Du kan och kommer att överleva uppbrott

Trots allt vi fått berättat för oss så skulle vi inte behöva oroa oss när ett förhållande tar slut om vi var kompletta när det började. Alla kan vi överleva uppbrott. Nyckeln är att upptäcka oss själva och vår inre styrka.
Du kan och kommer att överleva uppbrott

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kan överleva uppbrott och gå vidare, så länge du inte låter det få dig att känna dig tom. Tro på den perfekta “bättre hälften” är en av många falska övertygelser som leder till lidande. Det är bara då som uppbrottet ligger och lurar i väntan på att ta din lycka, essens och existens.

Vikten av uppbrott

Ensamt träd

Uppbrott blir irrelevanta när vi ställs öga mot öga med en närståendes död, en allvarlig sjukdom eller en annan situation av stor vikt. Men inget annat ska behöva drabba oss för att vi ska inse att vi ger överdriven vikt åt att bryta upp med vår partner.

Plötsligt sjunker allt, inget känns logiskt och vi tror att vi håller på att dö. Vi är långt från acceptans och, om möjligt, vrider och vänder vi på oss allt mer på grund av smärtan som fångar oss. Kanske gav vi allt till den andra personen. Kanske levde vi oss in i förhållandet när vi i själva verket först borde ha fokuserat på vår självkänsla.

Var vi möjligtvis redan tomma när vi påbörjade förhållandet, men utan att inse det?

Kvinna i röd klänning

Sedan gav vi den andra personen makten och ansvaret att ge oss kärleken vi inte hade för oss själva och säkerheten vi saknade. Men vi har begått ett stort misstag. Vi prioriterade vår partner, idealiserade denne och gjorde personen till vår frälsare. Sedan, när allt förändras, upphör vi att existera.

Du fortsätter existera även efter uppbrott

Din partner säger att han eller hon inte längre känner på samma sätt, och du märker att du slutar vara dig själv. Sedan börjar du försvinna och blekna bort. Men även om personen säger det till dig, även om allt har förändras, fortsätter du att existera.

Det huvudsakliga problemet med att din värld kollapsar är att du bundit dig till den andra personen. Du blev den andra personen och lade många av dina ansvar i dennes händer. Men även om ni bryter upp så går världen inte under. Det kan verka så, men vad som verkligen händer är att du saknar perspektiv.

Om du inte vill sjunka när förhållandet upphör av någon anledning är det viktigt att du bygger ett starkt förhållande med dig själv.

Hjärta som jojo

Varför anstränger vi oss så mycket för att bibehålla goda förhållanden med alla andra, men inte oss själva? Vi undervärderar oss själva. Dessvärre ger vi inte oss själva det värde vi förtjänar, och det är källan till majoriteten av alla våra problem.

Att älska fritt

Ingen lär oss att älska fritt. Disney-filmer, religion och den kontinuerliga publicitet vi utsätts för uppmanar oss att binda oss själva till den andra personen, men oss själva då? Vi tror att vi inte är något om vi inte gör vad vi blivit tillsagda är rätt.

  • “Du måste ha en partner”
  • “Kärlek är lidande
  • “Du måste härda ut i förhållandet”
  • “Kärlek kräver ansträngning”

Alla dessa övertygelser har präntats in i våra sinnen. De påverkar vårt sätt att uppleva både förhållanden och uppbrott. Vi lärde oss aldrig hur man släpper taget, hur man tar beslutet att släppa taget om någon när inget fungerar längre. Därför härdar vi ut, vi trampar ned vår självkänsla, vi förödmjukar oss själva… vi gör tusen och en saker som går stick i stäv med oss själva.

Hjärtan med ansikten

Uppbrott dödar inte. Uppbrott är ofta befrielser från tunga bördor. Låt oss sluta tro på gamla historier som vi än idag tror är sanna. Låt oss idag börja släppa taget om allt som inte gör oss något gott, utan att känna oss skyldiga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.