Så kommer du över att bli ghostad och varför du inte ska ghosta

I den här artikeln kan du läsa om olika sätt att komma över att bli ghostad och även varför du inte ska ghosta andra.
Så kommer du över att bli ghostad och varför du inte ska ghosta
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att avsluta en relation är ofta smärtsamt och väcker många motstridiga känslor. Det är här som vissa människor använder ghosting som ett sätt att bryta sådana band för att undvika obehag. Du kan läsa mer om detta i den här artikeln och även om olika sätt att komma över att bli ghostad och varför du inte ska ghosta.

Sociala nätverk har öppnat upp ett brett utbud av möjligheter att etablera relationer online, men som en följd har ghosting också blivit vanligare. Har det någonsin hänt dig? Finns det något sätt för att komma över att bli ghostad?

Föreställ dig följande situation: Du träffar en ny person online, konversationen flyter på bra och ni går till och med på några dejter. Allt verkar vara perfekt, men sedan, plötsligt, försvinner den andra personen.

Hen läser inte dina meddelanden, svarar inte när du ringer och blockerar din åtkomst till alla sina profiler. Efter detta hör du aldrig av hen igen. V älkommen till klubben, din vän har avbrutit kontakten utan att några förklaringar och utan att ge dig en chans att reagera.

Du har blivit ghostad.

Vilka är konsekvenserna av att bli ghostad?

bli ghostad
Ghosting är ett sätt på vilket människor som vill undvika konflikter och konfrontationer avslutar relationer.

Interpersonella interaktioner har förändrats drastiskt sedan internet kom in i bilden. Instabila, flyktiga relationer är den nya normen och empatin mot andra har minskat betydligt.

Vi har förlorat insikten att våra handlingar påverkar andras känslor och bortser från vårt känslomässiga ansvar för andra. Detta trots att beteenden som ghosting kan få extremt negativa konsekvenser.

När man blir ghostad kan självkänslan få sig en ordentlig törn och man kan känna sig rejält avvisad. Skam och förnedring är vanliga känslor. Dessutom kan man uppleva en längre och mer komplicerad sorg än vanligt eftersom man inte får ett ordentligt avslut. Detta kan leda till problem med tillit och förtroende i framtida relationer.

Men personen som ghostar kan också uppleva negativa konsekvenser. Främst känslan av skuld och ånger för att de sårar en annan person som de delat ett känslomässigt band med. De kan också känna skam och obehag av att inte veta hur de ska hantera och lösa komplicerade sociala situationer.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Cancer påverkar den emotionella hälsan, inte bara den fysiska

Så gör du för att komma över att bli ghostad

Ghosting är något som kan hända oss alla, och du kanske måste inse att det en dag kan hända dig; om du inte redan har upplevt det. Därför ska vi dela med oss ​​av några tips för hur du gör för att komma över det och mildra konsekvenserna av det.

Acceptera det som hänt

En vanlig första reaktion när en person ghostar dig är att tro att något har hänt dem. Det är därför du inte har hört av dem, tänker du säkert. Det får dig att leta efter dem och försöka kontakta dem, men utan att de någonsin svarar. Det skadar din självkänsla ännu mer.

Det är viktigt att acceptera det som hänt, att utgå från att de har bestämt sig för att inte ha kontakt med dig längre. Dessutom är det också nödvändigt att acceptera att detta är en smärtsam situation, att du låter dig uppleva den sorg, besvikelse eller den ilska du känner.

Akta dig för att dra förhastade slutsatser

Ett offer för ghosting skyller ofta på sig själv för det som hänt. Detta kan göra att du som offer tolkar det som att den andra brutit kontakten eftersom du gjort något fel. Kanske tänker du att det är för att du inte är tillräckligt intressant eller attraktiv.

Kom ihåg att andras handlingar är en reflektion av dem, och inte av dig. I det här fallet speglar de förmodligen en brist på självförtroende och rädsla för att ta itu med konflikter.

Du kan dessutom göra misstaget att tro att om detta hänt en gång kommer det att vara regeln i framtida relationer. När du påminner dig själv om att detta är en isolerad engångsföreteelse hjälper du dig själv att ha tilltro till framtida interaktioner.

Försök att gå vidare

Förlusten av ett förhållande är smärtsam, även om relationen var kortvarig och kanske bara tog plats online.

Därför behöver du ge dig tid för att sörja. Fokusera på dig själv, dina intressen och dina mål ett tag istället för att rusa tillbaka in i leken på jakt efter en ny relation.

Försök framför allt att ta hand om din inre dialog. Detta är viktigt eftersom ditt sinne säkert fylls med frågor som behöver svar när en person du bryr dig om plötsligt försvinner. Det är vanligt att man blir besatt av det som hänt och ältar varför personen inte längre hör av sig, varför detta hänt dig, vad du gjort för att få hen att bete sig på detta sätt…

Med största sannolikhet kommer du aldrig att få några svar på dessa frågor. Men eftersom din psykiska hälsa är viktigare än att försöka förstå andras motiv bör du därför försöka att fokusera på nuet och framtiden och lämna det förflutna bakom dig.

Ta också en titt på den här artikeln: Emotionell manipulation: så upptäcker och undviker du det

Ghosting är inte trevligt

telefon
Konsekvenserna av att bli ghostad kan vara skadliga för båda parter.

Tänk på konsekvenserna av dina handlingar om du någonsin befinner dig i den situationen att du vill ghosta någon för att avsluta en vänskap eller en relation. Du kanske är rädd för konflikter och bara försöker undvika en obehaglig situation där den andra personen kan bli arg eller upprörd. Du kan dock orsaka betydande känslomässig skada om du bara försvinner utan förklaring.

I slutänden måste du vara medveten om att du faktiskt även själv blir sårad av detta beslut. Så försök att vara empatisk och avsluta ditt förhållande personligen.

Att bli ghostad, eller att ghosta, är inte bra för din psykiska hälsa

Det är lätt att falla för den nya typen av relationer som vi kan se överallt på internet. Men att ta hand om ditt mentala välmående och din emotionella hälsa (och andras) måste vara en prioritet.

Därför behöver du arbeta med dig själv, med din egen rädsla och osäkerhet, och din sociala kompetens, och låta din handlingar spegla dina värderingar i allt du gör. Gör du detta kommer du inte att behöva använda dig av ghosting. Att lära dig att övervinna motgångar kommer att göra dig starkare.

Glöm inte, du är ditt främsta skyddsnät.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. Ghosting in Emerging Adults’ Romantic Relationships: The Digital Dissolution Disappearance Strategy.
  • Pinzón Salcedo, E. R. (2020). El Ghosting como fenómeno de ruptura virtual en relaciones de pareja.
  • Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.