5 mantran att upprepa i svåra tider

Trots att du kanske inte ser det i ögonblickets hetta är svårigheter även ett tillfälle för lärdom. I slutändan kommer du att se tillbaka på dem med ett leende och från ett nytt perspektiv.
5 mantran att upprepa i svåra tider

Senaste uppdateringen: 11 december, 2018

Svårigheter i livet kan komma och knacka på dörren utan någon som helst varsel. Värst av allt är att man ofta inte är redo att gå dem till mötes. Dessa stunder kan det vara hjälpsamt med mantran som man upprepar för sig själv.

Motståndet kan ta flera olika skepnader. Ibland kan till och med de allra bästa av vänner, oavsett hur hjälpsamma de är, inte vara tillräckligt. Inte heller de otaliga böckerna om självförtroende och självhjälp du har läst.

Mörka tider kräver först och främst ordentlig förberedelse. Med fötterna på den grunden kan du sedan förlita dig på dina egna resurser: motståndskraft och känslokontroll.

Mantran kan betyda olika saker för olika människor. Vissa mantran kan ge dig kraften att orka bära dig framåt.

Du kanske har hört någon säga att “svårigheter är vad som förbereder vanliga människor på väg mot ovanliga höjder”. I verkligheten är den enda höjden vi alla vill nå att “må bra, må ännu lite bättre”.

Livet kommer ta dig till dessa höjder när livet så vill, men när du möter svårigheter på din väg: tveka inte att använda dig av följande mantran:

Mantran för svåra tider

1. Det är okej att gråta, men också sedan le efteråt

Ibland kan det vara skönt att få ventilera sina känslor för att komma över ett argument, ett felsteg i livet eller en svårighet. Håll aldrig tillbaka dina tårar eller känn dig dum för att du känner dig maktlös eller utan viljekraft.

Kom dock även ihåg att denna tid då du “omfamnar dina demoner” inte bör vara för länge. Det ska inte vara ett permanent sinnestillstånd.

Att gråta och släppa ut känslorna kan ha ett väldigt klart syfte: att hjälpa dig acceptera det som har hänt, och sedan gå vidare. Det kan vara förändringsfrämjande. Du förtjänar att le igen.

2. Den som hjälper mig mest när jag har det svårt är jag själv

Den som hjälper mig mest när jag har det svårt är jag själv

Du kanske har helt fantastiska vänner, en otrolig partner och en familj som älskar dig och tar hand om dig. Även om det är bra så är den enda som kan ta itu med dina faktiska problem du själv.

Utan viljekraft, energi eller drömmar är det väldigt svårt att ta sig ur mörkret. Lyssna på dina nära och kära, låt dem hjälpa dig, men det är du som måste vara handlingskraftig och ta stegen framåt.

3. Jag har ingen kontroll över mina omständigheter, bara sättet jag bemöter dem

Vissa saker är oundvikliga: förlust, sjukdom och skilsmässa trots att du investerat allt i förhållandet.

  • Ingen har 100 % kontroll över de komplexa omständigheterna som omger oss. Det du har kontroll över är dina tankar.
  • Om du intalar dig själv att du inte kan något så paralyserar det dig mitt i svårigheten, och på så sätt kallar du på fler negativa känslor. Om du istället väljer att säga till dig själv: “Jag klarar det här”, så kan det förändra din världssyn fullständigt och ge dig nyfunnen energi och styrka.

Värt att tänka på, iallafall.

4. Livet levs bortom rädslans gränser

Vi har tidigare på sidan pratat mycket om vad som på engelska kallas för “comfort zone”. Det där osynliga utrymmet i vilket du känner trygghet, säkerhet och kontroll.

När du möter motstånd i livet så kanske du någon gång känner att problemen har gått in över gränsen i din säkerhetsbubbla och fängslat dig där inuti. Det lugn och den trygghet du tidigare tagit för givet kan kännas som att det håller på att kollapsa.

Du måste fly från din rädsla genom att kliva ut ur den bubblan.

  • Om du är rädd för att tänka på vad som kan hända efteråt – efter förlusten, efter sorgen, efter svårigheten – börja med att först gå till andra sidan och fråga sedan efteråt. Acceptera det som skett och kom ihåg att livet går vidare vare sig du vill det eller inte, och tar dig med sig. Rör på påkarna.
  • Om du känner dig hotad, eller rädd för ensamheten, rationalisera de rädslorna genom att minnas att du är den som plockar upp dig själv. Låt ditt hjärta ge dig den styrka som krävs.
Livet levs bortom rädslans gränser

5. Jag måste kultivera min inre frid varje dag

Du tar hand om din kost och din vikt, och ser till att gå till läkare för regelbundna hälsoundersökningar. Det är så du tar hand om dig själv och dina känslor varje dag.

Fråga dig själv, när var det du senast tog hand om dina känslor på liknande sätt? Din inre frid som är beroende av dina djupare behov?

Så fort du börjar leva livet genom att konstant söka och sträva efter materiella ting förlorar du greppet om vad som verkligen är viktigt i livet: din lycka och integritet.

  • När svåra tider kommer och knackar på dörren måste du vara förberedd, och det finns inget bättre sätt att förbereda sig än att varje dag kultivera sin inre frid. Se även till att jobba på ditt självförtroende och att lära känna dig själv.
  • Livet flyter på likt en flod, i konstant förändring. Vare sig du vill det eller inte så är du en del av denna flod, och måste därför vara del av den förändring som sker där inuti.

Vi rekommenderar även att du läser: Ge förlåtelse och släpp det förflutna

Sammanfattningsvis kan ingen av oss veta när vi kommer att bemötas av motstånd och när livet kommer att utmana oss. Det är därför det är så viktigt att du förbereder dig själv och förblir stark i både kropp och sinne.

Den som söker regnbågen måste först uppleva stormen.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.