7 tecken på att det är dags att avsluta en vänskap

november 29, 2018
Att avsluta en vänskap är aldrig lätt, men om allt relationen gör är att sänka ditt självförtroende och få dig att tvivla på dig själv så är det dags att hitta en annan väg. Läs om de 7 tecknen på att det är dags att avsluta en vänskap och ta ett positivt steg framåt i ditt liv.

Om en vänskap är obalanserad och du inser att du ger mer än du får så kan det vara dags att fundera på om den verkligen är värd det. Men det är inte ett lätt beslut att avsluta en vänskap.

Att fatta beslutet att avsluta en vänskap kan vara en berg-och dalbana av känslor. Men när du tänker logiskt på det kommer du inse att ett uppbrott kan vara det mest hälsosamma valet.

Det är naturligt att du träffar nya människor och formar band med några få utvalda genom livet.

Du måste dock alltid vara uppmärksam och försiktig så att du inte släpper in vem som helst i din vänkrets.

Kom ihåg att det kan vara svårt att avsluta en vänskap, även om denna vän inte hjälper dig att växa och verkligen drar ner dig.

Du behöver inte skämmas för att du distanserar dig från människor som inte är bra för dig. När allt kommer omkring förändras folk och du och dina vänner kan komma att gå i helt olika riktningar i livet.

Det kan vara en smärtsam situation, men om du märker följande tecken i din vänskap så är det bäst att avsluta förhållandet så snart som möjligt.

1. Du bör avsluta en vänskap när den är ensidig

När en vänskap är ur balans och ni inte kan hitta en väg tillbaka är antagligen fallet att din vän inte uppskattar dig lika mycket som du uppskattar honom eller henne.

Att ständigt behöva ta alla initiativ är ganska tröttsamt och kan komma att skada din självkänsla.

Har du slutat att kontakta din vän, men denne gör inget annorlunda för att ändra situationen? Det kan vara bäst att sluta slösa din tid och energi på en person som har tappat intresset för dig.

2. Din vän manipulerar dig och försöker styra hur du agerar

Manipulerar din vän dig?

Avsluta en vänskap när du känner att du inte kan se vem du verkligen är och när ni inte är äkta mot varandra när ni träffas.

En sund vänskap handlar om två personer som delar med sig av sina inre jag utan att dra nytta av varandra. Om så inte är fallet bör du omvärdera relationen och fundera på om det är värt att fortsätta.

3. Din vän drar ner dig

När du börjar känna dig ansvarig för din väns beteende för att denne uppför sig på ett tveksamt sätt så är det möjligt att du låter dig dras med i fallet.

Kom ihåg: Människor drar ofta alla över en kam.

Det innebär att om din vän har en negativ image så ser andra också dig på samma sätt. Eller ännu värre: du kan börja bete dig lika illa som din vän.

Tänk på att det ligger i människors natur att instinktivt imitera folk i omgivningen för att passa in och överleva. Om en vän påverkar ditt beteende negativt bör du avsluta relationen.

4. Det finns svartsjuka och konkurrens mellan er

Giftig vänskap tar din energi

Att känna behovet av att ständigt bevisa att du är bättre än din vän kan vara ansträngande.

En vänskap som inte bygger på ömsesidigt stöd och lycka för båda parters personliga utveckling är negativ.

Vänskap handlar om att hitta ett sätt för båda att växa och bli bättre tillsammans, inte om att den ena är stjärnan och den andra har en biroll.

5. Det bästa med vänskapen finns i det förflutna

Överväg att avsluta en vänskap om du håller kvar i personen bara för att du associerar honom eller henne med en bra tid i ditt liv.

Lev i nuet. Du lever annorlunda nu än du gjorde i din barndom.

Det sista du ska göra är att hålla liv i en relation som var bra i det förflutna, men som nu inte är något annat än historia.

6. Din vän bidrar inte med något positivt i ditt liv

Avsluta en vänskap om allt personen gör är att dra ner dig. Du måste respektera dig själv och låta personen gå.

Vänner ska vara en naturlig förlängning av ditt liv, precis som du ska vara det i deras.

Med andra ord ska ni inspirera och uppmuntra varandra. Det viktiga är att ni bidrar med något positivt till varandras liv.

7. Din vän skadar din självkänsla

Sanna vänner bidrar med ett avgörande stödsystem, speciellt när vi pratar om att hantera stressen i det moderna livet.

Varje gång du har ett problem, svårigheter eller frågor ska dina vänner ge moraliskt stöd och bygga upp din självkänsla.

Att avsluta en vänskap är aldrig lätt, men om allt relationen gör är att sänka ditt självförtroende och få dig att tvivla på dig själv så är det dags att hitta en annan väg.