8 vanliga symptom på cancer som de flesta ignorerar

8 vanliga symptom på cancer som de flesta ignorerar

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Cancer är en allvarlig men behandlingsbar sjukdom så länge den upptäcks i tid. Visste du att det finns många vanliga symptom på cancer som många ignorerar? Det är därför förebyggande och att lyssna på kroppen är väldigt viktigt; den kanske försöker berätta något för dig. Det är det enda sättet att upptäcka cancern innan sjukdomen gått för långt.

Det finns faktiskt många symptom som vi ofta förbiser eller tillskriver andra vardagliga problem. Om du vet hur man håller utkik efter dessa tecken kan du kanske förebygga ett mycket större problem.

Konstant hosta eller snarkningar

Om du lider av konstant hosta eller snarkar hela tiden kan det vara ett tecken på en förkylning som vägrar ge upp. Men var försiktig, för det kan även vara ett tecken på att något mycket allvarligare försiggår.

  • Om du lider av en hosta eller snarkningar som inte försvinner är det bäst att tala med en läkare.
  • Normalt sett är det inget att oroa sig över, men det kan även vara ett symptom på hals-, struphuvuds- eller lungcancer.
  • Så oavsett om du är en rökare eller inte bör du träffa en läkare om symptomen inte försvinner.

Kronisk trötthet och utmattning

Kroniskt trött man

Kronisk trötthet och utmattning kan vara ett tecken på järnbrist eller gå djupare än så, eftersom det kan tyda på en allvarligare sjukdom. Om du lider av konstant, extrem trötthet kan det vara ett tecken på cancer, så vänta inte. Träffa en läkare omedelbart.

Extrem trötthet är ett av symptomen på leukemi – blodcancer.

Blödningar mellan menstruationer

Om du blöder utanför din normala menstruationscykel ska du omedelbart uppsöka din läkare. Det är ytterligare ett symptom på cancer, i detta fall i livmodern. Om blod dyker upp i din avföring kan det röra sig om koloncancer.

Hudfläckar och prickar

Hudfläckar i ansiktet

Alla har leverfläckar, men om du ser nya dyka upp eller om de byter form, storlek eller färg ska du boka möte med en hudläkare för att utesluta hudcancer.

Förändringar i blåsan

Alla förändringar i dina urineringsvanor kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. Det kan röra sig om cancer i blåsan eller njurarna. Att blöda kan vara ett tecken på tumörer i urinvägarna och är inte bra. Boka tid med din läkare så fort du upptäcker det.

Nya knölar

Kvinna känner på sina bröst

Ibland kan små knölar dyka upp i kroppen och misstas för finnar eller liknande. Men var försiktig, för det kan röra sig om något annat.

Flera typer av cancer kan kännas genom huden:

  • Bröstcancer
  • Testikelcancer
  • Lymfkörtelcancer
  • Mjukvävnadscancer

Uppkomsten av en massa eller hårdhet kan vara ett tidigt eller sent tecken på cancer. Det kan vara en godartad cysta eller en cancertumör i hudvävnaden.

Det är bäst att uppsöka din läkare för en undersökning.

Viktnedgång utan anledning: Ett symptom på cancer

Om du upplever oförklarlig viktnedgång på upp till sju kilo eller mer kan det vara det första tecknet på cancer. Det är framförallt ett karaktärsdrag för cancer i bukspottkörteln, magen, matstrupen eller lungorna.

Bäckensmärta

Kvinna med smärta i bäckenet

Bäckensmärta brukar vara väldigt jobbigt och kan komma med inflammation. Det må vara ett symptom på många sjukdomar, men det kan även vara indikativt på cancer, så var på din vakt.

Du kanske känner smärtan på grund av cystor i äggstockarna eller cancer kopplad till de kvinnliga reproduktiva organen. Träffa din läkare så snart som möjligt för att utesluta det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.