Smoothie som lugnar och läker dina tarmar

Ingredienserna i denna smoothie har alla antiinflammatoriska egenskaper som även hjälper till att stärka immun- och matsmältningssystemen för att optimera deras funktion.
Smoothie som lugnar och läker dina tarmar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina tarmar spelar en stor roll i kroppen eftersom de är rutten genom vilken gifterna tas bort. De reglerar även flera vitala funktioner som garanterar god hälsa. Hälsoexperter är överens om att källan till de flesta allvarligare sjukdomar inkluderar en dålig kost, dålig tarmfunktion och den resulterande ansamlingen av gifter. Därför är det viktigt att nyttja diverse kurer som läker dina tarmar och rensar dem på gifter.

Att ha en stillasittande livsstil och dålig diet kan sätta för stort tryck på dina tarmar eftersom du inte ger dem tillräckligt med näringsämnen för att ordentligt smälta maten, vilket även stör din kropps ämnesomsättning.

Om dina tarmar är inflammerade, svaga eller fyllda med ansamlade gifter sätts hela ditt matsmältningssystems hälsa i riskzonen. Din kropp kan inte absorbera de näringsämnen den behöver och det gör att ditt immunförsvar försvagas, vilket till slut leder till kroniska sjukdomar och problem. Detta kan även bli fallet om man drabbas av cancer, och då är det viktigt att ta vissa försiktighetsåtgärder.

Det är därför viktigt att stödja en hälsosam tarmfunktion och ge din kropp näringsämnena den behöver för att förebygga inflammationer och hålla tarmarna i gott skick. Idag ska vi tala om en smoothie som lugnar och läker dina tarmar.

En speciell smoothie som läker dina tarmar

För att bekämpa inflammation samt lugna och läka dina tarmar är det viktigt att ändra dåliga vanor du kan ha haft, och istället anamma en hälsosam rutin som inkluderar bra näringsintag och gott om träning. Men utöver det finns det även andra små saker du kan göra för att hjälpa till att optimera funktionen hos dina tarmar och förbättra din generella hälsa.

Denna uppfriskande, antiinflammatoriska smoothie kombinerar egenskaperna hos olika frukter och kryddor för att skapa en dryck som har kraftfulla läkande krafter för matsmältningssystemet. För att bättre förstå dess generella fördelar ska vi börja med att förklara egenskaperna hos varje ingrediens.

Mango

Mango och papaya

Tack vare sitt höga innehåll av quercetin och isoquercetin har mango många antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot grovtarmscancer. Mango innehåller även goda mängder vitamin A och C, såväl som karotenoider som stärker immunförsvaret och bekämpar inflammationer.

Papaya

En av de huvudsakliga egenskaperna hos papaya är dess höga koncentration av enzymer vid namn papain och kymopapain, som är kraftfullt antiinflammatoriska ämnen som även accelererar läkande. Papaya innehåller vitamin C och E samt betakaroten, vilket kan tillhandahålla ytterligare hjälp för att minska inflammation.

Ingefära

Gingerol, den aktiva komponenten som ger ingefära sin klassiskt kryddiga smak, gör denna rot till en av de kraftfullaste antiinflammatoriska produkterna som finns.

Vill du veta mer? Ta en titt på: 14 användningar för färsk ingefära

Gurkmeja

Riven gurkmeja

Den aktiva ingrediensen i gurkmeja heter kurkumin, vilket är en kraftfull antioxidant och antiinflammatoriskt medel som kan hjälpa till att lugna diverse delar av kroppen.

Som om det inte vore nog har gurkmeja även cancerbekämpande egenskaper som kan sakta ned eller till och med förebygga utveckling av tumörer och andra relaterade problem.

Kanel

Flera studier har visat att kanel minskar nivåerna av cytokiner (inflammatoriska regulatormolekyler) i kroppen.

Probiotika

Probiotika

Detta är namnet på “bra” bakterier som kan hjälpa till att reglera din tarmflora. När du konsumerar probiotika varje dag hjälper det till att återställa din kropps hälsosamma balans.

Glutamin

Detta är en aminosyra som bidrar till hälsan hos viktiga kroppsliga system, inklusive matsmältnings- och immunsystemen.

Glutamin hjälper till att reparera skada i tarmarna och stödjer tillväxt av tarmslemhinnan.

Hur gör du denna smoothie?

Mangosmoothie

Detta är ett enkelt recept att bereda och ett hälsosamt sätt att reparera och läka dina tarmar utan att orsaka några negativa bieffekter.

Ingredienser

 • 3 1/2 dl sockerfri linfrömjölk
 • 1 dl frusen mango
 • 1 dl färsk papaya
 • 1 dl valnötter
 • 1,5 cm lång bit ingefära
 • 1,5 cm lång bit gurkmeja
 • 1/2 tesked malen kanel
 • 1 matsked chiafrön
 • 1 matsked linfrön
 • 1 matsked pulveriserat L-glutamin
 • 1/4 tesked probiotikapulver

Beredning

 • Häll linfrömjölken i mixern och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
 • Bearbeta alla ingredienser i några minuter tills du fått en krämig konsistens. Du behöver inte en kraftfull mixer eftersom varken nötter eller frön behöver bearbetas.
 • När den är redo dricker du denna smoothie kall, så att de koncentrerade fördelarna inte går förlorade.
 • Det är perfekt att dricka den på tom mage eller som ett substitut för din vanliga frukost.

Denna smoothie läker dina tarmar, men kom ihåg att den endast är ett komplement till en hälsosam livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.