Så gör du för att hålla dig lugn i svåra tider

Ilska, frustration, förtvivlan... Att kunna hålla sig lugn i svåra tider kan vara svårt. I dagens artikel ta vi upp några strategier som kan hjälpa.
Så gör du för att hålla dig lugn i svåra tider

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi stöter alla på problem någon gång i livet. Vi behöver inte leta efter dem. De tenderar att komma av sig själva. Detta är ofta svårt att acceptera, och det har inte heller något att göra med otur. Men har du en tendens att tappa kontrollen när du ställs inför problem? Om svaret är ja är det dags att lära dig att hålla dig lugn i svåra tider.

Platon, den berömde filosofen, sa en gång att “Den första och största segern är att erövra dig själv“.

Trots att du är en känslomässig varelse, precis som alla andra, behöver dina känslor inte överväldiga dig när saker blir komplicerade.

Varför det är viktigt att hålla dig lugn i svåra tider

Innan vi går in på metoderna för hur du kan hålla dig lugn i svåra tider, ska vi prata om varför det är så viktigt att kunna utöva denna typ av självkontroll.

European Institute of Positive Psychology förklarar att självkontroll är avgörande för att förhindra att du blir styrd av dina känslor.

När du går igenom en tung period kan du känna dig desperat; du kan skrika, kollapsa eller känna dig arg och ledsen på samma gång. Och vet du vad? Det är okej!

Det är inte dåligt att känna dessa saker och du ska inte försöka undertrycka dina känslor.

Att hantera dina känslor betyder faktiskt inte att du undertrycker dem. Faktiskt inte. Se istället till att du släpper fram dina känslor.

Detta beror på att undertryckta känslor blir till en tickande bomb.

arg man

Strategier som hjälper dig att hålla dig lugn i svåra tider

Nu när du förstår vikten av självkontroll när saker omkring dig blir svåra, ska du få lära dig några riktlinjer som du kan använda för att hålla dig lugn i svåra tider.

Ha inte för bråttom med att använda dig av dem alla på en gång. Det är bäst att ett litet steg i taget.

1. Andas medvetet

Det kanske känns som en dum rekommendation som du är trött på att höra. Men du kan lita på att det fungerar. Medveten andning hjälper dig att lugna alla känslor du har att göra med.

Kom ihåg att inte försöka trycka bort dem. Försök snarare att minska deras styrka så att du inte förlorar kontrollen över dem. Ta ett djupt andetag in och andas sedan ut. Om du också kan ta dig en stund ensam för att göra detta är det ännu bättre.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Biofeedback, en metod för att hantera och bekämpa stress

2. Skapa avstånd och koppla bort

I en svår situation kan det vara näst intill omöjligt att sätta saker i rätt perspektiv. Efter att du har försökt andas medvetet, bör du på grund av detta försöka skapa lite avstånd mellan dig och situationen och koppla bort från den.

Prova att tvätta ansiktet, ta en promenad, spela ett spel, utöva en sport, ringa en vän eller lyssna på musik. Gör något för att skapa lite avstånd, i tid eller rum. Det hjälper dig att hålla dig lugn och bättre hantera dina problem.

3. Skriv ner dina känslor

När du har provat de två första sakerna, avsätt lite tid för att skriva ner dina känslor. Att skriva är väldigt terapeutiskt och kan hjälpa dig att reda ut dina känslor.

Dessutom kan du sedan läsa om det du har skrivit och analysera dina känslor ur ett mer objektivt perspektiv. Detta är ett bra sätt att hjälpa dig att hålla dig lugn i svåra tider. Du kan gärna göra det varje dag!

4. Ta itu med situationen

Nu är du redo att möta situationen. Du kan göra det med ett lugnt sinne, utan att bli överväldigad av känslor och utan att känna att du inte kan hantera problemet.

Du kommer att se att det finns många sätt att ta sig ur detta problem, som du inte kunde se i början. Trots de problem du möter finns det alltid möjligheter.

Var flexibel gällande dina omständigheter och börja tänka på små handlingar som kan föra dig närmare att helt lösa problemet. Det kommer att hjälpa dig att ta dig närmare och närmare en lösning, ett steg i taget.

kvinna i naturen

Att hålla sig lugn i svåra tider

Vad tycker du om dessa tips att hålla dig lugn i svåra tider? Har du testat något av dem tidigare?

Var inte orolig för ifall inte alla passar för dig.

Det bästa du kan göra är att prova dem alla och se vad som fungerar för dig. Sedan kan du använda den eller de strategierna när du behöver dem. Vi är säkra på att det kommer att hjälpa dig och att du kan hantera dina problem på ett hälsosammare sätt.

Oavsett din situation, tveka aldrig att be om professionell hjälp. En psykolog kan hjälpa dig att hantera dina känslor och kommer att kunna hjälpa dig att ta reda på vad du behöver göra.

Dessutom kommer han eller hon att kunna föreslå några personliga övningar eller metoder som kommer att vara fördelaktiga för dig. Psykologen kommer också att kunna analysera orsakerna till dina överväldigande känslor på djupet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González, José Alberto Martínez. “Estrategias de afrontamiento ante el estrés y rendimiento académico en estudiantes universitarios.” Cuadernos de educación y desarrollo 18 (2010).
  • Acosta, José. “Gestión del estrés.” Barcelona: Ed. Bresca (2008).
  • Folch, Julia, and Manuela Mielgo. “Cómo gestionar el estrés.” Buenos Aires: Ediciones Deusto (2009).
  • Fernández, Elena, and Francis Bacon. “Invitación a la escritura terapéutica: Ideas para generar bienestar.” International Journal of Collaborative Practice 4.1 (2013): 27-47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.