10 skönhetstips för lupuspatienter

Lupuspatienter kan använda smink som ett alternativ för att dölja hudrodnad. Upptäck detta och andra användbara skönhetsknep för att hantera de fysiska konsekvenserna av sjukdomen här.
10 skönhetstips för lupuspatienter
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 14 juni, 2023

Att kamouflera de fysiska tecknen på ett autoimmunt tillstånd är inte alltid lätt; det beror på typen och graden av sjukdomen. Lupuspatienter (personer med tillståndet systemisk lupus erythematosus, SLE) kan till exempel dra fördel av vissa skönhetstips som döljer tillståndet och bidrar till självkänslan.

Alternativet kallas terapeutisk smink, vilket tidskriften Enfermería Dermatológica beskriver är hjälpmedel för att täcka fula lesioner med produkter som gynnar medicinsk behandling och förhindrar otrygghet hos personen.

Siffror från Lupus Foundation of America visar att 90 % av alla diagnostiseringar är hos kvinnor och att kutan lupus står för 10 % av alla fall. Medan användning av kosmetika inte botar, bidrar det till självförtroendet att dölja hudskadorna som orsakas av tillståndet.

Vad är lupus?

Lupus är en kronisk sjukdom som orsakar utbredd inflammation och vävnadsskador i de drabbade organen. Definitionen som tillhandahålls av Lupus Research Alliance uttrycker att patienter också kan ha skador på lungor, leder, hjärna, njurar och blodkärl.

Dess ursprung kan påverkas av följande:

  • Genetik
  • Miljöfaktorer
  • Virus och infektioner
  • Epigenetik

Lupus på huden

Personer med kutan lupus följer en behandling som förbättrar utseendet på dermis, lindrar ärr och förhindrar att nya dyker upp. Fjärilsformade utslag, som uppstår på kinderna och näsryggen, bör hållas borta från solen eller artificiellt ljus.

Utbrott förekommer inte bara på huden, utan även på andra delar av kroppen. De tenderar att missfärga eller hyperpigmentera de drabbade områdena. Det är av denna anledning som många lupuspatienter tar till kosmetika som döljer lesionerna.

Vi tror att du kan tycka att den här artikeln är intressant: 7 tips för att hantera lupusrelaterad trötthet

Lupus påverkar patienternas livskvalitet och självkänsla. Därför är det viktigt att hitta alternativ som kan förbättra dessa aspekter.
Lupus påverkar patienternas livskvalitet och självkänsla. Därför är det viktigt att hitta alternativ som kan förbättra dessa aspekter.

Skönhetstips för lupuspatienter

Enligt den spanska akademin för dermatologi och venerologi (AEDV) kan dermokorrigering hjälpa till att återställa en positiv bild hos patienten och gör att han/hon kan uppleva en större självsäkerhet.

Användningen av en särskild produkt måste godkännas av den behandlande läkaren. AEDV understryker också på att det är viktigt att använda icke-täta, hypoallergena, icke-komedogena och enkla formler.

Med hänsyn till experternas rekommendationer, låt oss ta en titt på de bästa skönhetstipsen för lupuspatienter.

1. Applicera fuktighetskräm

Det är viktigt att återfukta huden. Detta gör du innan du applicerar solkräm och annan kosmetika.

Det finns fuktkrämer med antiinflammatoriska komponenter. Liknande kan hud med SLE uppskatta den lätta aspekten av aerosolfuktighetskrämer.

2. Skönhetstips för lupuspatienter: Välj det bästa solskyddet

Kosmetika har ingen effekt om huden inte vårdas ordentligt. Täck huden med solkräm innan du sminkar den.

Bredspektrumsolkrämer är det bästa alternativet, och du bör applicera en ny dos var 80:e minut med mineralpulver som innehåller antioxidanter och zinkoxid.

3. Bär kläder av specialtyg

Det går att hitta kläder som skyddar huden och som också ser snygga ut. Lupus Foundation of America föreslår tätt vävda tyger och ljusa, levande färger eftersom de absorberar mer UV-strålning.

Enligt samma institution kan vi hitta denna typ av kläder i sportbutiker och butiker som säljer solskyddande kläder. De är generellt märkta med förkortningen UPF eller SPF, med hänvisning till den ultravioletta skyddsfaktorn.

Hos dessa butiker kan du även hitta tillbehör som solglasögon och hattar.

4. Skönhetstips för lupuspatienter: Använd icke-irriterande smink

Detta täcker rodnad utan att blockera hudens svett. Hitta smink med maximal täckning som håller så länge som möjligt, men som samtidigt inte irriterar huden. Ljusa kompositioner ser bättre ut på hyn.

5. Kombinera primer och concealer

Primer och grön concealer döljer rodnad. Primer är för hela ansiktet och minimerar porstorleken, medan concealer är det du lägger på efter primern och endast på de fläckar du vill dölja.

6. Skönhetstips för lupuspatienter: Välj rätt foundation

Foundation är nyckeln för att kamouflera brister. Om irritationen inte är intensiv kan vanligt smink fungera.

Men allvarliga utbrott kräver däremot produkter som de som man använder för att dölja tatueringar, som är lämplig för huden och andra delar av kroppen.

7. Konturera ditt ansikte

En del av behandlingen för att kontrollera lupus innebär att man tar kortikosteroider. Bland biverkningarna kan denna typ av medicin leda till en rundhet i ansiktet som är typiskt för Cushings syndrom, enligt Endocrine Society.

Sminktekniken för att få ett smalare ansikte är att konturera käklinjen och sidorna med bronzer. Samtidigt kan du med hjälp av rouge och highlighter ge ljus till hyn.

8. Välj en bra borste

Istället för vilken borste som du än hittar, applicera smink med penslar särskilt utformade för concealer eller heltäckande penslar.

9. Skönhetstips för lupuspatienter: Dra fördel av hårborttagningsremsor

Steroider orsakar också konstant hårväxt i ansiktet. Fråga din specialist om det i ditt fall är lämpligt att ta bort det med hårborttagningsremsor eller krämer. Använd inte rakblad.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Varför vi firar internationella lupus-dagen

10. Behandla fläckar på huden

Om din hud uppvisar på fläckar under behandlingen, kan lotioner med hydrokinon göra ett bra jobb. När sjukdomen är i remission och du har fått läkargodkännande kan du också begära att få laserdepigmentering.

Förutom de direkta effekterna av tillståndet på huden, bör du tänka på att vissa läkemedel också kan orsakar hudförändringar.
Förutom de direkta effekterna av tillståndet på huden, bör du tänka på att vissa läkemedel också kan orsakar hudförändringar.

Självkänsla och skönhet hos patienter med lupus

Det är inte något krav på att bära smink; gör det bara om du själv tycker att det ökar din självkänsla och känsla av välbefinnande. I processen, kom ihåg att det är normalt att uppleva viss sorg eller frustration, särskilt på grund av uppkomsten av symtom som förändrar det fysiska utseendet.

Att lyfta upp din självkänsla med hjälpa av en yrkeskunnig samtalsterapeut kan hjälpa dig att uppfatta vissa händelser som mindre stressande och kan minska din känsla at utsatthet, som förklaras i en artikel i Revista Cubana de Reumatología.

Precis som dessa skönhetstips för lupuspatienter kan hjälpa till att förbättra hudens utseende, kan samtidigt ett adekvat stödsystem göra övergången uthärdlig. Familj, vänner och husdjur är alla exempel på stöd i denna situation.

Att ta sig tid att acceptera sjukdomen underlättar också personens förståelse för diagnosen och öppnar vägen för att känna sig bekväm med de kosmetiska alternativen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.