5 steg för att programmera om ditt undermedvetna

Även m du kanske inte kan kontrollera ditt undermedvetna, kan du programmera om det så att du använder din intuition för att vägleda till att vara närvarande och på så sätt kan njuta av livet till fullo.
5 steg för att programmera om ditt undermedvetna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 juli, 2023

Du kanske direkt tänker på psykoanalys när du hör att du ska “programmera om ditt undermedvetna”. Vårt undermedvetna är en motor för många av de saker vi gör. Det vägleder våra dagliga reaktioner och sätt att interagera med människorna omkring oss. Men vad du kanske inte vet är att vi faktiskt kan programmera om vårt undermedvetna. Vi ska berätta när detta kan vara en bra idé.

När vi till exempel träffar en ny person, tar det inte lång tid för oss att snabbt bestämma oss om vi gillar denna person eller inte. Och om vi går nerför en trappan och missar ett steg har vi tendensen att reagera på en bråkdel av en sekund för att hitta balansen.

Det finns många saker som vi gör automatiskt och många reaktioner  vi ger utan att analysera och rationalisera dem. Sammantaget är det många av våra beteenden som kommer från denna undermedvetna struktur.

Faktum är också att det finns ett sätt att komma in i denna “svarta låda” i vårt sinne för att lära känna den bättre och till och med kontrollera den? Att göra det kan på så vis vara ett otroligt sätt att agera med mer säkerhet och mindre rädsla. Som ett resultat kan vi göra oss själva till mer befriade och lyckligare människor.

Ditt undermedvetna är ditt sinnes autopilot

Inget du hittar i ditt undermedvetna är godtyckligt eller oavsiktligt. Ditt undermedvetna bär på essensen av allt du har upplevt, sett och känt. Det är en sorts “skräplåda” där kompassen av ditt väsen sitter och som förvarar allt som har hänt dig.

Allt du har upplevt lämnar ett känslomässigt intryck beroende på hur du har bearbetat det. Därför konstruerar du vissa associationer, korrekta eller inte, baserat på saker du har upplevt. Till exempel:

 • Folk som ser mig i ögonen är pålitliga eftersom min mamma brukade tittade på mig på det viset.
 • Män som undviker att titta på mig när de pratar med mig är farliga eftersom min första pojkvän gjorde likadant, och han sårade mig verkligen.

Allt du har gått igenom lämnat nämligen ett avtryck i ditt undermedvetna. Således tolkar du förmodligen din verklighet enligt den information du har lagrat.

Ditt undermedvetna är det som gör att du kan reagera snabbt när det inte finns tid att tänka efter. Det finns flera saker den kan svara på. Till exempel: “Ska jag acceptera jobberbjudandet?” “Är det en bra idé att ge mitt telefonnummer till min nya vän?” “Vilken väg ska jag följa? Den till vänster? Eller den till höger?”

Varför skulle du vilja programmera om ditt undermedvetna?

En kvinna som vilar som kan programmera ditt undermedvetna.
Att programmera om ditt undermedvetna kan hjälpa dig att bli den person du verkligen vill vara.

Det finns många anledningar till varför du skulle vilja programmera ditt undermedvetna. Till exempel kan det hjälpa dig att lära känna dig själv bättre. Det kan också hjälpa dig att korrigera dåliga vanor som rökning, stress, ångest, depression och självförtroende. Det kan hjälpa dig att skapa en verklighet som bättre passar dina önskemål.

Om du bestämmer dig för att programmera ditt undermedvetna kan det hjälpa dig att bli till den person du verkligen vill vara.

Vad du ska tänka på innan du programmerar om ditt undermedvetna

Till att börja med kan ingen ändra om inredningen i sitt hem om de inte vet vad som finns i huset. Ofta har vi vissa finns mörka rum som ljuset inte har berört på länge. Det här är platser där dina rädslor och begränsande tankar ligger dolda. Detta är också de som hindrar dig från att vara lycklig.

Därför är det viktigt att du börjar med att lära dig om problemområdena i ditt undermedvetna så att du kan läka dem. Först när du har gjort det kommer du att vara redo att orientera det mot hälsa och prestation. För att komma dit måste du göra följande, och det kommer att vara oerhört användbart.

Lär dig hur du får kontakt med ditt undermedvetna

 • Var uppmärksam på din intuition. Aningar och magkänsla är meddelanden som ditt undermedvetna skickar till ditt medvetna sinne. Detta är med andra ord ledtrådar som kan ge dig en fingervisning om vad som finns inuti dig, och vad du bör vara uppmärksam på.
 • För en drömdagbok. Lägg en anteckningsbok på ditt nattduksbord och skriv ner alla drömma du har. Gör det så direkt du vaknar innan du hinner glömma. Analysera drömmen senare och fråga dig själv vad drömmen kan betyda.
 • Meditera. Hitta en lugn stund under dagen som du avsätter till denna hälsosamma träning. Se det som en halvtimme du kan använda för att få kontakt med dig själv.
 • Rita mandalas. Det är ett sätt att fokusera på här och nu så att du också kan få kontakt med dig själv.
 • För en personlig dagbok. Skriv ner dina tankar, dina minnen och dina känslor. Det är det perfekta sättet att skapa en litterär struktur där din essens och lite av ditt undermedvetna kan komma ut.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan vilja läsa: Lär dig att meditera: 9 tips som ger dig framgång

Programmera om ditt undermedvetna i fem steg

En kvinna som mediterar.
Först när du har hittat dina blinda fläckar och svagheter kan du börja på denna process av inre förändring.

Det är viktigt att arbeta med det föregående steget, självupptäckt, innan du går vidare till denna fas. Det är först när du har hittat dina svagheter som du kan börja på denna process av inre förändring.

Du bör komma ihåg en viktig sak: var konsekvent. Dessa övningar bör göras dagligen, så ha tålamod. Förändringar kommer inte att ske på en vecka eller ens en månad.

Notera vilka uppgifter du kan utföra.

1. Programmera om ditt undermedvetna genom att öva visualisering

Öva visualisering varje dag. Föreställ dig själv i din bil. Du sitter i förarsätet, du sitter vid ratten och vet exakt vart du ska köra.

 • Du känner en skön bris i ansiktet och ser en lugnande soluppgång komma över horisonten som ger dig hopp.
 • Den punkten du ser vid horisonten är där dina mål är. Du kör mot det självsäkert och orädd. Ingenting kan stoppa dig.

2. Använd positiva affirmationer för att stärka dig själv

Kom först på några fraser eller mantran som fungerar för dig: “Jag förtjänar att vara lycklig och ingenting kan stoppa mig. Mina värsta fiender finns i mitt sinne och jag har redan slagit dem.” Upprepa sedan dessa affirmationer ofta, särskilt innan du går och lägger dig.

3. Lev “här och nu”

Var kopplad till vad som händer i nuet. Om du fokuserar din uppmärksamhet på det förflutna eller framtiden, har du inte kontakt med ditt undermedvetna. Detta eftersom det endast är här och nu som möjligheternas dörrar öppnas.

4. Programmera om ditt undermedvetna genom att göra en sak i taget

Programmera om ditt undermedvetna så att du undviker multitasking. Stressen av att göra hundra saker samtidigt byggs annars upp och blir ett monster för din inre frid.

Lär dig också hur du flyter med varje sak du gör i nuet. Det är där du bör fokusera all din energi.

Vi tror att du kanske också kan vilja läsa den här artikeln: Fria människor attraherar möjligheter

5. Stoppa ditt sinne från att vandra iväg

Sammantaget har du tre huvudmål i åtanke: att vara lycklig, att vara dig själv och att bli den person du verkligen vill vara.

Vet du vem som kan hindra dig från att komma dit du vill? Du, med dina vandrande tankar. Du måste sluta tänka: “Jag kan inte för att jag har misslyckats tidigare” eller “Jag kommer inte att göra det för jag kommer i så fall säkert att göra någon besviken.”

Håll dina tankar i linje och omfamna ett mer självsäkert, moget, kraftfullt undermedvetet som driver dig dit du vill.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology5: 1172–1180
 •  Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
 • Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
 • Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
 • Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.