Symptom och behandling av ögonlocksinflammation

Blefarit, även känt som ögonlocksinflammation, är en inflammation i området runt ögonen. Det är ett vanligt tillstånd som kan drabba alla.
Symptom och behandling av ögonlocksinflammation

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Ögonlocksinflammation är en ganska vanlig och vanligtvis godartad ögonsjukdom. Dess kliniska manifestationer inkluderar klåda, torra ögonlock och ibland lite fjällande hud i området. Fortsätt läsa för att få veta mer om denna sjukdom.

Blefarit, även känt som ögonlocksinflammation, är en inflammation i området runt ögonen. Det är ett vanligt tillstånd som kan drabba alla. De irriterande symptomen inkluderar bland annat flagande hud, klåda och torrhet.

I dagens artikel berättar vi om några intressanta fakta om denna sjukdom.

Vad är ögonlocksinflammation?

Blefarit är en inflammation i ögonlocken som främst påverkar den nedre kanten. Detta beror på att det är där ögonfranssäckarna sitter och att det mellan dessa finns sekretoriska körtlar.

Det finns olika typer av bakterier som finns naturligt i folliklarna och i sekretet som produceras av dessa körtlar. Det utgör den perfekta miljön för bakterier att sprida sig och växa till sig på. Detta uppstår speciellt när dräneringen av sekretet inte fungerar som den ska och utsöndringarna ackumuleras istället.

Det är just denna okontrollerade spridning av bakterier som orsakar en inflammation i ögonlocket. Normalt är blefarit en mild process och det är relativt vanligt förekommande. Med som allting annat kan den dock leda till komplikationer om man inte behandlar den på rätt sätt i tid.

Ett öga med svullet ögonlock.
Blefarit är en inflammation i ögonlocken som främst påverkar den nedre kanten.

Varför får man blefarit?

Blefarit kan drabba vem som helst, oavsett kön eller ålder. Trots detta uppstår tillståndet oftast beroende på vissa faktorer eller situationer. Några av dem är:

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Så minskar du symptom på torra ögon på grund av skärmanvändning

Symptom på ögonlocksinflammation

Denna infektion orsakar allmänna symptom på irritation i ögonområdet. Några av dem är:

 • Kliande, torra ögon
 • Mjäll på ögonlockskanten som ger mjäll på ögonfransarna
 • Rinnande ögon, med en brännande känsla
 • En känsla av att ha något i ögonen
 • Slutligen kan detta tillstånd ibland leda till förlust av ögonfransar

Dessutom kommer en okontrollerad infektion att resultera i en vagel på ögat, eller chalazion, som i princip är bölder med var i vissa delar av ögonlocken. Dessa kräver behandling av en läkare.

En kvinna med ont i ögat.
En ögonlocksinflammation kan ge symptom som torra, kliande ögon och mjäll på ögonlocken.

Diagnos och behandling av ögonlocksinflammation

Blefarit är vanligtvis ett kroniskt tillstånd, vilket innebär att det inte finns något botemedel mot det. Men eftersom symptomen är kontrollerbara kan man ändå leva ett normalt liv. Behandlingen grundar sig på följande:

 • För det första bör man undvika exponering för situationer eller ämnen som kan ha utlöst infektionen
 • För det andra, korrekt ögonlockshygien

Något som är en grundläggande punkt i behandling och förebyggande är att rengöra ögonlocken. För att göra detta bör du dagligen tvätta området med neutral tvål och en ren bomullstuss. Detta hjälper till att ta bort de små skorporna och eliminera ansamlingen av sekret från körtlarna i ögonlocket.

Denna åtgärd är den absolut mest effektiva, både för att behandla ett utbrott och för att förhindra uppkomsten av nya utbrott. Dessutom kan en ögonläkare avgöra om du behöver några mediciner, som ögondroppar eller salvor, för att komplettera behandlingen. Främst för att dessa kan hjälpa till med de mest aggressiva utbrotten.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Tillståndet kataplexi: Egenskaper och hur man kan hantera det

För att avsluta

Blefarit är ett vanligt och allmänt godartat tillstånd. Ofta behöver man dock uppsöka en läkare på grund av de irriterande symptomen och risken för att utveckla komplikationer. Detta eftersom en läkare kommer att kunna ge nödvändiga instruktioner för att kontrollera symptomen och, vid behov, lägga upp en mer specifik behandlingsplan med läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Corredor Osorio, R., Nava Castañeda, A., Tovilla Canales, J. L., Tovilla y Pomar, J. L., & Muñoz Salas, S. (2000). Blefaritis por Demodex folliculorum. Rev. Fac. Med. UNAM43(4), 125–9.
 • Yey Fano Machín. (2016). Complicaciones de la Blefaritis. Revista Habanera de Ciencias Médicas15(1), 0–0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2016000100010
 • Rodríguez Álvarez, M. F., Tavera, M., & Acosta, L. (2015). Bacterias oportunistas involucradas en infecciones oculares. Ciencia y Tecnología Para La Salud Visual y Ocular13(2), 73–84. https://doi.org/10.19052/sv.3641
 • Fernández Araque, A. M., Gómez Castro, J., & Roch, M. (2007). Cuidados de higiene palpebral en pacientes con blefaritis. Metas Enferm10(7), 9–12.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.