Att hålla tyst under stormen och tala under lugnet

När du är arg kanske du inte är medveten om vad du säger, så det är bäst att hålla tyst under stormen och senare framföra hur du känner på ett lugnt sätt.
Att hålla tyst under stormen och tala under lugnet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

När en storm drar in visar sig naturen från sin aggressivaste, mest kaotiska sida, och situationen kan ibland vara farlig. Det är inte alltid lätt att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, men en storm kan ibland föra med sig 10 år av ånger. Du måste lära dig att behålla lugnet och hålla tyst under stormen.

Detsamma gäller för mänskliga relationer. Vi kan drabbas av känslomässiga krascher och få utbrott på grund av diskussioner och meningsskiljaktigheter.

När stormen drar in verkar den föra samman alla negativa känslor – utmattning, ilska, bitterhet och missförstånd – och många tappar tålamodet till den grad att de säger saker som de senare ångrar.

När stormen når ditt hjärta

Det är vanligt att prata om hjärtat när relationer och känslor kommer på tal, men där du egentligen känner smärtan och skammen är i din hjärna, och det är där den verkliga stormen brakar loss, och det är viktigt att hålla tyst under stormen.

Låt oss titta på detta i mer detalj.

Diskussioner och psykologiska förändringar

När det inte finns någon utväg, när situationen kolliderar mitt i en diskussion, är det första hjärnan uppfattar ett “hot”.

 • Något attackerar ditt trossystem, din balans och vad som är sant.
 • Du såras av någon du respekterar; denne får dig att tvivla på något som är viktigt för dig.
 • Du känner dig hotad av vissa ord, idéer eller till och med en blick som du uppfattar som hotfull eller föraktande.
Hjärta och hjärna

Din hjärna identifierar dessa situationer som farliga och utlöser en instinktiv reaktion genom att reglera det parasympatiska systemet. Det förbereder dig för att försvara dig själv och även att fly:

 • Pulsen accelererar.
 • Nervimpulser skickas till dina muskler för att förbereda dig för flykt, även om det första det orsakar är skakningar och darrningar som du kan känna i dina händer, din mage eller dina ben.
 • Du upplever agitation, muntorrhet och en gripande ångest som hindrar dig från att tänka klart.

Under “stormen” kan din hjärna inte tänka

När du diskuterar vilt, under dessa starkt laddade känslosamma ögonblick som präglar gräl eller missförstånd, tänker hjärnan bara på att försvara dig och förbereda din kropp för flykt.

Det gör att du inte kan tänka lugnt, hålla tyst eller tala tydligt.

 • Men vad som kan hända mitt i ett gräl är att dina försvarsmekanismer sätts ur spel. Du har inte längre det där “filtret” som hindrar dig från att säga vissa saker.
 • Under denna känslomässiga storm kan du låta varje känsla eller tanke komma ur dig.
 • Du är helt ärlig, men var försiktig eftersom allt du häver ur dig i denna stund är fyllt med negativitet. Det är därför det är vanligt att välja ord fulla av vrede – ord som du senare ångrar.

Även om du kanske först upplever en viss lättnad för att ha sagt vad du känner kommer du så småningom inse att det inte var lämpligt.

Att hålla tyst under stormen och tala under lugnet

Det är en tuff strategi, men om du kan hålla tyst under stormen och spara din energi för stunder av mental klarhet är det alltid det lämpligaste alternativet.

För att göra det kan du använda följande strategier.

Försvarsmuren

När en diskussion uppstår och du plötsligt befinner dig i en obekväm situation kan du tänka dig en försvarsmur i ditt sinne.

Avlägset hus
 • Bakom denna mur står du dig i ett palats av lugn. Men det är ett palats med fönster där du kan se ut och, naturligtvis, lyssna.
 • Genom att vara i detta avslappnade och skyddade utrymme kan du ta in varje ord som personen framför dig säger först senare, när du lugnt kan analysera situationen på djupet.
 • Medan den andra personen hetsar upp sig för att försvara sin synvinkel kan du förbli likgiltig, lugn, och i ett tillstånd som är mottagligt, men inte öppet för gråt eller negativa känslor.

Bestämdhet

När grälet slutat och några timmar eller dagar har gått kan du välja en bättre tidpunkt för att prata. Du måste göra det klart att du inte vill starta ett nytt gräl.

 • Tro det eller ej, men att tala lugnt och stadigt med en annan person får denne att vara tyst och observera dig.
 • Först då kan du hävda din position, samtidigt som du alltid visar att du förstår den andras synvinkel. Även om du inte håller med.
 • Tveka inte att använda dig av personliga uttryck: “Jag är ledsen“, “Jag älskar dig” eller “Jag förstår dig“.
 • Om den andra personen insisterar på att återuppta grälet utan att förstå din synpunkt eller bara fokuserar på skillnaderna mellan er är det inte värt att fortsätta. Det är bättre att upprätta en viss distans mellan er.

Det finns gräl som inte är värda missförstånden och smärtan som kommer av att en person inte vill förstå. Därför är det viktigt att hålla tyst under stormen och tala under lugnet.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pronk, E. J. (2006). Het recept voor ruzie. Medisch specialisten werken in een emotioneel mijnenveld. Medisch Contact.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.