Ingen är tillräckligt viktig för att göra dig bitter

För att resten av världen ska kunna förstöra ditt liv måste du ge ditt godkännande. Om du inte gör det har andra människor inte någon makt över dig, för du är din egen lyckas arkitekt.
Ingen är tillräckligt viktig för att göra dig bitter

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Människor kan förstöra ens liv och göra en bitter. De kan använda rädsla och negativa attityder, göra en osäker och få en att oroa sig över saker som inte är värt det… Det är lika vanligt som det är obehagligt, och nästan utan att veta hur faller man ner i en grå avgrund av apati och allmän sjukdomskänsla.

Något att tänka på är att bitterhet framförallt är oförmågan att vara glad. Innan du kritiserar någon eller skriker “Allt du gör är att förstöra andras liv!” ska du ha tålamod och vara öppen för att den andra personen kanske har ett problem, till exempel depression.

Om allt en person gör är att skada dig, kontrollera dig eller utpressa dig så måste du sätta stopp för det.

Att förstöra andras liv är inte okej

Från och med idag får du inte låta någon göra dig upprörd eller bitter.

Försök att fälla ut ditt känslomässiga paraply för att skydda dig från de skadliga orden från människor som försöker klippa dina vingar när du försöker flyga, som försöker släcka dina drömmars eld eller som dagligen upprepar mantrat att du inte kan när allt du känner är att du vill.

För att sätta stopp för det kan du anamma följande enkla strategier.

Kvinna bland moln

Jag hör dig, jag förstår, men jag skyddar mig själv

Som vi nämnde i början kan negativt beteende präglas av bitterhet, irritabilitet, apati eller till och med dold depression.

 • Att svara med ilska eller ointresse kan intensifiera den andra personens negativa känslor.
 • Det är bäst att lyssna och lugnt, bestämt och tålmodigt besvara personens argument.
 • Om personen behöver hjälp, erbjud några strategier som kan få honom eller henne att få bukt med sina problem.
 • Om personen helt enkelt saknar empati och respekt för dig, öppna upp ditt försvarsparaply och upprätta lite distans mellan er.

Bitterhet botas inte med mer bitterhet

Du kan inte komma över en förolämpning genom att yttra en annan. Rädslor dör inte i närvaro av större rädslor och sorger försvinner inte när du samlar på dig mer negativa känslor.

 • Om din familjemedlem, partner eller vän har en tendens att skapa mörka moln över lyckliga stunder, eller försöker vingklippa dina drömmar och förhoppningar, ska du inte svara med ilska eller reagera med fientlighet.
 • Du måste vara självsäker och även smart. Ibland kan du inte påverka hur människor runt omkring dig uppträder. Det ligger i vissa människors natur att nedvärdera, förolämpa och förringa andra.

Ju förr du accepterar det desto bättre, för det gör att du kan agera på ett mer logiskt sätt: genom att skapa distans eller sätta upp försvarsmurar.

Kvinna med solglasögon

Hur man blir mindre bitter

Om du känner dig bitter är det för att du har fel filosofi, både vad gäller dina tankar och handlingar, utan att du är medveten om det.

Försök istället att släppa saker så att du kan bli lite mindre bitter. Tänk på följande enkla strategier:

 • Försök att inte klaga för mycket. Istället för att beklaga dig över dåliga saker eller vad du saknar bör du försöka uppskatta vad du har eller lösa vad som bekymrar dig.
 • Gör inte ditt liv värre. Folk brukar säga saker i stil med: “Om jag säger upp mig från det här jobbet så kommer det gå åt skogen för mig” eller “Om min partner lämnar mig kommer jag inte kunna fortsätta leva“.
 • Även om du kanske inte inser det så behöver du inte mycket för att vara lycklig. Försök att uppskatta de små sakerna omkring dig.
 • Se över din inre dialog. Ibland kan du vara din egen värsta fiende.
 • Kräv inte något från någon, och förvänta dig inte allt från andra.
 • Älska dig själv villkorslöst och uppskatta dem omkring dig för vilka de är. Älska dem med respekt, precis som du respekterar dig själv.
 • Skratta för att bekämpa det kaos som omger dig. Om någon är fast besluten att trycka ner dig, svara med humor!

Det är inte värt att låta någons “smutsiga trick” ha makt över dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.