Lär dig att acceptera dig själv som du är

maj 13, 2019
Istället för att vara avundsjuk på och beundra andra för att de är genuina, varför inte dra lärdom och börja acceptera dig själv som du är och vara dig själv?

Självkänsla är viktigt för att må bra och vara lycklig. Men ibland kanske det inte alltid är så lätt att hålla självkänslan uppe och acceptera dig själv som du är.

Vad kan man göra? Lär dig att acceptera dig själv för att se allt i ett bättre ljus.

Att acceptera dig själv precis som du är kan vara svårt. Det beror på världen vi lever i. Jämförelser, rädsla för att hånas, att låtsas vara framgångsrik, att agera på ett visst sätt för att andra ska acceptera dig…

Allt blir överväldigande eftersom du inte är dig själv! Vill du förändra det? Var då uppmärksam på följande råd.

Lär dig att lyssna med din inre röst för att kunna acceptera dig själv

Kvinna mediterar

Om du inte lyssnar på dig själv, hur ska du då veta vad du vill ha? Att slå dövörat till dina inre rop kan vara en smärtsam väg. Tror du inte på det? Ta en titt på följande exempel…

Ibland känner du behovet att säga ”nej” till förfrågningar från andra. Men du gör det inte – inget händer. Rädslan för att andra ska tycka illa om din attityd gör att du tvingar dig själv att göra något du inte vill, så att du inte ska vara ansvarig.

Kanske är det inte så illa att agera på det sättet en gång. Men vad händer när du kontinuerligt inte prioriterar vad du vill? Mycket mer kommer hända.

Du kommer känna att andra utnyttjar dig. Ibland kommer du känna dig överväldigad av sakerna du måste göra. Men med varje ”ja” kostar det dig mer att vända om och säga det ”nej” som så gärna vill komma ut.

Lär dig att acceptera dina brister. Var inte rädd för dem. Du har rätt att säga vad du tycker och göra dina önskningar till verklighet. Rädslan du känner är ogrundad; ditt välmående kommer först.

Du har gjort misstag i ditt liv, men även nått framgångar

Kvinna firar sina framgångar

När du blickar tillbaka fokuserar du säkert mer på dina misstag och tillkortakommanden, som när du blivit röd som en tomat i ansiktet. Men du glömmer många andra situationer när du nådde storslagen framgång.

Varför ger du prioritet till saker som har fått dig att må dåligt? De är mer än så, för misstag har låtit dig dra lärdom! Och du kan lära dig, även från saker som är dåliga.

Lär dig att acceptera dig själv samtidigt som du inte är för hård mot dig. Du förtjänar det inte, och allt är egentligen inte så negativt.

Det finns något positivt du kan få från alla upplevelser.

Du är en unik person, så acceptera dig själv

acceptera dig själv

Om du är en äkta person är du unik. Det är något som alltid kommer göra dig nöjd när du ser andra med starka personligheter. Men jämför dig inte med andra.

Någon unik kan inte jämföras, för denne har aldrig samma talanger, förmågor, personlighet eller sätt att vara som någon annan.

Jämförelser är ett slöseri med tid. De är också en stor fiende för din självkänsla. Om du jämför dig med andra för mycket kan du såra din självkänsla. Och du kan göra det på ett sådant sätt att det blir svårt att bygga upp igen.

Lär dig att acceptera dig själv precis som du är, med alla dina styrkor och svagheter.

Dina styrkor är dina talanger. Få de delar av dig som du visar upp hemma att skina, men gör det i en social omgivning där du normalt sett oroar dig över andras erkännande.

Om du skrattar spontant, gör det. Om du gillar att berätta skämt, berätta dem. Var stolt över allt som får dig att må bra och som du identifierar med.

Du behöver inte gömma dig. Låtsas inte! Agera på samma sätt som de du beundrar.

Få dina fördelar att skina även om det gör andra chockade och överraskade. Låt inte det hindra dig. Var inte rädd!

Lär dig att acceptera dig själv precis som du är. Gör det på alla möjliga sätt och utan att vilja vara någon annan.