Stoicism: En hjälpsam filosofi
Vi upplever ofta att livet inte blir precis som vi vill. Det överraskar oss hela tiden med oväntade händelser som kan störa våra planer, önskningar eller mål. När vi står inför dessa svårigheter tenderar vi att känna oss oroliga, upprörda och frustrerade. Men det finns en filosofi i livet som kallas stoicism som kan hjälpa dig att hantera dessa känslor. Idag kommer vi att ta upp några egenskaper hos stoicism och hur du använder denna filosofi i ditt liv.
Stoicism är en filosofisk skola som dök upp på 300-talet f.Kr. Principerna representerar en praktisk vägledning för att leva ett bra liv i en oförutsägbar värld. Trots att den skapades för mer än 2 000 år sedan är dess lära fortfarande mycket aktuell idag.
Vad är stoicism för en filosofi?
Stoicism är en filosofisk lära som uppmuntrar oss att kontrollera våra känslor som annars kan störa våra liv. Och vi kontrollerar dem genom dygd och förnuft. Målet är att uppnå lycka och visdom, oavsett komfort, materiella varor och rikedom.
För stoiker finns det tre typer av känslor: bra, dåliga och likgiltiga. De föreslår att vi fokuserar på dem som är ohälsosamma så att vi kan lära oss att hantera dem. På så sätt kan vi uppnå en viss oberördhet och en grad av oberoende när vi står inför verkliga problem i livet.
Denna ståndpunkt bygger på principen att vi inte störs av fakta i sig självt, utan av den tro som vi har på dessa fakta. Så ansvaret när vi är frustrerade, generade eller upprörda är i själva verket helt och hållet vårt och inte någon annans.
Samtidigt är det viktigt att betona att du inte på något sätt bör försöka eliminera eller undertrycka dina känslor. Det är inte vad stoicism handlar om. Konfrontera istället de föreställningar som leder till de obehagliga känslorna och förvandla dem till hälsosammare tankar.
Läs mer i den här artikeln: Att vara lycklig är inte en utopi: reflektioner om lycka
Filosofin stoicism: Historia och ursprung
Zeno av Citrus grundade den stoiska skolan på 300-talet f.Kr. i Aten. Namnet kommer från det grekiska ordet stoikós, som kommer från stoá, som betyder portico; platsen i staden där filosofer möttes. Seneca (4 BC-AD 65), Epictetus (55-135) och Marcus Aurelius (121-180) är bland de mest kända filosoferna för denna lära.
Stoicism var en av de mest inflytelserika grekiska skolorna, och nådde stor popularitet mellan 3:e och 2:a århundradena f.Kr. Den började dock försvagas när kristendomen blev mer populär. Men du bör notera att kristendomen och andra religioner tog en del principer från stoicismen.
Idag är stoiska idéer mycket giltiga i olika lägen. Det har också en stor inverkan inom psykologi, särskilt inom den kognitiva grenen av beteendevetenskap.
Stoicism: Egenskaper för denna filosofi
De viktigaste egenskaperna hos stoicism är följande:
- Stoicism är en filosofi för livet. Det rekommenderas daglig övning som hjälper dig att uppnå lycka.
- För stoiker är universum en levande organism som har en rationell själ. Detta universella och gudomliga förnuft deltar i allt som finns och förklarar allt. Så varje situation har en förklaring. Varje enskilt element tillhör också den kosmiska ordning som vi deltar i.
- Varje persons intelligens är en partikel av universellt förnuft. Att uppnå lycka innebär därför att leva i takt med den.
- Det enda människor kan göra inför yttre händelser är att kontrollera sitt eget sätt att se och hantera dem på.
- Den stoiska livsfilosofin innebär att leva i harmoni med naturen genom att använda förnuftet. Detta innebär att ditt sociala liv kan bli bättre om du accepterar vad ödet erbjuder.
5 övningar för att tillämpa stoicism som en filosofi i ditt dagliga liv
Som vi redan har nämnt är stoicism en praktisk filosofi som försöker förbättra människors dagliga liv. Nedan visar vi några övningar som du kan använda för att införliva stoicismens egenskaper i ditt dagliga liv.
1. Erkänn vad som är och inte är inom din kontroll
Identifiera och separera de problem i ditt liv som är externa och därför inte under din kontroll från de som är interna och du kan göra något åt.
Enligt den nutida filosofen Massimo Pigliucci, är de saker vi kan styra våra bedömningar, åsikter och värderingar. Allt annat är externt och utanför vår kontroll.
Även om det kan verka som att stoicismen uppmuntrar dig att nöja dig med allt i livet, är det faktiskt inte sant. Istället ställer den frågan: Om du inte kan kontrollera vad som finns utanför dig själv, vilken praktisk mening finns det att oroa sig för det?
2. Att tänka efter innan du handlar är en del av stoicism som filosofi
Marcus Aurelius menade att om du störs av något yttre så kommer inte obehaget från själva saken, utan från dina tankar om det. Därför har du makten att undvika det obehaget.
Så när du känner dig arg, frustrerad eller orolig över något bör du sluta tänka ett ögonblick och reflektera över vad som hänt. Härefter så ska du fråga dig själv vad som är det bästa sättet att svara och reagera på. Något så enkelt som att bara reflektera över saker kan hjälpa dig att undvika negativa och impulsiva reaktioner.
3. Definiera dina rädslor
En annan värdefull metod för stoicism är att definiera vad du är rädd för. Då kan du tänka ut sätt att förhindra att rädslan uppstår. Eller om det du är rädd för skulle hända, kan du vara beredd för att minimera skadorna.
Detta hjälper oss att göra oss av med våra rädslor och analysera dem objektivt. Genom att göra det kommer vi att inse att situationen egentligen inte är så illa. Vi kan kontrollera våra handlingar och utfallen om vi vet hur vi ska förhindra vissa saker.
Läs också den här artikeln: Ta dig ur din komfortzon: Det blir ditt bästa beslut någonsin!
4. Lev i nuet
Seneca sa att lycka ligger i att njuta av nuet utan att vara orolig för framtiden. Det kan tyckas tråkigt, men det är en mycket värdefull lärdom som hjälper oss att känna oss nöjda med det vi redan har.
Många tror att prestation och framgång kommer att ge oss lycka. Stoiker vet dock motsatsen. Lycka är det som ger oss framgång och prestation. Så du bör inte vänta tills imorgon med att börja njuta av ditt liv.
5. Att acceptera dödens realitet är en del av stoicism som filosofi
Vi måste alla acceptera att vi en dag kommer att dö. Väldigt få människor gillar att prata om döden, eller ens tänka på den. Det är dock det enda säkra vi har i livet. Och att konfrontera det kan vara befriande. Detta beror på att rädslan för döden förlamar oss och inte tillåter oss att lämna våra komfortzoner.
Att reflektera över sin egen dödlighet är deprimerande om man inte närmar sig den på rätt sätt. Livet är kort. Vad du än tycker om det så kommer vi alla en dag att upphöra att existera.
Slutsatser om stoicism som filosofi
Att hantera dina känslor och förstå vad som är och inte är under din kontroll är kännetecknen för stoicism. Detta är dock inte alltid en lätt uppgift.
Ett sätt att hjälpa till är att skriva i en dagbok innan du går och lägger dig. När du gör det kan du reflektera över de viktigaste delarna av dagen, utifrån ditt eget perspektiv. För att göra detta kan du ställa frågor till dig själv, till exempel vad som gått fel, vad som gått bra och vad du kan förbättra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Baltzly D. Stoicism [Internet]. Estado Unidos: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2018 [consultado 20 jun 2021]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/stoicism/
- Ellis A. Autocontrol: el método de la terapia racional-emotiva. Avances en Psicología Clínica Latinoamericana [Internet]. 1984; 3: 35–43. Disponible en: https://psycnet.apa.org/record/1985-20848-00
- García I. La filosofía helenística. Azafea Rev de Filosofía [Internet]. 2015; 17: 11-14. Disponible en: https://revistas.usal.es/index.php/0213-3563/article/view/13126