Nycklar för att skydda sig mot UV-strålar

Vet du vad som är nyckeln till att skydda dig mot UV-strålar? Här kan du läsa om några aspekter av solens exponering som du behöver vara försiktig med för att du ska kunna njuta av din tid utomhus till fullo.
Nycklar för att skydda sig mot UV-strålar

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Solskyddsmedel är ett filter som inte blockerar alla UV-strålar. Därför är det bara ett komplement till de andra åtgärder du behöver tillämpa. I den här artikeln kan du se hur du kan skydda dig mot UV-strålar.

Vet du vad som är nyckeln till att skydda dig mot UV-strålar (ultravioletta strålar)? Många använder solglasögon för att undvika solen. Men vilka andra åtgärder bör du vidta för att skydda dig själv och undvika solbränna och röd hud?

Nedan kan du läsa om några aspekter av solens exponering som du behöver ta hänsyn till för att du ska kunna njuta av din tid utomhus till fullo.

Åtgärder du kan vidta för att skydda dig mot UV-strålar

Du behöver vidta ett flertal skyddsåtgärder för att förhindra skador orsakade av ultraviolett strålning från solen. Nedan tar upp några av de viktigaste.

Sätt på dig en hatt

Som en artikel publicerad i The British Journal of Dermatology bekräftar, är bredbrättade hattar de som erbjuder mest skydd. Detta eftersom att de täcker dina öron, näsa, ögon, hårbotten och panna. Vi kan ibland glömma dessa områden, men bör vara noga med att skydda även dessa eftersom solens strålning även kan skada dem.

Ordentliga kläder skyddar dig mot UV-strålar

Experter rekommenderar att du bär kläder som täcker all hud när du är utomhus. Mörka färger ger mer skydd. Tyg med tät väv ger också mer skydd än tunt tyg med slätvävt eller löst vävt tyg. Likaså är torra kläder mer skyddande än våta kläder.

Man bör notera att kläder inte helt blockerar alla typer av UV-strålar. Om man kan se ljus genom tyget kan UV-strålar också tränga in genom det.

Idag tillverkar många textilföretag kläder med UV-skydd. De har vanligtvis en etikett som anger UV-skyddsfaktorn (skyddsfaktor mot ultraviolett strålning eller UVF) på en skala från 15 till 50+. Ju högre UVF-värde, desto högre skydd ger det.

Undvik solarier

Kvinna med märken från solbad

Många tror att UV-strålarna från ett solarium inte är skadliga, men de har fel. Solcellslampor avger UVA- och UVB-strålar.

Användningen av denna konstgjorda metod är förknippad med en högre risk att drabbas av hudcancer, eller melanom, särskilt om du börjar sola i solarium före 30 års ålder. Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat denna information.

Vill du se solbränd ut finns det flera hälsosamma alternativ du kan ta till, t.ex. brun utan sol i form av sprayer eller krämer.

De små UV-lamporna som man använder för att påskynda torkning av nagellack i gelmanikyr avger också UVA-strålar. Därför rekommenderar experter att du applicerar solskyddsmedel på dina händer innan du använder dem.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Behandla solbränna med dessa 5 naturliga huskurer

Använd solglasögon med UV-skydd

Det är lika viktigt att bära solglasögon som blockerar UV-strålar som andra skyddsåtgärder. American Academy of Ophthalmology rekommenderar att man ser till att dessa glasögon inte bara skyddar ögonen utan även de ömtåliga delarna runt dem.

Idealiska solglasögon blockerar 99 % till 100 % av UVA- och UVB-strålar. Innan du köper ett par solglasögon, är det rekommenderat att du läser på etiketten:

 • Se till att det står “UV-absorption upp till 400 nm” eller “uppfyller ANSI-standarderna för UV-skydd”, eftersom det betyder att de blockerar minst 99% av UV-strålarna.
 • De som uppger att de är för kosmetiskt bruk blockerar bara cirka 70% av UV-strålarna.
 • Om det inte står något på etiketten ger solglasögonen inget UV-skydd. Leta alltid efter CE-märkning eller ANSI-märket. Polariserade glasögon minskar bländning, men inte strålning.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 9 konsekvenser av att inte använda solglasögon

Håll dig i skuggan: En av nycklarna för att skydda dig mot UV-strålar

Denna enkla åtgärd är det bästa sättet att begränsa UV-exponering. Detta är särskilt viktigt mellan kl. 10 och 16, eftersom strålningen är som mest intensiv under dessa timmar på dygnet.

För att kontrollera intensiteten kan du göra skuggtestet. Om din skugga är mindre än du är, är UV-strålarna väldigt intensiva och det är viktigt att skydda dig.

Du måste komma ihåg att moln inte blockerar UV-strålar. Därför behöver du fortfarande skydda dig även om det är molnigt.

Stranden och snötäckta områden ökar mängden UV-strålning eftersom de reflekterar solljus. Solens strålar kan även studsa av vattnet och är starkare under vår- och sommarmånaderna. I bergsområden är solstrålningen mycket starkare.

Applicera solkräm

Kvinnan applicerar solskyddsmedel för att skydda mot UV-strålar

 

Solskyddsmedel är ett filter som inte blockerar alla UV-strålar. Du får fortfarande mycket strålning även när du använder dessa medel på rätt sätt. Därför är de bara komplement till de andra åtgärder du behöver tillämpa.

Du måste läsa solskyddsetiketterna ordentligt. Experter rekommenderar ett solskyddsmedel med en solskyddsfaktor (SPF) på 50 eller mer och med ett brett skyddsområde, både mot UVB- och UVA-strålar.

Solskyddsmedel med SPF 50 filtrerar cirka 98% och SPF 100 cirka 99 % av solstrålningen. Som du kan se är skillnaden mindre ju högre siffra. Inget solskydd ger totalt skydd.

Du kan hitta solskyddsmedel i många olika former:

 • Gel
 • Kräm
 • Spray
 • Lotion
 • Salva
 • Läppbalsam

Dessutom är det viktigt att kontrollera produktens utgångsdatum innan du börjar använda den. När den väl öppnats är den bara effektiv i ett år.

Du bör alltid applicera solskyddsmedel innan smink eller insektsmedel. Kom ihåg att applicera på ansikte, öron, armar, hals och alla andra delar av kroppen som inte täcks av kläder.

Experter rekommenderar att du applicerar solkräm varannan timme om du behöver utsätta dig för solen, eller efter att ha tränat, jobbat, simmat eller lekt.

Vikten av att skydda dig mot UV-strålar

Som vi nämnde ovan är det viktigt att du vidtar grundläggande skyddsåtgärder för att förhindra skador som orsakas av solens ultravioletta strålar, särskilt på sommaren.

Ju mörkare huden är, desto bättre kan den skydda sig. Det innebär att personer med ljusa ögon och vit hud samt rödhåriga och personer med blont hår mest känsliga. Men oavsett hudtyp, bör alla personer använda solskyddsmedel och följa nödvändiga åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vallejo, E. O., Vargas, N., Martínez, L. M., Agudelo, C. A., & Ortiz, I. C. (2013). Perspectiva genética de los rayos UV y las nuevas alternativas de protección solar. Revista Argentina de Dermatologia.
 • M. de la Torre Iglesias, P., & Álvarez Álvarez Covadonga. (2010). Consejo farmacéutico en dermoprotección infantil. Farmacéuticos Comunitarios.
 • Batlle, C. (2005). Factor de protección solar. OFFARM.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.