5 skäl att vara lycklig

Vår väg till lycka kan ofta verka oändlig. Det finns dock oerhört många anledningar till att vara glad i vår närhet. Läs mer i dagens artikel om fem specifika skäl att vara lycklig.
5 skäl att vara lycklig

Senaste uppdateringen: 06 september, 2022

Vad är lycka? Vissa människor kan definiera det som en känsla, en omständighet eller som en känsla av tillfredsställelse, glädje och njutning. Det finns många olika skäl till att vara lycklig.

Detta beror på att lycka är subjektiv för hur varje person ser på livet. Vissa människor behöver mer i sina liv än andra, men det finns alltid något skäl till att kunna vara lycklig.

En oförmåga att vara lycklig beror på de känslomässiga bördor en person bär på. Därför är nyckeln att hålla fast vid en positiv attityd när du går igenom livet. Idag vill vi öppna dina ögon till fem skäl till att vara lycklig som kan hjälpa dig att må bättre varje dag.

Skäl att vara lycklig

De 5 skälen att vara lycklig som vi tar upp i den här artikeln är mycket praktiska. Det här är saker som vi lätt kan glömma eftersom vi ständigt kan känna oss oroliga och stressade. Men tack vare dessa skäl kommer du att kunna förbättra din mentala hälsa och uppleva positiva resultat.

1. Du är vid liv

Detta skäl kan verka alltför grundläggande, men det har ett enormt värde när man tittar på mängden kritiska och terminala hälsorelaterade problem en person kan lida av.

När du ser på det ur detta perspektiv inser du att det att leva och vara frisk är ett privilegium som du inte får ta för givet. Tänk på att du lever och mår bra och andas in denna livskraft.

2. Skäl att vara lycklig: Du har talang

Alla har någon viss talang som gör dem unika. Den talangen är något som bara ett fåtal har och du är en av dem.

Lyft fram din potential och dina talanger och gör dem till ett av dina skäl att vara lycklig. Försök inte att dölja dem. Om du visar din talang och använder den kommer du att uppleva varaktig tillfredsställelse.

3. Du är älskad

Dina nära och kära finns runt dig och gör sitt bästa för att stötta dig, även om du kanske aldrig har lagt märke till det förrän nu. Det är viktigt att ta lite tid att reflektera över familjen och vännerna som bryr sig om dig och som det ibland kan vara lätt att ta för givet.

För att göra det är det bäst att hitta en ny nivå av känslomässigt djup och lära sig att förstå hur lycklig du är att ha människor som älskar dig i ditt liv.

skäl att vara lycklig: familj spelar kort

4. Det bästa har ännu inte kommit

Ta dig tid att se tillbaka på ditt liv och inse hur mycket du har växt under vägen. Detta hjälper dig att se hur livet hela tiden blir bättre och att det bästa därför ännu inte har kommit.

Även om det är sant att livet kan vara en berg- och dalbana, fortsätt se framåt och lär dig av dina erfarenheter. Du är en bättre människa idag än du var igår, och i morgon kommer du att vara bättre än du var idag.

5. Skäl att vara lycklig: Ingenting varar för evigt

Ingenting varar för evigt, oavsett om det är något positivt eller något negativt. Allt går hela tiden runt, runt i sin cykel. Därför är det inte hälsosamt att hålla fast vid en svår tid i sitt liv. Istället bör du arbeta på att komma igenom den tiden med hjälp av din tidigare erfarenhet och visdom.

När du väl accepterar det och förstår att livet ständigt förändras kommer du att inse att det finns otaliga skäl att vara lycklig. Låt livet överraska dig och se till att uppskatta det du har för tillfället.

Saker du bör undvika

Lycka är något du strävar mot, så det är viktigt att undvika vissa skadliga attityder om du vill förbättra ditt välbefinnande. Vi delar nedan några saker du bör undvika om du arbetar mot ett lyckligare liv.

Undvik att jämföra

Att jämföra dig och din situation med resten av världen är något av det mest skadliga du kan göra för din psykiska hälsa. Det gäller både din livsstil och dina arbetssituationer.

Fokusera istället på ditt eget liv, de aktiviteter du gör och hur du kan arbeta för att förbättra dig själv. På det sättet är det mer troligt att du når dina mål och du kommer att förändra hur du ser på världen.

Släpp taget om din ilska

Låt dig själv slippa smärta, ilska och negativa känslor som är förknippade med en tidigare situation eftersom det bara skadar dig. Ge ditt sinne en chans att vila och ge plats för positiva känslor.

Felaktiga tolkningar kan orsaka olycka

Mycket av vår olycka härrör från missuppfattningar och felaktiga tolkningar av de situationer vi befinner oss i. Du ska inte utgå från det värsta utan istället vänta på att sanningen ska avslöjas. Allas verklighet är subjektiv. Därför kan det som verkar vara något negativt visa sig vara ett enkelt missförstånd.

Låt inte kritik styra dig

Andras omdöme om oss kan påverka oss på ett grundläggande plan, även om vi inte vill visa det. Därför bör du försöka lägga störst värde på vad du personligen tycker är bäst för dig själv och vad som får dig att må bra. Detta hjälper dig att kunna bortse från andras kritik.

Användbara tips för att hjälpa dig att omfamna dessa skäl att vara lycklig

Efter att ha slutat med de vanor som kan skada din lycka är det viktigt att stärka dina skäl för att vara lycklig. För att hjälpa dig med detta tar vi här upp några användbara tips som kan hjälpa dig att gå vidare.

Tillbringa tid i naturen

Att hitta tid för att känna sig i kontakt med naturen och andas frisk luft är ett välkänt sätt att hjälpa människor att känna sig lugnare. Att vara omgiven av tystnad kan dessutom hjälpa dina problem att försvinna, åtminstone ett tag.

skäl att vara lycklig: par som joggar

Vårda din själ för att ge dig själv ännu fler skäl att vara lycklig

Goda gärningar eller vänliga handlingar är ett bra sätt att fylla din själ med godhet. Lycka är smittsam och det är därför ett utmärkt första steg mot balans för att göra andra lyckliga.

Träning

Enligt American Journal of Epidemiology kan regelbunden träning skapa förändringar i en persons lycka. Dessutom hjälper det dig att hålla dig frisk, hålla dig i god fysisk form och det kan hjälpa till att motverka stress. Motion är en mycket fördelaktig aktivitet som kan ge oss många skäl att vara lyckliga.

Få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med sömn hjälper inte bara med fysisk stabilitet och en bra attityd för att hjälpa dig med dagliga utmaningar, det är också relaterat till möjligheten att uppskatta våra goda minnen. Enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology har människor som inte får tillräckligt med sömn svårt att komma åt positiva minnen.

Det finns alltid skäl att vara lycklig

Som du kan se finns det väldigt många anledningar till att vara lycklig. Men du kan bara hitta dem genom att skärpa din förståelse av lycka. Positivt välbefinnande kommer inte från perfektion. Istället kommer det från de genuina positiva känslor vi upplever varje dag.

Glöm inte att vägen till lycka är lång och har olika faser. Hemligheten är att lära sig att leva varje steg med optimism och närvaro.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Schopenhauer A. El arte de ser feliz: Explicado en cincuenta reglas para la vida. Herder Editorial. 2012.
  • Huppert F, Baylis N y Keverne B. La ciencia del bienestar. Oxford Scholarship. 2012.
  • Wang F, Orpana H, Morrison H, Groh M, Dai S y Lu W. Asociación a largo plazo entre la actividad física en el tiempo libre y los cambios en la felicidad: análisis de la encuesta nacional prospectiva de salud de la población. American Journal of Epidemiology. 2012. Disponible en: https://doi.org/10.1093/aje/kws199
  • Van der Helm E, Yao J, Dutt S, Rao V, Saletin J y Walker M. El sueño REM depotencia la actividad de la amígdala a experiencias emocionales previas. 2011. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.cub.2011.10.052
  • Seligman M. La auténtica felicidad. Penguin Random House. 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.