Så kan du räkna ut dina fertila dagar
För att bli gravid måste man veta vilka dagar man är fertil. Samma sak gäller när man vill undvika det. Att räkna ut dina fertila dagar med 100% exakthet är dock inte möjligt.
Kom ihåg att det alltid är en uppskattning.
Det är viktigt att komma ihåg att en ägglossningskalender, tester som mäter hormonnivåer och utrustning som mäter temperaturen och sammansättningen hos ditt livmoderhalsslem inte är exakta när du vill räkna ut dina fertila dagar.
Att räkna ut dina fertila dagar
Menscykeln är tidsintervallet som passerar mellan två menstruationer. Menstruationens första dag är starten på en ny cykel. Varje kvinna har en individuell cykel, och den kan variera från månad till månad.
Vidare kommer varaktigheten hos en kvinnas cykel vanligtvis ändras under livets gång. Din cykel kan ha varat i 26 dagar när du var 18, men tio år senare kan den vara kortare eller längre.
Förändringar kan även ske efter graviditeter.
Att ha oregelbunden menstruation är inte något att oroa sig över – det är helt normalt. Du måste bara vara lite mer uppmärksam på din cykel om du vill bli gravid eller om du tror att du har amenorré (frånvaro av menstruation).
Läs även: 4 tecken vid oregelbunden menscykel
När sker ägglossningen?
I en cykel på 28 dagar, vilket är den vanligaste längden på menstruationscykeln, kommer ägglossningen ske runt den 14:e dagen.
Det innebär att de fertila dagarna i en regelbunden cykel kommer vara mellan dag 8 och dag 15.
Därmed har man runt sex fertila dagar: fem dagar innan ägglossningen och dagen ägglossningen sker.
Ägget kan överleva 12-18 timmar efter att det släppts. Därefter kommer det dö, vilket markerar slutet för kvinnans fertila dagar inom den menstruationen.
Men alla kvinnor har inte en regelbunden cykel som varar samma antal dagar varje månad.
Tänk om man har oregelbundna cykler?
Det är svårare att räkna ut dina fertila dagar om du har oregelbundna cykler. Även med dessa uppskattningar kan kvinnor därför misslyckas med att bli gravida eller att förebygga graviditet.
Om du får din mens vid andra tidpunkter under cykeln så är det lätt att begå misstag när man räknar dagarna. Om du ändå vill räkna ut dina fertila dagar i en oregelbunden cykel ska du göra följande.
Först måste du skriva ned din menscykel i minst sex månader. En månad kanske den vara i 22 dagar, en annan 27, ytterligare en 31 och så vidare. Med hjälp av dessa anteckningar använder du sedan en formel:
- Dra bort 18 dagar från den kortaste cykeln och 11 dagar från den längsta cykeln. Till exempel: om den kortaste var 22 dagar och den längsta var 31, blir det 22-18=4 och 31-11=20.
- Därför kommer din fertila period att vara mellan dag 4 och dag 20 i cykeln, vilket är 17 dagar. Denna uppskattning är givetvis oprecis och väldigt lång, men om du försöker bli gravid bör du ha sex under dessa dagar.
När du har en oregelbunden cykel är det bäst att välja ägglossningstester. Dessa säljs på apotek, och du måste se till att följa instruktionerna noggrant.
Det är det bästa sättet att räkna ut dina fertila dagar, vare sig du vill bli gravid eller undvika det.
Är det hjälpsamt att känna till sina fertila dagar?
Ja, att känna till dina fertila dagar är extremt hjälpsamt.
Om du inte bara vill bli gravid, utan även påverka ditt barns kön, sägs det att det är hjälpsamt att känna till sina fertila dagar.
Denna teori har inte bevisats, men det sägs att chansen är större att få en pojke om man har sex på ägglossningsdagen och att chansen är större för en flicka om man har sex 3-5 dagar innan.
Visste du? Smärtsam ägglossning – hur lindrar man det?
Finns det symptom som visar att man är fertil?
För att räkna ut dina fertila dagar bör du även veta hur man känner igen tecknen som kroppen skickar. Bland symptomen på att en ägglossning snart kommer ske hittar vi:
- Ökade flytningar i vaginan med en färg och konsistens som liknar äggvita. Utsläppet av hormonet östradiol producerar mer vaginala flytningar än vanligt. Detta är en naturlig smörjning för den vaginala kanalen.
- Finnar är det mest hatade tecknet av alla, men de indikerar faktiskt att du har ägglossning. I denna fas blir huden fetare, även efter tonåren.
- En mindre ökning av kroppstemperaturen sker, vilket sammanfaller med utsläppet av ägg. Progesteron ansvarar för denna ökning, som brukar vara på en grad.
- Ökad sexlust. Detta på grund av en ökning av hormonnivåerna. Du känner dig mer attraktiv och har högre sexlust. Din kropp blir din bästa medhjälpare.
- Det sker en ökning av aptiten under ägglossningen. Detta eftersom kvinnans kropp förbereder sig på en möjlig graviditet.
- Du kan känna en lindrig smärta i den lägre delen av magen eller kramper som kommer och går. Detta är ytterligare ett tecken på att du har ägglossning.
- Humörsvängningar. Irritabilitet och emotionell instabilitet är också tecken på ägglossning.
Avslutande ord
Att förstå våra kroppar väl är väldigt hjälpsamt när det kommer till att njuta av vår sexualitet, vare sig vi vill bli gravida eller inte.
Kom ihåg att besöka din gynekolog för att se att allt står rätt till med din menstruationscykel och reproduktiva hälsa.
Att leda ett hälsosamt och balanserat liv är också viktigt för att öka fertiliteten. Undvik stress, slappna av och njut av din partner, oavsett om du vill bli gravid eller inte.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wilcox, A. J. (2000). The timing of the “fertile window” in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.321.7271.1259
- Dunson, D. B. (2002). Changes with age in the level and duration of fertility in the menstrual cycle. Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/17.5.1399
- Fehring, R. J., Schneider, M., & Raviele, K. (2006). Variability in the phases of the menstrual cycle. JOGNN – Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1552-6909.2006.00051.x
- Gribble, J. N., Lundgren, R. I., Velasquez, C., & Anastasi, E. E. (2008). Being strategic about contraceptive introduction: the experience of the Standard Days Method®. Contraception. https://doi.org/10.1016/j.contraception.2007.11.001