Hur man går vidare efter en separation

Trots att det var svårt för mig i början, glömmer jag dig nu lite mer för var dag som går. Jag fokuserar på mig själv och mitt välbefinnande, för livet går vidare.
Hur man går vidare efter en separation

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De första dagarna efter en separation är verkligen ett helvete. Detta är tidsperioden då det enda man kan göra är att börja gå vidare. Man kan inte sluta tänka på det dåliga, och ej heller på det bra. Men sedan, efter att det har gått lite tid, glömmer man den andra alltmer, utan att man ens tänker på det.

När man gör slut med någon, måste man gå igenom smärta som nästan kan kännas som ett helvete. Obsessiva tankar, tvivel, behovet av att gå tillbaka i tiden…

Allt detta är helt naturligt. Att glömma någon som har varit en viktig del av ens liv, någon man delat så många saker med, är svårt.

Men när man minst förväntar sig det, går det plötsligt att stänga detta kapitel och börja om på nytt.

Jag glömmer dig, men ibland minns jag dig

Jag glömmer dig, men ibland minns jag dig

Många gånger glömmer jag bort dig, efter att jag efter vårt uppbrott gick tillbaka till att leva mitt liv som jag levde förr. Det beror på att det inte finns något “uppbrott” som kan betraktas som allvarligt.

Jag fortsätter att vakna samma tid varje morgon, trots att det ibland känns meningslöst. Jag äter, lite mindre, men jag äter. Maten smakar ändå inte så mycket.

När jag jobbar glömmer jag dig, när jag pratar med mina kollegor, glömmer jag dig. Men när jag kommer hem till mitt tomma hem, sjunker jag ner i avgrunden.

Förut väntade du alltid på mig hemma, men nu är där bara en skrämmande tystnad. När jag går och lägger mig, är du inte längre där i sängen för att krama mig och hålla mig varm.

Efter en separation förändras det som i åratal varit en rutin. Trots att förändringen är bra, finns det mycket motvilja runtomkring det.

Det är naturligt att inte kunna glömma en person som varit så viktig i ens liv, över en natt. Men förr eller senare gör man det.

Därför är det väldigt viktigt att inte hålla fast vid idén att man inte kan leva utan denna person. För det kan man. Och man måste gå vidare.

Jag har gjort slut med min partner. Vad gör jag nu?

Jag har gjort slut med min partner. Vad gör jag nu?

Efter en separation kan man känna sig vilsen. Många platser påminner oss om dem och våra tankar är fulla av “kansken”, tvivel och önskningar om att gå tillbaka i tiden. Men det är dock dags att lära sig hur man går vidare och fortsätter framåt.

Det kan till och med vara så att vi känner att vi är ansvariga för att förhållandet misslyckades. Men vi måste acceptera vad som har hänt och leva i nuet. Vi kan inte förändra det förflutna.

Så, för att lite lättare kunna klara av situationen, hur gör man?

Ta hand om dig själv och skäm bort dig själv

Att börja äta dåligt, sluta träna och låta latheten ta över är en mycket dålig reaktion. Det sätter dig i ett uppgivet och besegrat tillstånd som inte hjälper dig på något sätt.

Men det är en normal reaktion, att automatiskt börja förstöra sig själv, som att man inte är viktig.

  • Även om det känns som att mat inte spelar någon roll, måste man försöka att äta bättre.
  • Att gå och träna kan göra det lättare att känna att man tar hand om sig själv. Det distraherar oss, hjälper oss att må bättre, och släpper in lite glädje.

Använd vänner och familj som stöd

Förutom att en separation kan leda till att man överger sig själv, leder det ofta till att man isolerar sig från andra personer som finns omkring en, som om man har ett behov av att behålla all sin sorg inom sig själv istället för att släppa ut den.

Att ha några bra vänner som känner en väl och som tvingar en att umgås, kan vara någonting mycket positivt. Man behöver inte skämmas för att man gråter, pratar om sina känslor och helt bryter ihop.

Det är tvärtom någonting positivt som kan ge en känsla av befrielse. Familj och vänner är väldigt viktiga pelare att kunna luta sig mot. De kan också motverka känslorna av skuld eller förnekelse om vad som hänt och på så vis avbryta den naturliga sorgeprocessen.

Livet tar inte slut efter en separation

Livet tar inte slut efter ett avslutat förhållande

Det är också viktigt att ifrågasätta vissa övertygelser om “vårt livs kärlek”, “den andra hälften” eller “livspartnern“.

Många låter livet bara passera när de går igenom en separation eftersom de tror att de aldrig kommer att hitta någon annan, eller för att de tror att det var ödesbestämt att vara med denna person.

Men detta är långt ifrån sanningen. Att prata med vänner och familj om detta kan förändra dessa tankar och de kan uppmuntra en till ett mer positivt och verkligt perspektiv.

En separation är inte ett slut, och inte heller något nederlag. Du har lärt dig av det, människor kommer och går, relationer börjar och slutar.

Livet går alltid vidare efter en separation.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.