Skivepitelcancer i huden: orsaker, symtom och behandlingar

Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer. Även om det vanligtvis inte är dödligt, kan det vara mycket allvarligt.
Skivepitelcancer i huden: orsaker, symtom och behandlingar
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 06 maj, 2023

Skivepitelcancer är en typ av cancer som drabbar huden. Faktum är att skivepitelceller finns i många vävnader i kroppen, också bortom huden. Till exempel kan de också förekomma i lungorna och halsen.

I den här artikeln kommer vi emellertid att hänvisa till skivepitelcancer i huden. Detta är en typ av malign neoplasm som tenderar att växa långsamt. Den kan dock fördjupas och invadera andra strukturer.

I de flesta fall uppstår det i samband med solexponering. Det betyder att förebyggande är möjligt.

Vad är skivepitelcancer?

Skivepitelcancer i huden (eller kutant skivepitelcancer) är den näst vanligaste formen av hudcancer. Detta förklaras i en artikel från amerikanska Hudcancerfonden. Det bildas av skivepitelceller som utgör en del av det mellersta och yttre lagret av huden.

Dessa celler är platta och genomgår kontinuerlig förnyelse. På så sätt försvinner döda celler från huden samtidigt som nya bildas. Karcinom uppstår när dessa celler börjar föröka sig okontrollerat.

Problemet är att de har malign potential och kan invadera andra strukturer. I de flesta fall är denna cancer inte dödlig. Den kan dock skada närliggande vävnader eller skapa metastaser.

Vissa studier uppskattar att förekomsten av skivepitelcancer i Spanien är 38,16 fall per 100 000 invånare. Andra vanliga former av hudcancer inkluderar basalcellscancer och melanom.

Symtom på skivepitelcancer i huden

skivepitelcancer
Symtomen på skivepitelcancer i huden kan se olika ut och ibland vara svåra att identifiera. Därför är det viktigt att låta en hudläkare att kolla upp födelsemärken som detta.

När det gäller kutant karcinom, som förklaras av specialister på Mayo Clinic, uppträder dessa lesioner i områden som utsätts för solen. Det kan till exempel uppkomma på läpparna, ansiktet och hårbotten. Det kan vara ett platt sår med en slags skorpa på ytan eller en fast, rödaktig knöl.

Dessutom kan det också ta formen av ett icke-läkande sår eller ett upphöjt område på ett ärr. I munnen kan det se ut som en grov fläck eller ett rödaktigt sår.

Studier visar att utvecklingen av dessa hudskador varierar från månader till år, med långsam, progressiv tillväxt som gradvis invaderar frisk vävnad.

Vad kan orsaka det?

De flesta fall av skivepitelcancer i huden är förknippade med solexponering. De är i själva verket relaterade till ultraviolett strålning. De är också vanligare hos personer som använder solarielampor eller solar på solarier.

Som en artikel från American Academy of Dermathology Association förklarar, har de flesta drabbade ljus hud. De har också en historia av att inte skydda sin hud med kläder eller solskyddsprodukter.

Det finns dock också andra fall av skivepitelcancer som uppträder på områden av huden som vanligtvis inte utsätts för solen. Av denna anledning föreslås andra faktorer kunna orsaka denna cancer, såsom till exempel immunsjukdomar.

Riskfaktorer

Att ha ljus hud ökar risken för denna cancer. Dessutom tenderar personer med ljusa ögon och ljust hår eller som har mycket fräknar att vara mer benägna att drabbas av det, särskilt om de har en tendens att bränna sig i solen.

Faktum är att om man ofta bränner sig i solen i barndomen verkar detta avsevärt öka risken. Detsamma gäller om det har förekommit andra precancerösa lesioner på huden, såsom åldersfläckar och aktiniska keratoser.

Forskning uppskattar att denna typ av hudcancer är 2 till 3 gånger vanligare hos män och att de oftast förekommer hos personer över 50 år. Andra riskfaktorer inkluderar infektioner och kronisk hudinflammation.

Xeroderma pigmentosum är en sällsynt sjukdom som också ökar sannolikheten för karcinom. Det är en patologi som orsakar extrem känslighet för solljus. Därför är skadorna på huden allvarligare.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: De 5 främsta symtomen på skelettcancer

Hur ställer man diagnosen?

Diagnosen skivepitelcancer kräver en grundlig fysisk undersökning. Helst bör en hudläkare undersöka lesionen. Läkaren bör också känna till hela patientens medicinska historia.

Ytterligare tester krävs dock för att nå en korrekt diagnos. En hudbiopsi är det mest effektiva sättet för att diagnostisera sjukdomen . Det går ut på att man tar bort en del av eller hela lesionen för laboratorieundersökning.

Från biopsidata kan man sedan identifiera och klassificera skivepitelcancer. Den nya stadiesystem från amerikanska Joint Committee on Cancer tar hänsyn till tumörstorlek, invasion av djupa strukturer samt spridning till lymfkörtlar och metastasering till andra organ.

Tillgängliga behandlingar för skivepitelcancer i huden

Behandlingen av skivepitelcancer kan se olika ut. Det beror på tumörens storlek, dess placering samt huruvida den sprit sig till andra strukturer.

Behandling om karcinomet är litet

De flesta fall av skivepitelcancer diagnostiseras i de tidiga stadierna. Detta gör att de kan avlägsnas med minimalt invasiva och lokala metoder, särskilt om tumören har liten eller ingen spridning.

En av de mest använda terapierna är laserbehandling. Det är användbart när lesionen är mycket ytlig. Det gör att man kan undvika skador på den omgivande vävnaden och lämnar mycket lite ärrbildning.

En annan av de enklaste teknikerna är ablation med flytande kväve. Det kallas också kryokirurgi. Detta är en enkel teknik som kan utföras på hudläkarens mottagning.

Fotodynamisk terapi kan också vara effektiv i dessa fall. Också metoderna curettage och elektrodesikation kan användas för att avlägsna och täta tumörens bas.

Behandlingar av större tumörer

När skivepitelcancer när mer omfattande eller djupare krävs mer invasiva åtgärder. Kirurgi är den mest använda metoden. Den går ut på att man tar bort den skadade huden och ett visst område runtomkring den.

Men det finns i dagsläget även andra alternativ. En av dem är Mohs operation. Detta är en procedur där man kan avlägsna cancervävnaden på ett mycket specifikt sätt, som i lager. Sedan skickar man också prover till ett laboratorium för att kontrollera om tumörfri vävnad har nåtts.

Strålbehandling är också en vanlig använd metod, särskilt i de fall där man tror att det finns en hög risk för återfall.

skivepitelcancer strålbehandling
Strålbehandling mot hudcancer är reserverad för patienter med hög risk för återfall.

Behandling av skivepitelcancer som spridit sig

När vi talar om spridning menar vi att tumören har spridit sig till andra delar av kroppen, bortom huden. I dessa fall är begränsade kirurgiska tekniker inte botande.

Därför behöver man utföra systemiska behandlingar. En av de terapeutiska metoderna är kemoterapi. Numera kan också läkemedel som specifikt riktar sig mot tumören användas.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 vanliga symptom på cancer som de flesta ignorerar

Går det att förhindra att drabbas av skivepitelcancer i huden?

Skivepitelcancer i huden är ofta relaterat till UV-strålning. Därför finns det många sätt som kan hjälpa till att förhindra att det uppstår.

Nyckeln är att hålla huden skyddad från solen, särskilt under de soligaste timmarna på dagen. Vid tillfällen då du blir exponerad för solen bör du alltid använda solskyddsmedel. Faktum är att det rekommenderas året runt, oavsett årstid.

Dessutom bör du undvika solarier. En annan av grundpelarna för förebyggande är att undersöka din hud ofta, särskilt om du har riskfaktorer, såsom ljus hud.

Det viktigaste är att alltid konsultera en specialist i händelse av onormal hudtillväxt. Ovanliga sår och sår som inte läker bör undersökas. Detsamma gäller rödaktiga knölar och vårtor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carcinoma de células escamosas de la piel – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/squamous-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20352480
  • Tipos de cáncer de piel: descripción general del carcinoma de células escamosas. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/scc
  • Carcinoma de Células Escamosas – La Fundación de Cáncer de Piel. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://cancerdepiel.org/cancer-de-piel/carcinoma-de-celulas-escamosas
  • Farasat S, Yu SS, Neel VA, Nehal KS, et al. A new American Joint Committee on Cancer staging system for cutaneous squamous cell carcinoma: creation and rationale for inclusion of tumor (T) characteristics. J Am Acad Dermatol. 2011 Jun;64(6):1051-9.
  • Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016;  59( 2 ): 6-14.
  • Tejera-Vaquerizo A, Descalzo-Gallego MA, Otero-Rivas MM, Posada-García C, et al. Skin Cancer Incidence and Mortality in Spain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Actas Dermosifiliogr. 2016 May;107(4):318-28.
  • Victoria Bárzaga Héctor Oscar. Carcinoma de células escamosas invasivo diferenciado: presentación de un caso. AMC  [Internet]. 2010  Ago [citado  2022  Mayo  26] ;  14( 4 ).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.