Så gör du egna hund- och kattkojor

Vill du skapa en bekväm och mysig plats för ditt husdjur? I den här artikeln får du upptäcka några praktiska och tjusiga tips på hund- och kattkojor som passar alla hem.
Så gör du egna hund- och kattkojor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om husdjursmarknaden är ganska stor och du kan hitta både hund- och kattkojor att köpa, kan du faktiskt också göra din egen koja till ditt husdjur med lite kreativitet och uppfinningsrikedom. I den här artikeln delar vi med oss av fem idéer för hund- och kattkojor. De kommer alla att ge ditt husdjur en bekväm och trygg plats att vila på.

Att ha husdjur kan gynna din familj på många sätt. De lär barn att ta ansvar, hjälper till att dämpa ångest och depression, erbjuder sällskap och kärlek, och när det gäller hundar uppmuntrar de dig att träna, eftersom du måste ta ut dem på promenader flera gånger om dagen. De innebär dock ett stort ansvar, eftersom det är upp till dig att ta hand om dem på bästa sätt så att de mår bra och är friska.

Enligt webbplatsen Statista är katter och hundar de som är mest populära husdjuren i Europa. Faktum är att samma sak också gäller för resten av världen. Enligt American Veterinary Medical Association fanns det till exempel mer än 76 miljoner hundar och 58 miljoner katter i USA 2018.

Varför är det viktigt att ha hund- eller kattkojor?

Kom först ihåg att husdjur inte är människor. Varje djur har olika behov. Som ägare till ditt husdjur måste du se till att tillgodose dessa behov.

Hierarki och territorium är viktiga för hundar, varför de värdesätter ledarskap och att ha sin egen plats. Katter, å andra sidan, är vanligtvis mer oberoende, men de gillar också att ha sitt eget utrymme.

I allmänhet kan specifika områden i huset, som en koja eller säng, göra att de känner att de har en trygg plats. Här kan de känna sig lugna, säkra och finna ro. Dessutom ger det dem nödvändig komfort för att vila och skyddar dem från kyla eller värme.

Precis som ditt rum och din säng erbjuder dig en privat plats att sova gott, måste husdjur ha sin egen plats att vila, sova och förvara sina leksaker.

Husdjur bör också ha sin egen säng för att förhindra spridning av sjukdomar som kvalster och loppor. Den spanska föreningen för pediatrisk klinisk immunologi och allergi visar att hund- och kattallergener stannar länge i luften och huvudsakligen finns i deras avföring.

För att undvika spridning av dessa allergener bör husdjur inte sova i samma säng som människor, och de bör också badas ofta. Av samma anledning måste du rengöra och städa ditt hem noggrant om du har husdjur.

loppa
För att förhindra infektioner hos människor orsakade av loppor och kvalster bör husdjur ha sin egen sovplats.

Idéer för hund- och kattkojor

Med den växande populariteten av husdjur har djurtillbehör och djurutrustning blivit mycket dyrare. Men om du tillverkar dessa kojor själv, kan du också skapa en vacker och riktigt unik plats för din bästa vän. Finns det något bättre sätt att visa ditt husdjur hur mycket du älskar det, än att bygga en koja med dina egna händer?

Oavsett vad du väljer att göra, tänk på att man bör placera hund- och kattkojor på en skyddad plats som inte är utsatt för regn eller för hög värme eller kyla. Du kan placera den i ett område i ditt hem som gör att ditt husdjur kan interagera med familjen och känna sig del av de dagliga aktiviteterna.

1. En koja i tipi-stil för din katt

En tipi i triangulär form är ett mycket bra alternativ för katter. Du behöver bara två rektanglar och en kvadrat av trä. Kvadraten utgör basen, och sedan sätter du ihop kojan med de två rektanglarna så att de utgör det sluttande taket.

För att göra detta gör du helt enkelt skåror av samma storlek och på samma plats på båda rektanglarna. Sätt sedan ihop båda dessa för att bilda taket.

Limma sedan fast denna triangel på den fyrkantiga basen. För att optimera din kattkoja kan du fästa lite rep eller hampa till den som är bra att vässa klorna mot.

2. Gör en säng av en gammal jacka

Att använda en jacka eller tröja är en väldigt god idé för att bygga hund- eller kattkojor. Denna idé låter dig också återvinna gamla plagg! Eftersom alla dina kläder är genomsyrade av din doft kommer ditt husdjur med säkerhet att älska det.

Skaffa dig först en kudde och någon form av stoppning för ditt projekt. Du kan med fördel använda andra återvunna plagg och tyger.

Placera sedan stoppningen inuti jackans breda del (kroppen) och sy igen kanterna. Fyll sedan ärmarna och fäst dem i form av en cirkel längs kanten på kudden som du formade i föregående steg. För att göra det mer stabilt kan du fästa ärmarna på kudden med lim eller använda en symaskin om du har en.

Läs vidare för att lära dig mer i den här artikeln: De 10 bästa sätten att återvinna gamla jeans på

3. Skapa hund- och kattkojor med en lastpall

En lastpall är en ram av trä som används för paketering av stora laster. Du hittar dem på stormarknader eller detaljhandlar.

De är mycket funktionella eftersom de är formade som en sängbotten. Använd spikar eller skruvar för att sätta ihop flera pallar för att skapa en vacker möbel.

Måla sedan husdjurets namn på träet för att dekorera huset. Du kan göra små, utdragbara lådor där det finns hål i strukturen för att förvara ditt husdjurs tillhörigheter.

4. Använd ett gammalt däck

Däck är ett av de mest förorenande elementen i naturen och det tar lång tid att bryta ner dem. Du kan dock ge dina gamla däck en längre livslängd genom att använda dem för att skapa hund- eller kattkojor. Det kommer att se riktigt fint ut om du lägger en bekväm kudde ovanpå och dekorerar däcket så att det ser vackert ut.

Men om du inte gillar utseendet, kan du också välja att fylla ett däck och sedan täcka över det. På detta sätt kommer ingen att kunna se vad det egentligen är.

återvinning
Det är viktigt att återvinna bildäck, eftersom det tar lång tid att brytas ner. Använd dem gärna för att skapa en hund- eller kattkoja.

5. Använd en återvunnen byrå för att skapa en koja till ditt husdjur

Det finns två sätt att dra nytta av en gammal byrå för att skapa hund- eller kattkojor. Först kan du ta ut lådorna och lägga en kudde i botten och sedan sy en gardin som både täcker och dekorerar kojan.

Det andra alternativet är att ta ut en av lådorna och använda den som säng för ditt husdjur. Skaffa en madrass av lämplig storlek för att placera inuti och täck den med ett fint tyg. Vattentäta tyger är bra alternativ eftersom de är lättare att rengöra.

Det är viktigt att hålla hund- och kattkojor rena

När du är klar med att tillverka din koja måste du veta att ditt arbete inte slutar där. Kom ihåg att dessa möbler behöver regelbundet underhåll.

På samma sätt är det mycket viktigt att hålla dem rena: desinficera kuddar och ytor och tvätta överdrag och gardiner ofta. På så sätt undviker du obehaglig lukt och bakterietillväxt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.