen. Man kan också använda kosttillskott i form av piller eller injektioner för detta ändamål.
Läkare rekommenderar ofta även en ökning av kalcium- och fosforintaget. Att göra det genom kosten skulle vara idealiskt, men konstgjorda kosttillskott kan också ge dessa näringsämnen. Osteomalaci med njursjukdom som bakomliggande orsak kräver omedelbar behandling.
Kirurgi kan vara nödvändig hos personer med bendeformiteter eller frakturer. Stöd och skenor kan minska risken hos patienter med stora problem.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lär dig allt du behöver veta om allvarliga leversjukdomar
Förebyggande och allmänna rekommendationer
Man kan i de flesta fall förebygga osteomalaci . Detta beror på att en hög andel fall beror på D-vitaminbrist. Detta är vanligtvis en följd av en kost med låg D-vitamin eller brist på solljus.
Som du kan se måste du försöka äta en hälsosam kost. Livsmedel som fisk och ägg bör vara en del av din kost. Du kan dock även ta till kosttillskott om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin från kosten. Du bör alltid göra detta under medicinsk övervakning.
Slutligen, försök att öka tiden du tillbringar utomhus i naturligt solsken. Ta en promenad eller träna utomhus utan alltför många lager av kläder. Du bör dock vidta försiktighetsåtgärder för att undvika låta solen bränna dig och undvika att gå ut när solen är som starkast.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Osteomalacia (Soft Bones): Symptoms, Causes, Treatments & Tests. (n.d.). Retrieved April 14, 2021, from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13017-osteomalacia
- Osteomalacia | Causes, symptoms, treatment | Versus Arthritis. (n.d.). Retrieved April 14, 2021, from https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/osteomalacia/
- Osteomalacia y raquitismo. (n.d.). Retrieved April 14, 2021, from https://www.fesemi.org/informacion-pacientes/conozca-mejor-su-enfermedad/osteomalacia-y-raquitismo
- Osteomalacia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved April 14, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/osteomalacia/symptoms-causes/syc-20355514