"Still": Berättelsen om Michael J. Fox och hans liv med Parkinsons sjukdom

Den färska dokumentären "Still" hyllas för hur den berättar historien om skådespelarens liv och hans kamp med Parkinsons sjukdom. Har du sett den än?
"Still": Berättelsen om Michael J. Fox och hans liv med Parkinsons sjukdom
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 28 maj, 2023

I sin nya biografiska dokumentär, Still: A Michael J. Fox Film, berättar skådespelaren i första person hur han lever med sitt komplexa tillstånd, Parkinsons sjukdom. Den kanadensisk-amerikanske skådespelaren, känd bland annat för sin huvudroll i Tillbaka till framtiden trilogin, har byggt en parallell karriär som aktivist för forskningen om Parkinsons sjukdom.

Michael J. Fox har lidit av den neurodegenerativa sjukdomen Parkinsons sjukdom i mer än 30 år.

“Still”: Michael J. Fox liv, karriär och aktivism för Parkinsons

Fredagen den 12 maj hade dokumentären Still: A Michael J. Fox Movie, regisserad av Davis Guggenheim, premiär på Apple TV. Med strålande recensioner direkt vid lanseringen avslöjar produktionen förstapersonsdetaljer om Fox liv och karriär. Men det sätter också den tidiga diagnosen för Parkinsons sjukdom i centrum.

Endast 29 år gammal blev Fox varnad av läkare för Parkinsons sjukdom. Detta var endsat kort tid efter hans världsomspännande framgång med Tillbaka till framtiden, så han erkände att han först var i förnekelse. Men 1998 offentliggjorde han sitt tillstånd och 2 år senare skapade han Michael J. Fox Foundation, som syftade till att forska om sjukdomen.

Vilka symptom var de första för Michael J. Fox?

Skådespelaren berättar att han kände de första symptomen i lillfingret medan han arbetade på inspelningen av filmen Doc Hollywood. Detta är en vanlig manifestation under de tidiga stadierna av sjukdomen.

Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ patologi som påverkar nervceller eller neuroner, vilket minskar produktionen av dopamin.

Detta orsakar olika motoriska symtom, som blir värre allteftersom sjukdomen fortskrider, eftersom det är ett kroniskt och irreversibelt tillstånd. Följande är några av de vanligaste symtomen:

  • Skakningar
  • Muskelstelhet
  • Postural instabilitet
  • Tal- och skrivsvårigheter
  • Långsamma rörelser eller förlust av rörelse

Vad är omfattningen av denna neurogenerativa sjukdom?

Enligt boken Parkinsons sjukdom: Patogenes och kliniska aspekter är det ett så komplext tillstånd att de specifika mekanismerna ännu inte är helt klarlagda. Experter menar att det är den näst vanligaste neurodegenerativa sjukdomen efter Alzheimers som drabbar personer över 60 år.

Enligt en publikation av Världshälsoorganisationen lider mer än 8,5 miljoner människor av det i världen. Enligt sajten parkinson.org är siffran 10 miljoner. När det gäller faktorerna som är involverade i uppkomsten av sjukdomen är de olika och inkluderar genetiska och miljömässiga förhållanden.

Som den förstnämnda publikationen antyder är ålder den största riskfaktorn, men också vissa vanor, såsom rökning och koffeinkonsumtion, såväl som genetiska tillstånd. De nuvarande bevisen är dock inte tillräckliga för att fastställa avgörande riskfaktorer, utöver genetiska sådana.

Förebyggande och behandling av Parkinsons sjukdom

Även om det är en sjukdom relaterad till genetik och som inte har något definierat botemedel, kan vissa hälsosamma vanor hjälpa till att förhindra att det uppstår. Till exempel:

Samtidigt visar en studie publicerad i tidskriften Brain Sciences att dans har positiva effekter på patienters mentala välbefinnande och motorik. Behandlingen av Parkinsons sjukdom kännetecknas vanligtvis av administrering av läkemedel som syftar till att återställa nivån av dopamin.

Ett vanligt läkemedel är levodopa, vilket Michael J. Fox har använt för att kontrollera sitt tillstånd av Parkinsons sjukdom i flera år. Studier tyder dock på att behandling med levodopa förlorar effektivitet med tiden. Därför krävs en ökning av dosen.

1998 genomgick skådespelaren dessutom en talamotomi. Detta är ett kirurgiskt ingrepp som går ut på att man tar bort en liten del av talamus, som styr vissa ofrivilliga rörelser.

“Still” speglar Michael J. Fox arbete i kampen mot Parkinsons

Det finns många organisationer som arbetar för att upptäcka nya behandlingar för sjukdomen. Detta är ett viktigt arbete. Det arbete som Michael J. Fox utfört under sitt liv, tillsammans med denna dokumentär, bidrar till att informera om sjukdomen och motivera till ytterligare forskning.

Skådespelaren har fått flera utmärkelser för sitt arbete med stiftelsen, som har samlat in mer än 1,2 miljarder dollar. Stiftelsen ansvarar för att finansiera forskning och ge stöd till Parkinsonspatienter.

För några år sedan publicerade Michael J. Fox också en bok, med titeln Lucky Man, där han diskuterar vissa aspekter av sjukdomen och dess behandling. Men i Still presenterar den prestigefyllda skådespelaren en ny inblick i sitt liv, och bidrar till ökad medvetenhet genom sin personliga berättelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antonina Kouli, Kelli M. Torsney, and Wei-Li Kuan. (2018). Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Chapter 1: Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. Stoker TB, Greenland JC, editors. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/
  • Armstrong, M. J., & Okun, M. S. (2020). Diagnosis and Treatment of Parkinson Disease: A Review. JAMA, 323(6), 548–560. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2019.22360
  • Bearss, K. A. & De Souza, J. F. X. (2021) Parkinson’s Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation. Brain Sci. 2021, 11(7), 895. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.3390/brainsci11070895
  • Hurtado, F., Cardenas, M. A. N., Cardenas, F. P., & León, L. A. (2016). La Enfermedad de Parkinson: Etiología, Tratamientos y Factores Preventivos. Universitas Psychologica, 15(5). Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.redalyc.org/journal/647/64750042012/64750042012.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.