Jag distanserar mig själv eftersom jag älskar mig själv

Även om du är i en relation bör du sätta ditt eget välbefinnande först. Du kan älska och ta hand om dig själv samtidigt som du ger din kärlek till någon annan.
Jag distanserar mig själv eftersom jag älskar mig själv

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2019

Innan du spyr ur dig ett uppriktigt och innerligt ”jag älskar dig” borde du först ta en stund varje dag att säga till dig själv: ”Jag älskar mig själv och jag vet att jag förtjänar att vara lycklig ”.

Det finns ingen anledning att kärlek till någon annan måste komma i vägen för att kunna älska dig själv. Det är alltid en bra idé att du, när du befinner dig i en relation, sätter ditt eget välbefinnande först. Som resultat blir ingen av er bli sårad. Dina och din partners behov är båda lika komplexa. Men du måste absolut hålla ett öga på din egen självkänsla och identitet.

Om du någonsin har upplevt att du var tvungen att lämna bakom den du älskade för att du visste att förhållandet var lika smärtsamt som det var självdestruktivt, då vet du nog precis hur svårt det är att fatta detta beslut. Men något som alla borde veta, särskilt tonåringar som påbörjar sina första förhållanden, är att äkta kärlek inte gör ont.

Kärlek ska vara vackert, tröstande och klokt. Därför ska inte ”jag älskar dig” och ”jag älskar mig själv” vara som vatten och olja. Låt oss ta en stund att reflektera över det.

Jag älskar mig själv tillräckligt för att älska dig av hela min själ

Människor som inte älskar sig själva kommer finna det svårt att etablera en uppriktig och hälsosam relation. Uppenbarligen är ingen av oss självgjorda visa män när det kommer till kärlek, relationer och den ömsesidiga förståelse som respekterar och bygger äkta lycka.

Kärleken byggs varje dag, men endast när båda parter vill, och när de inte söker efter att bara uppfylla sina egna behov.

kvinna med hand över blinkande hjärta

Människor som inte älskar sig själva

 • Människor som inte älskar sig själva försöker hitta andra för att tillfredsställa sina egna brister och känslomässiga behov.
 • Det är omöjligt att vårda den egna självkänslan och identiteten i en romantisk relation med någon som inte älskar sig själv. Det slutar då med att du fokuserar all din energi på att vårda dem. På att göra den personen glad.
 • Ibland, när man faller för någon som inte älskar sig själv, tänker man att man kan ”rädda” dem. Att man skulle vara svaret på deras problem och att man kommer lysa upp deras mörker.
 • Men istället slutar det med att man blir känslomässigt utmattad, till den punkt att man glömmer bort sig själv.

Jag älskar mig själv tillräckligt för att älska dig på sättet du förtjänar

En mogen relation är en medveten relation. Ingen utpressar den andra. Det finns inget ”ditt och mitt”, och ännu mindre ”för att jag säger så”.

I en mogen relation kan du säga ”jag älskar mig själv”. Det eftersom du då vet att det bara är när du känner dig komplett, orädd för att vara ensam och när du vet hur du skapar din egen lycka som du kommer kunna ge det bästa av dig själv till den andra personen.

 • Om jag älskar mig själv kommer jag inte tvinga dig att lugna mina rädslor, fylla mina brister och vara min dagliga räddare eller ge mig ”luft” varje gång jag behöver andas.
kvinna håller i hjärtformad ballong

Jag förlåter dig, men jag lämnar dig

Som sagt har de flesta av oss behövt lämna någon vi älskat vid något tillfälle. Orsaken till distansen kan ha haft olika orsaker. Till exempel otrohet, trötthet eller en insikt att vi inte är älskad på det sätt som vi förtjänar att vara.

 • Så oavsett vad som får dig att bryta denna romantiska koppling måste det göras genom förlåtelse. Det kan vara svårt. Du kan känna att du håller på att förlora huvudet för att det gör så ont, men det är det enda sättet att stänga detta kapitel i ditt liv.
 • Din egen kärlek och värdighet är sanna näringsämnen till hjärtat. De hjälper dig att alltid agera moget i de svåraste stunderna.
 • Utan självkänsla kan du stanna i ett giftigt förhållande enbart av rädsla för att vara ensam. Av rädsla för att lämna den du älskar. Trots att de gör dig olycklig föredrar du att ha dem vid din sida för att du är mer rädd för att vara utan den andra halvan som kompletterar dig.

Självkärlek är det enda som ger dig den personliga styrkan att lämna något när det inte har en framtid, när det inte längre stöder dig och när det ger dig mer tårar än lycka.

Glöm inte: Du är aldrig självisk genom att varje dag minnas att “jag älskar mig själv och jag förtjänar att vara glad.”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Armogathe, Jean-Robert. (2006). Pascal e o amor-próprio. Kriterion: Revista de Filosofia47(114), 223-236. https://dx.doi.org/10.1590/S0100-512X2006000200003
 • Martín López-Andrade, Laura. (2009). Erotomanía, amor y enamoramiento: Contradicciones. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría29(1), 157-169. Recuperado en 19 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0211-57352009000100012&lng=es&tlng=es.
 • Sellés, Juan Fernando. (2013). Del amor personal humano al divino: Un estudio desde la antropología trascendental de L. Polo. Veritas, (28), 85-111. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-92732013000100004
 • Castro, K., Planellas, I., & Kirchner, T. (2014). Predicción de conducta autodestructiva en adolescentes mediante tipologías de afrontamiento. Universitas Psychologica, 13(1).
 • Buganza, J. (2009). Reflexiones en torno al concepto de felicidad a partir de Francesco María Zanotti. En-claves del pensamiento, 3(5), 83-1000.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.