Asymmetriska ansikten: vad är orsaken och hur behandlar man det?

Asymmetriska ansikten kan vara enormt charmerande på unika sätt. Därmed bör de bara behandlas om de orsakar funktionella eller psykosociala problem.
Asymmetriska ansikten: vad är orsaken och hur behandlar man det?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2022

Asymmetriska ansikten, eller ”ansiktsasymmetri”, är tillstånd där det föreligger en större disharmoni mellan ansiktets två sidor. När vi säger två sidor hänvisar vi till de sektioner som uppstår genom att dra en tänkt vertikal linje längs mitten av ansiktet.

Generellt sett uppstår asymmetriska ansikten genom två modaliteter. En är när disharmonin är i käken eller överkäken; den andra är när flera ben är inblandade. I det senare fallet kan bland annat kindben, ögonhålor, näsa och panna påverkas.

Ibland kommer asymmetrin från en disharmoni av muskler, hud eller nerver. Hur det än må vara kräver ett asymmetriskt ansikte endast en intervention om det är mycket uppenbart, till den grad att det orsakar psykologiska eller sociala konsekvenser för den drabbade personen.

Vad kan orsaka asymmetriska ansikten?

En pojke kliar sig i ansiktet
Ett asymmetriskt ansikte innebär närvaron av ansiktsdisharmoni.

Det finns flera skäl som kan leda till en asymmetrisk ansiktskonfiguration. De viktigaste är följande.

Medfödd kongenital muskulär torticollis

Medfödd torticollis består av en kontraktur av muskeln sternocleidomastoideus som sitter i nacken och gör att vi kan vrida på huvudet. Detta problem uppkommer av en dålig position av fostret inuti livmodern eller av skadlig extraktion eller annat trauma under förlossningen.

I det här fallet är det som uppstår en avvikelse av ansiktet mot den drabbade sidan. Detta får barnet att föra örat mot axeln och hakan mot motsatt sida. Denna disharmoni är relativt lätt att korrigera.

Problem med tänder och käke

I det här fallet utvecklas inte käken korrekt och detta ger upphov till ett asymmetriskt ansikte. Därmed uppstår fel på bettet. Detta kan inträffa i det vertikala, tvärgående eller anteroposteriora planet. Ganska ofta påverkar det inte bara utseendet, utan ger också problem med att äta, tala eller till och med andas.

Kraniosynostos

Detta är ett medfött tillstånd där en eller flera sömmar i barnets huvud stängs tidigare än normalt. I barnets skalle finns det plattor av ben som fortfarande växer. Kanterna där dessa plattor möts kallas för sömmar, eller suturer.

Under normala förhållanden ska sömmarna inte stängas förrän barnet är mellan 2 och 3 år. Om detta inträffar tidigare leder det till ett onormalt format huvud och som ett resultat ett asymmetriskt ansikte.

Växtspurtar

En växtspurt är en plötslig och accelererad period av växande. De är periodiska och frekventa fram till 4 års ålder. Därefter saktar processen ner till puberteten, då en av dessa “tillväxtspurtar” inträffar igen.

Asymmetriska ansikten kan konfigureras under den tillväxtspurt som motsvarar puberteten. I det tillståndet kan den ena sidan av käken växa snabbare än den andra.

Hemifacial mikrosomi

Hemifacial mikrosomi är en sjukdom där ena sidan av ansiktet inte är fullt utvecklad. I vissa fall är båda sidorna av ansiktet påverkade eller så involverar deformiteten även skallen som helhet.

Denna anomali kan variera från mild till svår. Det kan påverka ansiktsformen, men även örat, tänder, käken, kinder och nerver. Orsaken till detta problem tros vara genetisk.

Andra orsaker till asymmetriska ansikten

Det finns även andra faktorer som kan skapa asymmetriskt ansikte. Bland dem finns följande:

 • Åldrande. Brosk fortsätter att växa efter puberteten och detta kan orsaka asymmetri i ansiktet med åren.
 • Tandvård. Tandutdragning, liksom användning av tandproteser, påverkar ansiktsformen.
 • Tobakskonsumtion. En studie har visat att det finns ett samband mellan rökning och ansiktsasymmetri.
 • Skada. Trauma kan ändra formen på ansiktet.
 • Stroke. Detta tillstånd orsakar paralys i en del av ansiktet, och att ansiktet då hänger på den sidan.
 • Bells pares. Detta är en plötslig ansiktsförlamning som nästan alltid är tillfällig.
 • Livsstil. Att ständigt ha en dålig hållning kan leda till missbildningar i ansiktet.

Hur man upptäcker om ett ansikte är symmetriskt

Ibland kan man upptäcka asymmetriska ansikten med blotta ögat, ibland inte. Om man inte märker det, kanske det inte heller är relevant att uppmärksamma det. Men om någon vill kontrollera om de har ett asymmetriskt ansikte, finns det en enkel metod för att göra det.

Det enklaste är att ta en bild med huvudet rakt och ansiktet vänt framåt. Gör sedan följande:

 • Rita en vertikal linje från pannan till hakan.
 • Rita en horisontell linje från den ena ögonvrån till den andra.
 • Dra en horisontell linje som förenar de båda mungiporna.
 • Efter det, rita en linje som förenar de två motsatta punkterna på den bredaste delen av ansiktet.
 • Dra slutligen en linje mellan båda näsborrarna.

Om den raka linjen i slutändan sammanfaller med ansiktets disposition, har personen ett symmetriskt ansikte. Om den inte gör det, då pratar vi om ansiktsasymmetri. Ur medicinsk synvinkel har detta emellertid ingen betydelse.

När är behandling nödvändig?

Man bör endast behandla asymmetriska ansikten om de orsakar betydande funktionella eller estetiska problem. Det vill säga när det begränsar personen att utföra vissa aktiviteter eller hindrar dem avsevärt. Samma gäller även när utseendet genererar psykosociala svårigheter.

Frågan om utseende är väldigt subjektiv. En person kan känna att en viss asymmetri i ansiktet är enormt tydlig, trots att det inte är så. Om detta är fallet är personen inte en kandidat för medicinsk behandling.

Behandlingar tillgängliga för asymmetriska ansikten

En man som opereras i ansiktet
Kirurgi kan korrigera ett asymmetriskt ansikte.

Det är endast de mest påtagliga fallen av asymmetriska ansikten som kan korrigeras med käkkirurgi. Operationen återställer vanligtvis önskad funktion och estetik till ansiktet. I huvudsak finns det tre metoder för detta kirurgiska ingrepp:

 • Maxillär ortognatisk kirurgi. Endast den ena käken opereras.
 • Bimaxillär ortognatisk kirurgi. Båda käkarna opereras.
 • Bimaxillär eller monomaxillär kirurgi. Det kan åtföljas av andra estetiska operationer. Man kan använda sig av denna procedur när det föreligger en generaliserad asymmetri.

Det sista alternativet kan åtföljas av näsplastik, ögonlocksplastik, implantat och ansiktsfyllmedel beroende på fall. I allmänhet sker dessa procedurer med låg risk och de genererar sällan komplikationer.

Asymmetriska ansikten kan också vara attraktivs

Det har ännu inte tillkommit några vetenskapliga studier som kan bevisa att ansiktsövningar har någon inverkan på ett asymmetriskt ansikte. Forskare har dock börjat intressera sig för att studera detta närmare. Vad som är säkert är att om asymmetrin beror på muskelsvaghet eller oregelbundenhet i muskeltonus så finns det ansiktsövningar som kan hjälpa till att rätta till detta.

Tänk på perfekt symmetri inte alltid är mer estetiskt tilltalande. Ofullkomligheter kan ge stor personlighet och attraktivitet till ett ansikte. Så det är bara värt att åtgärda det om asymmetrin har direkt negativa effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carrascosa, A., Audí, L., Bosch-Castañé, J., Gussinyé, M., Yeste, D., Albisu, M. Á., … & Baguer, L. (2008). Influencia de la edad de inicio del brote de crecimiento puberal en la talla adulta. Medicina Clínica, 130(17), 645-649.
 • Okada HC, Alleyne B, Varghai K, Kinder K, Guyuron B. Facial changes caused by smoking: a comparison between smoking and nonsmoking identical twins. Plast Reconstr Surg. 2013 Nov;132(5):1085-1092. doi: 10.1097/PRS.0b013e3182a4c20a. PMID: 23924651.
 • Sora, C., & Jaramillo, P. M. (2005). Diagnóstico de las asimetrías faciales y dentales. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia, 16(1 y 2).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.