Förbättrar socker den mentala prestationsförmågan?
Fram till nyligen trodde många felaktigt att socker kan förbättra den mentala prestationsförmågan. De senaste studierna ifrågasätter dock detta, och forskare anser nu att kroppen har effektiva mekanismer för att ge hjärnan glukos.
Kort sagt behöver den inte socker utifrån.
Hjärnan förlitar sig på en kontinuerlig tillförsel av glukos från blodomloppet för att bibehålla rätt funktion. Därför konkurrerar den med resten av kroppens organ om glukos när nivåerna sjunker.
Om detta sker så påbörjas följande mekanismer:
- Glukos extraheras från blodet.
- Mängden glukos som resten av kroppens celler får begränsas.
Om blodsockernivåerna å andra sina minskar på grund av brist i näringsintaget, har kroppen andra sätt att få tag på detta ämne.
Den huvudsakliga mekanismen för det är glukoneogenes, där glukos bildas av proteiner och fettsyror.
Detta är generellt en effektiv mekanism som låter kroppen bibehålla säkra blodsockernivåer i situationer av fasta eller när en person inte konsumerar tillräckligt med kolhydrater.
Du kanske även vill läsa: 7 livsmedel som främjar mental hälsa
Sockerkonsumtion och minne
Vissa studier kopplar administreringen av socker till en förbättring i det kortsiktiga minnet.
Denna typ av konsumtion består vanligtvis av att dricka en söt dryck, och resultaten visar att intensiva mentala uppgifter svarar väl på glukos.
Fram tills nyligen hävdade experterna att hjärnan fungerar optimalt med 25 g glukos cirkulerande i blodomloppet, vilket i grova drag är vad en banan innehåller.
Men de senaste artiklarna har dragit slutsatsen att personer med bättre glukostolerans får högre poäng i minnesuppgifter.
Kroppen har väldigt effektiva mekanismer för att få glukos från protein och fettsyror, och på så sätt bibehålla blodsockernivåerna. Hjärnan får därmed rätt mängd glukos och kan jobba effektivt.
Å andra sidan har studier visat att vätskebalansen spelar en stor roll för den mentala prestationsförmågan. En individ som är det minsta uttorkad kommer därför prestera sämre inom minne, koncentration, uppmärksamhet, etc.
Du kanske även gillar: 5 tips för att kontrollera sockersug
Raffinerat socker: sämre än långsamma kolhydrater?
Vissa säger att intag av raffinerat socker resulterar i en form av kortsiktig minnesförlust efter konsumtionen.
Studier har även visat att sockerkonsumtion ibland till och med kan leda till kognitiva hämningar och utvecklingen av komplexa sjukdomar.
Å andra sidan är incidensen av ADHD högre hos barn med mer raffinerat socker och mättat fett i kosten jämfört med de som har mer hälsosamma kostvanor.
Livsmedel som förbättrar den mentala prestationsförmågan
Även om enkla sockerarter kan påverka de kognitiva funktionerna negativt, finns det andra livsmedel som kan förbättra hjärnfunktionen.
Ett exempel är koffein i måttliga mängder, som agerar stimulerande och underhåller hjärnan.
Nitriter som finns i livsmedel som rödbetor ökar kärlvidgningen och därmed blodflödet till hjärnan.
Det huvudsakliga resultatet av det är mer näringsämnen till hjärnan och en förbättring av den kognitiva prestationsförmågan.
Vissa vitaminer, som vitamin C, kan dessutom ha en positiv effekt på den mentala prestationsförmågan och hälsan. Dessa vitaminer kan hjälpa till att förebygga kognitiv försämring, som den vid Alzheimers.
Hur kan socker förbättra den mentala prestationsförmågan?
Glukos är det huvudsakliga bränslet för hjärnan. Att konsumera mat med mycket socker är dock inte nödvändigt för att säkerställa korrekt hjärnfunktion.
Kroppen har som sagt flera mekanismer som försäkrar att tillräckligt med glukos går till hjärnan.
Att konsumera för mycket enkla sockerarter kan faktiskt leda till försämring av de kognitiva funktionerna och utvecklingen av komplexa sjukdomar.
Om du vill förbättra hjärnfunktionen är det bäst att äta nyttigt och balanserat. Om du behöver en snabb boost kan du äta livsmedel med vitamin C och nitriter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mergenthaler P., Lindauer U., Dienel GA., Meisel A., Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends Neurosci, 2013. 36 (10): 587-97.
- McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.