Sluta fixera över ditt ex: så här gör du

Att fixera över ditt ex orsakar inte bara stort lidande utan stagnerar dig och hindrar dig från att gå framåt. Ta reda på vad du kan göra för att få ett slut på det.
Sluta fixera över ditt ex: så här gör du
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta av oss har någon gång varit med om någon slags separation. När detta händer kan det kännas som att hela världen kollapsar runt omkring oss. Den emotionella effekten av att avsluta ett förhållande är obestridlig och oundviklig. Vissa människor tar dock inte sorgeprocessen på tillräckligt allvar, och det kan leda till skadliga beteenden som till exempel fixering över den andra personen. I den här artikeln berättar vi om hur du kan sluta fixera över ditt ex.

Oförmågan att förflytta uppmärksamheten från din tidigare partner är relativt vanligt när en separation gör så att han eller hon inte längre är en del av ditt liv. Många människor i den här situationen fastnar i minnen, och känner ett behov av att ständigt kolla sin ex-partners sociala nätverksprofiler eller letar efter dem i hopp om att återställa förhållandet.

Dessa situationer är skadliga för din självkänsla och hindrar dig från att gå framåt. Ibland kan det dock kännas som att behovet att hålla koll är omöjligt att kontrollera. Att förstå varför det händer och tillämpa några riktlinjer kan hjälpa dig att komma ut ur den onda cirkeln.

Varför är det så vanligt att man fixerar över sitt ex?

Att fixera över ett ex är något som ofta händer när ett förhållande precis har tagit slut Det är inte en fråga om svaghet eller brist på viljestyrka. Faktum är att det finns kraftfulla fysiska och psykologiska orsaker som leder till denna ohälsosamma fixering.

Å ena sidan släpper hjärnan ut ämnen som dopamin, serotonin och oxytocin när vi är förälskade. Dessa hormon aktiverar vår neurala belöningskrets och ger behagliga känslor av eufori och uppfyllelse. När bandet till denna förälskelse bryts upphör denna ström av hormoner, vilket genererar ett slags abstinenssyndrom.  Därtill börjar kortisol (stresshormonet) strömma genom kroppen och orsaka subjektivt obehag, och till och med hälsoproblem. Det är lätt att förstå att kroppen söker efter sina tidigare nivåer av signalsubstanser, vilket är vad som uppmanar dig att kontakta ditt ex.

Å andra sidan innebär slutet på förhållandet också slutet på delade drömmar, förväntningar och framtida planer. Om din identitet varit nära kopplad till rollen som någons partner, medför separationen behovet av att omkonfigurera vem du är. Allt detta kan vara skrämmande och överväldigande, så din initiala respons är att försöka återfå emotionell trygghet.

Kvinna tänker på sitt ex.
Det kan till viss del förväntas att man fixerar över ett ex. Men när det går utöver vissa gränser blir det kontraproduktivt.

Hur du kan sluta fixera över ditt ex

När en fixering inträffar är du inte fri att uppleva de negativa och obehagliga känslor som naturligt följer med sorg. Men det finns många saker du kan göra här. Att sluta fixera över ett ex är delvis en fråga om beslut och disciplin. Och för det kan följande riktlinjer vara till stor hjälp.

Acceptera verkligheten

Den första fasen av sorg är vanligtvis förnekelse. Det är dock viktigt att inte stanna i detta tillstånd för länge och att acceptera att förhållandet är över. Om du fortsätter att hålla kvar tron på att det bara var ett gräl, att det finns en lösning, eller att den andra personen kommer ångra sig och komma tillbaka till dig, så kommer de tankegångarna bara att fängsla dig och hålla dig bunden.

Sluta fixera över ditt ex genom noll kontakt

Om separationen skett nyligen är det normalt att vilja hålla kontakten med din före detta partner för att veta hur de mår. Men att utöva noll kontakt, åtminstone under de första månaderna, är viktigt. Undvik därför att träffa personen och undvik även all form av kontakt. Men se också till att du inte tittar på foton, läser gamla konversationer eller håller koll på vad han eller hon gör online.

Det handlar om att vänja din hjärna till den andra personens frånvaro. Om du fortsätter att söka efter hans eller hennes fysiska eller symboliska närvaro fortsätter du att mata och stärka de gamla neurala förbindelserna. Låt dig själv komma ut ur den hormonella strömmen som förhållandet producerade.

Ge det som hänt en ny mening

Många gånger kan man bli som besatt över ett ex eftersom det kan tyckas överväldigande att acceptera att all den tid, energi och illusioner som man investerat har varit förgäves. Ingen gillar att känna att de har misslyckats.

Därför är det viktigt att försöka ändra hur du uppfattar det som har hänt, och komma ihåg att varje upplevelse som du är och har varit med om berikar ditt liv. Därför har allt betydelse, även om förhållandet har avslutats.

Kvinna håller koll på sitt ex på sociala medier.
Att ständigt titta till ditt ex sociala media är ett av tecknen på att du fixerar över ditt ex.

Fokusera på dig själv

Slutligen är det viktigt att du fokuserar på dig själv. Det hälsosammaste är att fortsätta att ta hand om och vårda alla andra delar av ditt liv. Detta gäller även när du är i ett förhållande. Det är dock vanligt att man tenderar att fokusera för mycket på varandra.

När du tappar fokus på dig själv kan du känna en tomhet som du inte vet hur du ska fylla. Och det bästa alternativet är alltid att börja ägna all den tiden och uppmärksamheten åt dig själv. Knyt an till dig själv, och ta hand om dig själv och dina mål.

Ansträngningen att sluta fixera över ditt ex är värt det

Att låta bli att fixera över ett ex är inte lätt, speciellt när man lider av låg självkänsla eller har varit i ett förhållande av känslomässigt beroende. Det är dock ett beslut man själv måste fatta och upprätthålla för sin egen mentala och emotionella hälsa.

Den enda personen som kommer att stanna hos dig för alltid är utan tvekan du själv. Så prioritera ditt välbefinnande och fokusera din energi och resurser på att arbeta på dig själv. Var tacksam för tiden du tillbringat med den andra personen, var förlåtande och öppna dig för de nya upplevelserna och möjligheterna som kommer därefter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anguita Corbo, A. (2017). Propuesta de intervención para la dependencia emocional: superación de la dependencia tras la ruptura de la pareja (Master’s thesis).
  • Rangel, H. LA QUÍMICA DEL AMOR. Memorias Arbitradas de las IV Jornadas Científicas del Departamento de Ciencias Naturales, 15.
  • Burunat, E. (2016). AMOR: inicio y fin en el cerebro. RIDPSICLO1(1), 40.
  • Sandoval Rodríguez, A. L. La pérdida experimentada tras la finalización de una relación de pareja en el marco del enfoque sistémico.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.